ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Кога е време за смяна на гумите?

Кога е време за смяна на гумите?

9.02.2024 г.

Гумите на превозното средство често са пренебрегвани, а това е голяма грешка, понеже са един от най-важните компоненти в автомобила. Все пак, точно те са частта, която движи колата ви.

Основните функции на автомобилната гума са: 

 • да поддържа теглото на превозното средство
 • да бъде балансьор между автомобила и пътната настилка, 
 • да поема леките удари по пътя 
 • да променя и поддържа посоката на движение, избрана от шофьора

Това са само част от най-важните функции на автомобилните гуми. Както виждате, доброто им състояние и това да бъдат поддържани качествено е от изключително значение за безопасността ви.

Затова е важно да знаете как да се грижите за тях. В следващите редове, ще опишем някои от най-важните и често срещани признаци, че гумите на вашият автомобил имат нужда да бъдат сменени.

Кога и колко често да сменяме гумите?

Гумите трябва да бъдат сменяни, при всяка инспекция в сервиз, от лицензиран монтьор, когато се установи повреда в тях.

Те са от изключителна важност за движението на автомобила и безопасността ви, докато шофирате и дори най-малкият проблем в само една от гумите, може да окаже огромни щети върху цялото превозно средство.

Ако по гумите няма проблеми и при редовният преглед не са установени повреди, може да проверите в ръководството на производителя на какъв срок се препоръчва да бъдат подменяни гумите ви.

При нови гуми е прието, че дължината на живота им е около 10 години. Ако гумите ви са на 10, или повече години, дори да не забелязвате проблеми в тях, или представянето на автомобила ви на пътя, е силно препоръчително да ги смените.

Кога е време за смяна на гумите?

Източник на изображението: Freepik.com

Друга често срещана причина за смяна на гумите, ако те нямат повреди, са метеорологичните условия.

В българското законодателство няма точна наредба за смяна на летните гуми със зимни и обратното, но съществуват препоръки в Закона за движение по пътищата указващи кога трябва да бъде извършена смяна.

Според тези препоръки, със зимни гуми се кара от 15 ноември до 1-ви март.

Респективно, можем спокойно да приберем зимните гуми в гаража и да управляваме с летни гуми в останалата част от годината - от първи март, до 15 ноември.

Симптоми, които показват, че е време за смяна

Освен горепосочените два фактора, зависещи от възрастта на гумите и метеорологичната обстановка, гумите трябва да се следят и за други признаци, указващи, че имате нужда да посетите сервиз за преглед и евентуално - смяна на автомобилните си гуми.

Четирите най-важни признаци за повреда в гумите, за които трябва да средите са:

 • Прекалено износен протектор на гумите
 • Забелязвате неравности по повърхността на гумата
 • Гумата е увредена - забелязвате пукнатини, подувания и натъртвания.
 • Гумите са по-стари от 6 години. 

Ако някои от тези симптоми съществуват в една, или повече от гумите на вашия автомобил, това със сигурност е индикация за повреда.

Незабавно посетете най-близкият сервиз и потърсете специализирано обслужване за гумите си. Наличието на тези проблеми по гумите ви е сериозно и изисква навременна намеса и подмяна на повредените гуми.

Нека навлезем в дълбочина в тях, за да придобиете по-ясна представа за какво точно трябва да следите и защо.

Загуба на сцепление

Една от най-важните роли на автомобилните гуми е да поемат тежестта на автомобила и да я разпределят правилно.

Загубата на сцепление с пътя е нещо изключително неприятно и дори стресиращо за шофьора и може да доведе до фатални последици, ако автомобилът се движи с по-висока скорост.

То се причинява най-често от износване по гумите и невъзможността им да установят достатъчно сцепление с пътната настилка.

Единствените начини да предотвратим напълно загубата на сцепление на гумите си и да сме сигурни, че никога няма да ни се случи подобно нещо са: 

 • да следим за износване по гумите
 • да правим чести профилактични прегледи при специалист на гумите си
 • да се грижим колелата да са балансирани 
 • да се уверим, че управляваме с правилните гуми за метеорологичните условия, в които шофираме

Уверете се, че следите за всички тези фактори и гарантираме, че ще имате по-добро сцепление и повече спокойствие при управление.

Кога е време за смяна на гумите?

Източник на изображението: Freepik.com

Износен протектор

Най-важната причина, поради която често трябва да проверяваме за износване на протектора е сигурността. Вашата и на останалите участници в движението.

Когато протектора е износен, автомобилът ви ще има изключително лошо представяне на пътя, особено в тежки метеорологични условия, като дъжд, или сняг.

При нормално състояние на протектора, гумите ви ще имат добро сцепление с пътя и ще шофирате сигурно и безопасно. Също е хубаво да знаете, че да шофирате с износен протектор е прието за незаконно в много точки по света.

Износеният протектор е фактор, който увеличава разхода на гориво и кара гумите, окачването на автомобила и други части от него да се износват преждевременно.

При равномерно износване на протектора, вашата кола винаги трябва да има най-малко 2/32 сантиметра оставаща дълбочина на протектора във всички секции на гумата – повече е още по-добре.

Това измерване се взема от щангите за износване – малък участък между блоковете на протектора, който е леко повдигнат.

Ако забележите, че гумите са с по-дълбоко износване от това, което е препоръчано в ръководството на производителя, незабавно посетете най-близкия сервиз.

Кога е време за смяна на гумите?

Източник на изображението: Freepik.com

Повреди по страничните стени

Леките драскотини са нещо нормално, което се забелязва по повърхността на гумите и не са повод за особено притеснение.

Страничните стени на гумите обаче, са “ахилесовата пета” на автомобилните гуми, понеже са много по-тънки и податливи на повреди от останалата част на гумата.

Ако забележите:

 • подутини
 • дълбоки драскотини 
 • забити остри предмети
 • издадени навътре, или навън части в страничните стени на гумата си

Имайте предвид, че това са предпоставки за сериозни проблеми, които могат да бъдат с фатални последици при шофиране, ако не вземете спешни мерки за отстраняването им.

Възраст на гумата

Вече казахме, че средната продължителност на живота, която е дадена като гаранция от производителя при нова гума, е около 10 години. Въпреки това, е хубаво да имате предвид, че след 6-тата си година, гумите могат да започнат да ви създават проблеми. 

Важно и препоръчително е превантивното посещение на сервиз поне веднъж годишно, за преглед и специализирана инспекция на състоянието на гумите ви. Честият реглаж и балансиране на гумите също са от съществено значение за доброто им състояние. 

Последици от каране на гуми извън подходящия сезон

Ако управляваме автомобила си с летни гуми в зимни условия, със сигурност би ни било невъзможно да усещаме сигурност и спокойствие, докато шофираме.

За летните гуми е немислимо да осигурят подходящото сцепление за сигурно и леко придвижване. Същият е и случая с шофирането на сух, горещ асфалт, във високи температури със зимни гуми.

При шофиране с гуми, които не са подходящи за метеорологичните условия, ние не само увеличаваме разхода си на гориво и подпомагаме бързото изхабяване на много части от автомобила си, но и ставаме предпоставка за сериозни пътно транспортни произшествия.

Отговорното и безопасно шофиране трябва винаги да бъдат пръв приоритет на всеки водач, участващ в движението.

Кога е време за смяна на гумите?

Източник на изображението: Freepik.com

Заключение

Гумите са основата и опората на автомобила и ние сме длъжни да се грижим за тях по възможно най-оптималният начин.

Когато се научим как да следим за промени и повреди по гумите си и как да ги поддържаме по най-добър начин, ние осигуряваме спокойствие на себе си и безопасност на останалите участници в движението.

Важно е като шофьори да разбираме и да обслужваме автомобила си правилно.

Често задавани въпроси

Колко често трябва да се сменят гумите?

Винаги, когато е препоръчано от специалист, или когато гумите са стари, или износени.

Колко години е гаранцията на гумите?

Проверете в ръководството за потребители на производителя за най-голяма сигурност, но средната продължителност на живота на гумите е от 6 до 10 години след което най-често се налага да бъдат сменени.

И четирите гуми наведнъж ли трябва да бъдат сменени?

Оптималният вариант е всички гуми да бъдат подменени наведнъж, понеже по правило гумите трябва да бъдат максимално идентични една с друга и ако само част от тях са нови и наскоро поставени, това може да представлява проблем.

ProGumi