ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Безопасно шофиране през зимата: препоръки и полезни съвети

Безопасно шофиране през зимата: препоръки и полезни съвети

12.01.2024 г.

Шофирането през зимата може да бъде сложна задача дори и за най-опитните шофьори. Този период от годината изисква двойно повече внимание, както и полагането на някои специфични грижи за автомобила. 

Пътищата са заледени, навън вали сняг, а температурите са изключително ниски – все неща, които правят обстановката съвсем неприятна. 

Безопасно шофиране през зимата: препоръки и полезни съвети

Източник на изображение: unsplash

Е, не се притеснявайте – ние сме тук, за да ви дадем някой насоки за безопасно пътуване и шофиране през зимата! Благодарение на тях ще се чувствате спокойни дори и в тежки зимни условия.

Как да шофирате в студено, но сухо време? 

Студеното време може да бъде коварно. Когато то е сухо, може да ви се струва по-безопасно. Това не означава, че трябва да се правят компромиси с подготовката за път. Тези условия също поднасят своите предизвикателства, с които да се справите.

Първото нещо, което трябва да правите винаги, е да поддържате добрата видимост. Ако стъклата ви се запотяват заради различията в температурите навън и в колата, реагирайте веднага.

Макар и в зимни условия, слънцето понякога създава проблеми при шофирането. Ако това е така, използвайте слънчеви очила, както и сенниците пред вас. Така ще намалите блясъка от слънцето, попадащ в очите ви, и ще можете да шофирате по-спокойно.

Безопасно шофиране през зимата: препоръки и полезни съвети

Източник на изображение: unsplash

Разбира се, не бива да забравяте и редовната проверка на гумите. Без значение от времето, трябва да сте сигурни, че те са в изрядно състояние - да са правилния тип за сезона, с достатъчна дебелина на протектора, оптимални стойности на налягането и без никакви видими следи от деформации, износване и прочее. 

В противен случай рискувате да се стигне до загуба на контрол над возилото. 

Последно, но не и по важност, ще споменем това, че винаги трябва да спазвате разстояние с автомобила пред вас. При хлъзгава настилка (която е възможна дори и при сухо зимно време) неспазването на дистанция може да доведе до инцидент. За да не се случва това, карайте бавно, търпеливо и разумно.

Как да шофирате в дъжд през зимата? 

Дъждът винаги е опасен, особено пък през зимата. Той може да замръзне, което да направи шофирането изключително трудно и опасно. В такива условия ви препоръчваме да не натискате рязко педала на спирачката. 

Това може да доведе до поднасяне на автомобила и да го направи на практика неуправляем. Естествено, за да не ви се налага да спирате внезапно, е необходимо и да не шофирате бързо. 

Ако е възможно, избягвайте по-големите локви, които са се образували на пътното платно. Така ще можете да предотвратите евентуалната поява на аквапланинги да запазите контрола над возилото. 

Гумите са един от най-важните елементи на всяко превозно средство. Щом купувате нов зимен комплект, се уверете, че те ще работят достатъчно ефикасно и при дъждовно време - т.е. имат висок индекс за сцепление на мокро. 

Тук е моментът да ви напомним, че не бива да пестите от парите си, щом става въпрос за гуми. Те влияят пряко върху вашата сигурност, а тя е най-важното, когато сте зад волана. 

Сред шофьорите има такива, които правят сезонната смяна единствено на предните колела – това е грешка. По този начин автомобилът губи баланс, а това рефлектира върху сцеплението и вашата безопасност. 

Как да шофирате в сняг?

Снегът е съвсем очакван през зимата. Това не го прави по-малко притеснителен, затова е нужно да имате правилната подготовка за пътуване по сняг.

Ако навън вали сняг, не забравяйте да включите чистачките си. В случай че се наложи, спрете автомобила и почистете стъклата си ръчно. 

Разбира се, в никакъв случай не забравяйте да сложите зимните си гуми. Без значение дали навън има сняг или не, те са единствения правилен вариант през този сезон - техният материал е специално разработен за ниски температури. 

Понеже е по-мек и гъвкав, приляга по-плътно върху настилката и ще разчитате на максимално сцепление. Нашият съвет е да ги сложите около средата на ноември и да шофирате с тях до средата на месец март.

Безопасно шофиране през зимата: препоръки и полезни съвети

Източник на изображение: unsplash

Трета, но не по значение, е препоръката ни да не натискате педала на газта прекалено. Колкото и да бързате, е важно все пак да стигнете където искате. 

Високите скорости ще удължат спирачния път, а резките завои могат да изкарат автомобила извън пътното платно. Зимното време е пълно с изненади, така че шофирайте разумно и търпеливо.

Как да шофирате през зимата на дълги разстояния? 

Пътуването на дълги разстояния през зимата изисква малко повече предварителна подготовка.

Преди да се качите зад волана, се уверете, че всички системи на автомобила ви са в изрядно състояние. Проверете дали разполагате с достатъчно антифриз, както и другите зимни разновидности на течностите, необходими на возилото. 

Напомняме и на шофьорите с предно предаване, че не бива да разчитат сляпо на това. Да, това прави карането през зимата една идея по-сигурно, но понякога се появяват и проблеми. Проверете дали колелетата ви не са блокирали от студа и какво е състоянието на гумите. 

При шофиране със задно предаване през зимата опасностите са повече, затова бъдете двойно по-предпазливи и педантични в карането и подготовката на автомобила.

Не забравяйте винаги да имате и резервни топли дрехи в колата си. В случай че автомобилът ви закъса, е важно да разполагате с допълнително облекло, което да защити тялото ви от измръзване, докато проблемът се разреши. 

Винаги носете със себе си вода, както и храна, тъй като няма как да бъдете сигурни за какъв период от време ще останете на пътя.

Разбира се, нужно е да имате вериги, аптечка и фенер в багажника си. Те могат да бъдат много полезни в дадени ситуации.

Допълнителни съвети 

Има още някои неща, важни за шофирането през зимата. С тяхна помощ всяко пътуване през този сезон ще бъде по-леко.

Като за начало следете прогнозата за времето. Ако времето ще бъде лошо, избягвайте пътуванията, освен ако не са крайно наложителни.

Безопасно шофиране през зимата: препоръки и полезни съвети

Източник на изображение: unsplash

Друго, което трябва да правите, е да закарате автомобила си в сервиз, където да проверят дали е готов за зимния сезон. Ако открият нередност, при никакви обстоятелства не тръгвайте на път, преди да сте я отстранили.

Заключение 

Опасностите при шофиране през зимата са много, но спазвайки съветите ни, то ще бъде по-приятно за вас. 

Метеорологичните условия през този сезон могат да се променят за минути. Обърнете внимание на всички споменати от нас детайли и винаги бъдете нащрек. 

Не шофирайте прекалено бързо и проявете търпение в задръстванията. В противен случай рискувате както своята безопасност, така и тази на останалите участници в движението.

Често задавани въпроси

Защо е необходимо да поддържате правилното налягане на гумите през зимния сезон?

Поддръжката на подходящо налягане на гумите е важно, особено през зимата. То има пряко влияние върху безопасността ви на пътя. Без него няма да можете да получите очакваното сцепление, което пък ще повлияе на управляемостта на автомобила и да попаднете в опасна ситуация.

Как да се борим срещу замъгляването на стъклата на автомобила през зимата?

Препоръчваме ви да включите отоплението в колата, за да може въздухът да циркулира. Ако това не помогне на пазара се предлагат и много спрейове против запотяване, които се нанасят на стъклото, но не всички имат желания ефект, затова проучете внимателно отзиви за продукта, преди да ги закупите.

ProGumi