ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Какво трябва да знаем за сцеплението на гумите?

Какво трябва да знаем за сцеплението на гумите?

6.04.2022 г.

Доброто сцепление на гумите е сред най-важните аспекти при шофирането. То ви осигурява безопасно придвижване и ви дава контрол над превозното средство, затова никога не го подценявайте.

Когато сте зад волана, е нужно да сте наясно с някои фактори, които влияят върху тази ключова характеристика.

В настоящия блог пост ще разясним какво е сцеплениеи какво трябва да знаете за него.

Източник на изображение: Canva

Какво е сцепление на гумите? 

То представлява способността гумите да осигуряват добър контакт с пътното платно и има огромно значение за безопасността при шофиране.

Това касае както на вас и пътниците във вашия автомобил, така и на останалите участници в движението. При наличие на качествени автомобилни гуми, можете да бъдете спокойни, че всяко ваше пътуване ще бъде сигурно. В противен случай управлението ви ще бъде неефективно и опасно.

По-високо ниво на сцепление се постига благодарение на грайферите, разположени по повърхността на гумата. Своеобразните улеи са направени така, че да прилягат на пътя добре, отвеждайки водния или прашен слой.

Доброто сцепление означава, че контролът на возилото е изцяло във ваши ръце. То ви позволява по-голяма стабилност при ускорение, както и при рязко спиране, неочаквани маневри или остри завои.

Сцеплението е важно не само за спирането, а и за това дали колата ще се плъзга върху мокра или заледена настилка, дали може да се изкачи и спусне по стръмен склон.

Разполагайки с достатъчно високо ниво на сцепление, без проблем ще шофирате и по неравни, кални и неподдържани терени.

Повече за значението на дълбочината на протектора за сцеплението

По-рано споменахме грайферите на гумите. Те са познати също и като дълбочини на протектора. Грайферите отговарят за създаването на добро триене между гумата и шосето. Естествено, колкото повече са използвани гумите, толкова по-износени са грайферите и водят до по-лошо сцепление.

Препоръчително е да следите дълбочината на грайферите, която, по препоръка на експертите, не бива да пада под 3 милиметра. Ако тя е по-малка, няма как да разчитате на оптимално сцепление и да се доверите на МПС-то. 

Какви са видовете гуми и какви са разликите между тях, когато опре до сцепление?

Изборът на правилни гуми се влияе от няколко фактора, един от които е конкретният сезон. В търговската мрежа ще откриете летни, зимни и всесезонни гуми, като това не е случайно – всички те са пригодени за различни пътни условия.

Летните гуми, очаквано, са проектирани за употреба на сухи и нагорещени настилки. При тези условия те могат да ви гарантират отлично сцепление, като действат добре и при нормални леки дъждове и понижавания на температурите. Тези неща не бива да ви притесняват, тъй като те са съвсем характерни за сезона.

Какво трябва да знаем за сцеплението на гумите?

Източник на изображение: Canva

Зимните гуми, от своя страна, са пригодени за използване върху заснежен и заледен път. Те са създадени от по-мека гумена смес и имат специален дизайн, който осигурява чудесно сцепление въпреки неблагоприятните климатични условия.

Всесезонните гуми, както може би се подразбира от името им, са направени така, че да бъдат подходящи както за лятото, така и за зимата. Балансът, който те ви предоставят, е задоволителен за умерените условия и през двата сезона, но не и за крайностите, които често ни изненадват. 

Те нямат същите характеристики като другите два вида гуми и не са толкова ефективни за съответните екстремно ниски или високи температури, поледици и валежи. 

Всесезонните гуми са подходящи за шофьори, които не сядат особено често зад волана и карат предимно в града. За всички останали е силно препоръчително да се сдобият с летни и зимни комплекти и да ги сменят навреме.

Влиянието на размера на гумите върху сцеплението

Размерът на гумите също има немалка роля в осигуряването на добро сцепление. По-големите гуми имат по-голяма повърхност, съответно по-голям контакт с пътя. Обикновено това дава по-добро сцепление. 

Защо това е така?

Защото тези гуми са по-стабилни при кални или мокри пътища, както и на по-неравни терени. Гумите с по-нисък профил пък са по-предпочитани за сухи пътища и за развиване на високи скорости. Тогава те предоставят повече контрол на шофьора.

Как влияе състоянието на гумите върху сцеплението?

Разбира се, това в какво състояние са вашите гуми, има голямо значение за сцеплението и цялостното им представяне. 

Дори да сте се сдобили с най-високия клас гуми, износените протектори и тези с ниско налягане намаляват сцеплението. 

Това може да доведе до загуба на управлението над автомобила, затова ви съветваме редовно да следите състоянието на гумите си – здравина, дълбочина на грайфера, нарушения в целостта. 

Следете налягането периодично и оглеждайте гумите. Ако забележите, че те се износват неравномерно, ще се наложи да направите ротация.

В случай че изпитвате затруднение, се обърнете към специалисти. Те ще ви помогнат и ще направят проверката вместо вас, за да сте сигурни, че всичко е наред. 

Сцепление при различни пътни условия

Различните състояния на пътното платно определят и различното сцепление. На сух път всички нови гуми имат добър контакт с шосето, но при мокър или влажен асфалт, съществува по-голям риск колата да поднесе. 

Какво трябва да знаем за сцеплението на гумите?

Източник на изображение: Canva

Стойността на сцеплението може да варира от 1 до 10 в зависимост от спецификите на гумите. Други фактори, които оказват влияние върху параметъра, са качеството на пътното платно, шарката на протектора и метеорологичните условия като цяло.

Съществуват няколко сценария, за които е важно да сме подготвени:

  • Сухо пътно платно
  • Мокро пътно платно
  • Заснежено пътно платно 

Сух път

Идеалните гуми за суха настилка са гладки, точно като във Формула 1. Колкото по-широки са, толкова по-голяма е контактната повърхност с пътя, което води и до по-добро сцепление. 

Този тип обаче са предназначени основно и само за състезателни цели. По правило е забранено да се ползват по стандартни пътища.

Компромисният вариант са т.нар. полугладки алтернативи, които все пак притежават няколко грапавини, следователно законовите разпоредби ги дефинират като подходящи за нормално шофиране.

Ето какво трябва да знаете за тях:

  • Предимства: сцеплението е толкова добро, че колата се усеща като залепена за пътя.
  • Недостатъци: корпусната рамка на автомобила може да се огъне, ако не е достатъчно твърда.

На базата на всичко, изброено дотук, можем да направим извода, че е необходимо да правите изключително осъзнат избор по отношение на характеристики като наситеност на шарките на протектора (което ги прави повече или по-малко гладки) и ширина. В допълнение, те трябва да са пригодени към параметрите на превозното ви средство.

Мокра настилка

На повърхност от този вид ключов елемент е не толкова самото сцепление, колкото дисперсията или иначе казано, способността да се отстранява вода от пространството между гумата и пътното платно, за да се предотврати аквапланинг

Жлебовете и ламелите на шарката на протектора изпълняват именно тази функция. Най-ефективните сред тях са V-образните модели. 

Ето какво трябва да знаете за тях:

  • Предимства: изключително висока степен на водна дисперсия. 
  • Недостатъци: по-ниско равнище на сцепление заради намалената контактна повърхност между платното и гумата, дължаща се именно на вдлъбнатините, формирани от шарката на протектора. 

Снежен път

Снегът е основната причина за пътни инциденти през зимата. При екстремни случаи носенето на гуми с вериги или дори с шипове е силно препоръчително. 

Когато температурата на околната среда падне под 10°C, летните гуми вече не могат да изпълняват адекватно предназначението си. Важно е да ги смените със зимни, които са съвместими с автомобила ви. 

Зимните гуми разчитат на ламели, за да постигнат оптимално сцепление с повърхността:

  • Предимства: ламелите на зимните гуми ни позволяват да поддържаме добро ниво на сцепление през зимата, което ни дава сигурност и спокойствие по време на път. 
  • Недостатъци: този тип гуми не ни осигуряват достатъчно сцепление на сухи пътища. В допълнение, ако ги използваме целогодишно, ще се износят много по-бързо в сравнение с аналогичните видове. 

Има ли скоростта влияние върху сцеплението?

Скоростта на движение има голямо влияние върху доброто сцепление на гумите. Напълно очаквано, високата скорост води до нестабилност. 

Бъдете отговорни, когато шофирате, и се съобразете със състоянието на гумите си, както и с пътните и климатичните условия. Всеки конкретен модел бива класифициран и според скоростния индекс на изделието. Съобразете го, когато избирате следващия си комплект.

Важността на сцеплението за безопасността

Доброто сцепление на гумите има огромно значение за безопасността ви на пътя. То ви дава по-голяма сигурност - ако пред вас се появи потенциално опасна ситуация и ви се наложи да спрете рязко или да избегнете изненадващи препятствия е напълно възможно да я овладеете. 

За съжаление, поднасянето на автомобила често възниква и без да е предизвикано от резки маневри, а дори и само при по-рязко подаване на газ, недобре почистен път, разлика в настилката отляво и отдясно на автомобила, стръмен склон и прочее. Доброто сцепление намалява значително тези рискове.

Как да поддържате доброто сцепление?

Ако искате да поддържате доброто сцепление на вашите гуми, е нужно да обърнете внимание на няколко неща. 

Започваме с избора на гуми. Винаги избирайте гуми, които са подходящи за конкретния сезон, и не разчитайте на артикули от ниския ценови клас. Висококачествените гуми са по-скъпи, но това е инвестиция във вашата безопасност на пътното платно. 

Какво трябва да знаем за сцеплението на гумите?

Източник на изображение: Canva

Второто нещо, което трябва да правите, е да проверявате редовно състоянието на целия комплект. Следете дали налягането е в препоръчителните нива, проверявайте грайферите и ги оглеждайте внимателно за износвания и дефекти. Всички тези неща влияят пряко върху оптималното сцепление.

Следващото нещо, на което ще наблегнем, е шофирането при лоши климатични условия. Ако навън вали, спазвайте по-голяма дистанция от автомобилите пред вас, за да сте сигурни, че ще успеете да спрете навреме при евентуална ситуация. Бъдете нащрек и при навлизането в завои, особено ако те са по-резки.

Последното, но не по значение, е разумната скорост, с която се движите. Развиването на висока скорост предразполага също и по-честото натискане на спирачката, а това допълнително износва гумите по-бързо.

Често задавани въпроси

Какво е препоръчителното налягане на гумите, за да осигуряват те добро сцепление?

Това зависи както от марката и модела на гумите, така и от вашия автомобил. Повече информация относно препоръчителните стойности можете да откриете в ръководствата за употреба и на двете или попитайте специалист. 

Обикновено от вътрешната страна на прага, под шофьорската врата, е поместен стикер с оптималното налягане. Те често се различават за предните и задните гуми и варират както според сезона, така и според товара. Само ако спазвате стриктно тези показатели, можете да си гарантирате добро сцепление.

Откъде произтича разликата в сцеплението на летните и зимните гуми?

Зимните гуми са направени с такава конструкция и смеси, че да се справят с екстремно ниски температури, сняг и поледици. Техният по-дълбок грайфер също допринася за по-доброто сцепление. 

Летните гуми имат достатъчно широки канали за отцеждане, когато пътят е мокър, но материалът им не може да остане гъвкав при ниски температури. 

ProGumi