ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Как да оптимизираме сцеплението на автомобилните гуми?

Как да оптимизираме сцеплението на автомобилните гуми?

06.04.2022

Сцепление на гумите

Сцеплението на гумите е от първостепенно значение за безопасността ни. Стойността му може да варира от 1 до 10 в зависимост от спецификите на гумите. Други фактори, които оказват влияние върху параметъра, са качеството на пътното платно, шарката на протектора и метеорологичните условия като цяло.

Съществуват няколко сценария за развитие на ситуацията, които се разиграват на:

  • Сухо пътно платно;
  • Мокро пътно платно;
  • Заснежено пътно платно. 

Сух път

Идеалните гуми за суха настилка са гладки, точно като във Формула 1. Колкото по-широки са, толкова по-голяма е контактната повърхност с пътя, което води и до по-добро сцепление. 

Този тип гуми обаче са предназначени основно и само за състезателни цели. По правило е забранено да се ползват по стандартни пътища.

Компромисният вариант са т.нар. полугладки алтернативи, които все пак притежават няколко грапавини, следователно законовите разпоредби ги дефинират като подходящи за нормално шофиране.

Предимства: сцеплението е толкова добро, че колата се усеща като залепена за пътя.

Недостатъци: корпусната рамка на автомобила може да се огъне, ако не е достатъчно твърда.

На базата на всичко, изброено дотук, можем да направим извода, че е необходимо да правите изключително осъзнат избор на гуми по отношение на характеристики като наситеност на шарките на протектора (което ги прави повече или по-малко гладки) и ширина. В допълнение, те трябва да са пригодени към параметрите на превозното ви средство.

Мокър път

На повърхност от този вид ключов елемент е не толкова самото сцепление, колкото дисперсията или иначе казано, способността да се отстранява вода от пространството между гумата и пътното платно, за да се предотврати аквапланинг. Жлебовете и ламелите на шарката на протектора изпълняват именно тази функция. Най-ефективните сред тях са V-образните модели. 

Предимства: изключително висока степен на водна дисперсия. 

Недостатъци: по-ниско равнище на сцепление заради намалената контактна повърхност между платното и гумата, дължаща се именно на вдлъбнатините, формирани от шарката на протектора. 

Снежен път

Снегът е основната причина за пътни инциденти през зимата. При екстремни случаи носенето на гуми с вериги или дори с шипове е силно препоръчително. Когато температурата на околната среда падне под 50°F (10°C), летните гуми вече не могат да изпълняват адекватно предназначението си. Важно е да ги смените със зимни, които са съвместими с автомобила ви. 

Зимните гуми разчитат на ламели, за да постигнат оптимално сцепление с повърхността.

Предимства: ламелите на зимните гуми ни позволяват да поддържаме добро ниво на сцепление през зимата, което ни дава сигурност и спокойствие по време на път. 

Недостатъци: този тип гуми не ни осигуряват достатъчно сцепление на сухи пътища. В допълнение,  ако ги използваме целогодишно, ще се износят много по-бързо в сравнение с аналогичните видове. 

Този сайт използва бисквитки

ProGumi