ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Нови или гуми втора ръка

Нови или гуми втора ръка

8.03.2024 г.

Когато стане въпрос за смяна на гумите, много шофьори са изправени пред дилемата дали да закупят нови гуми за автомобила си, или да спестят пари и да заложат на гуми втора ръка.

Споровете дали си заслужава да се купуват нови гуми, при положение, че можете да си купите гуми втора ръка, които да ви вършат същата работа, но на половин цена, продължават откакто са създадени гумите. 

Лаици и експерти споделят различни и убедителни мнения по въпроса и е нормално на този етап всички да сме объркани кое точно е оптималното решение, което да работи както в наша полза, така и в полза на автомобила ни.

В следващите редове ще обсъдим всички плюсове и минусии при двата избора и ще ви помогнем да прецените кое е по-доброто решение.

Нови или гуми втора ръка

Източник на изображение: Freepik.com

Кое е по-добре - нова гума, или втора ръка?

Изборът между нови автомобилни гуми и употребявани такива, независимо дали става въпрос за зимни, всесезони или летни гуми, може да е доста трудно решение и със сигурност е едно от най-важните, които ще вземете по отношение на автомобила си.

Предимства на новите гуми

Инвестицията в нови автомобили гуми има следните предимства:

 • Високо качество: Новите гуми се произвеждат с помощта на най-новите технологии, гарантиращи високо качество. Когато става въпрос за вашата безопасност и тази на вашите пътници, инвестирането в нови гуми е мъдро решение.
 • Добро сцепление: Тъй като гумите са нови, тесе доставят с оптимална дълбочина на протектора, осигуряваща по-добро представяне и управление, особено при мокри, или хлъзгави условия. Подобреното сцепление може да предотврати злополуки и да осигури по-удобно и спокойно шофиране.
 • Гаранция: Новите гуми обикновено идват с гаранция от производителя. В случай на дефекти или преждевременно износване, тази гаранция предлага спокойствие и финансова защита.
 • Икономия на гориво: Добре напомпаните нови гуми допринасят за по-малък разход на гориво. 
 • По-малък въглероден отпечатък: Изборът на нови гуми вместо гуми втора употреба също има положителни последици за околната среда. Освен това новите гуми са по-рециклируеми, което намалява въглеродния отпечатък върху околната среда. 
 • Икономия на средства: Докато първоначалната цена на новите гуми може да е по-висока от тази на гумите втора употреба, дългосрочната рентабилност накланя везните в полза на новите гуми. Като се има предвид тяхната дълготрайност, по-добра горивна ефективност и намалената нужда от подмяна и ремонт, новите гуми се оказват по-икономичен избор в дългосрочен план.

Нови или гуми втора ръка

Източник на изображение: Freepik.com

Недостатъци на новите гуми

Единственото, което можем да изтъкнем като недостатък при новите автомобилни гуми, е цената. Естествено при закупуване на чисто нови гуми, цената ще бъде поне двойна на тази, която ще дадете за гуми втора употреба.

Предимства на гумите втора употреба

За да бъдем напълно обективни, ето кои са и предимствата на гумите втора ръка:

 • По-ниска цена: Използваните гуми обикновено струват 30-50% по-евтино от новите, дори ако състоянието им е почти толкова добро. Фактът, че някога са били монтирани на превозно средство, намалява цената на самата гума. Това е и основният плюс при гумите втора ръка. Цената е наполовина на новите гуми.

Недостатъци на гумите втора употреба

Ето и недостатъците, които трябва да имате предвид:

 • Скрити дефекти: Една от основните грижи, когато става въпрос за използвани гуми, е по отношение на техните качество и безопасност. За разлика от новите гуми, които преминават през строг контрол на качеството, гумите втора употреба може да имат скрити дефекти, вътрешни повреди или отслабени структури, които не се забелязват веднага. Тези дефекти могат да компрометират безопасността на превозното средство, особено при шофиране с висока скорост или неблагоприятни метеорологични условия. 
 • Липса на гаранция: Също така, при гумите втора употреба, не получавате гаранция.
 • Намалена дълбочина на протектора: Дълбочината на протектора е от решаващо значение за осигуряване на сцепление с пътната настилка. С течение на времето гумите се износват и дълбочината на грайфера им намалява. 

Гумите втора употреба, особено тези, които вече са били използвани, често имат значително намалена дълбочина на протектора, което ги прави по-малко ефективни при осигуряване на необходимото сцепление.

Нови или гуми втора ръка

Източник на изображение: Freepik.com

Най-често срещаните проблеми при гумите втора употреба

Проблемите, на които можете да се натъкнете при покупка на гуми втора ръка за съжаление не са малко.

Износване

Гумите се нуждаят от чести ротации, защото протекторът се износва постоянно. Износването се влияе от вида на превозното средство и вашият маниер на шофиране.

Когато поставите използван комплект гуми на автомобила си, вие наследявате износванията от предишния водач и несъответствията на протектора, които са причинили. Протекторът е в основата на функционалността и безопасността на гумата, което го прави основно важен за гумите, които избирате.

Остаряване

Дори когато намерите използван комплект гуми със запазен протектор, има шанс те да са остарели. Колкото по-стари са вашите гуми, толкова по-опасни стават. След като една гума достигне 10+ години, тя се счита за опасна, дори ако никога не е била използвана.

Това е така, защото каучукът претърпява процес, наречен термо окислително стареене. Излагането на кислород състарява гумата, което води до нестабилност на гумите. Тези гуми обаче често все още изглеждат здрави и нови, което помага за заблудата на потенциалните купувачи. 

Пазарът на употребявани гуми е пълен с магазини, които разпространяват неупотребявани гуми, които са твърде стари, за да бъдат надеждни и това е едно от основните неща, за които трябва да внимавате при закупуването на употребяван комплект гуми.

Предистория на гумите

Няма как да знаете къде е била старата гума и какво е преживяла, преди да стигне до вас. Може да закупите употребяван комплект гуми, доволни че сте спестили пари, само за да осъзнаете след известно време, че това всъщност ви коства много повече разходи в дългосрочен план, отколкото закупуването на нов комплект гуми. 

За какво да следим когато търсим втора ръка гуми?

Ако сте решили да закупите гуми втора употреба на колата си е по-добре да следите за следните фактори, които могат да се окажат решаващи за състоянието на избраните от вас гуми.

Те включват:

 • Износване на протектора;
 • Срок на годност на гумата;
 • Пукнатини или наранявания по повърхността на гумата;
 • Ако е възможно, попитайте за това колко дълго и в какви условия е била използвана гумата.

При наличие на някое от гореизброените ви гарантираме, че сте попаднали на нисък клас гуми и ви препоръчваме да потърсите други предложения.

Нови или гуми втора ръка

Източник на изображение: Freepik.com

Какво съветват експертите?

Шофирането води до износване на гумите. Периодичната им ротация разпределя равномерно износването на всички гуми, поддържа еднаква дълбочина на протектора и гумите издържат по-дълго.

Балансирането на гумите, докато се въртят, предотвратява вибрациите, повредите по окачването и прекомерното им износване. 

Купуването на нови гуми и грижата за тях е по-добро съотношение цена-качество, отколкото закупуването на използвани гуми. Не рискувайте, когато става въпрос за безопасността на вашето семейство. 

Посетете ProGumi.bg, за да купите новите гуми, от които се нуждае вашето превозно средство още днес.

Нови или гуми втора ръка

Източник на изображение: Freepik.com

Заключение

Когато става въпрос за гуми, изборът между нови и употребявани гуми може да повлияе както на безопасността ви, така и на бюджета ви. 

Въпреки че първоначално може да изглежда, че употребяваните гуми са по-достъпни, ползите от новите гуми по отношение на безопасността, продължителността на живота на гумите и като цяло на автомобила ви, а също и ефективността им, често надвишават разликата в разходите. 

В нашия онлайн магазин, предлагаме широка гама от зимни гуми, легни гуми и всесезонни гуми, подходящи за различни бюджети и типове превозни средства. 

Изберете по-безопасното и по-икономично решение още днес. Разгледайте нашата селекция от нови гуми в ProGumi.bg и инвестирайте в безопасността и спестяванията си с увереност!

Често задавани въпроси

Новите или гуми втора ръка са по-доброто дългосрочно решение?

Новите гуми безспорно са по-доброто дългосрочно решение. Дори в дългосрочен план, разходите свързани с нови гуми са по-малки отколкото при използваните.

Често ли се случва употребяваните гуми да проявяват дефекти скоро след закупуването им?

За съжаление, не достатъчният контрол върху пазара за употребявани гуми, позволява на разпространителите на употребявани гуми да спекулират с качествата на предлаганите от тях гуми и да заблуждават купувачите, което води до много главоболия скоро след сделката.

Има ли значение дали взимам втора ръка зимни гуми, или летни гуми?

Плюсовете и минусите при гумите втора ръка са еднакви без значение дали става въпрос за зимни гуми, или летни гуми.

ProGumi