ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Как гумите влияят върху разхода на гориво?

Как гумите влияят върху разхода на гориво?

14.02.2024 г.

Има много фактори, които могат да повлияят на разхода на гориво на вашият автомобил. 

На пръв поглед, колелата и гумите може да не ви изглеждат, като един от тези фактори, но ви уверяваме, че гумите имат не само директно влияние върху цялостното представяне на автомобила, а и над радхода на гориво.

Каква е връзката между автомобилните гуми и горивната ефективност?

Гумите влияят над разхода на гориво на автомобила основно чрез съпротивлението при търкаляне - това е е начина, по който автомобила превъзмогва инерцията. Има много фактори, които оказват влияние на съпротивлението при търкаляне, като качеството на пътя, или въздушното съпротивление, например.

Съпротивлението при търкаляне се дефинира най-точно като мярката за сила на оста, която се изисква за да се завърти гумата. Това е техническото обяснение на количеството енергия, което автомобила трябва да изхаби, за да накара колелата и гумите да се търкалят по пътната настилка.

Гуми с ниско съпротивление при търкаляне използват съвременен нишков дизайн и нови материали, които им позволяват да минимализират количеството гориво, или електричество, използвано за задвижване на автомобила.

Под въздействието на масата на автомобила гумите се огъват и плътно прилягат към пътя. Това означава, че част от повърхността им става плоска и оказва съпротивление по време на движение.

За преодоляването му е необходима енергия, която произлиза от изгарянето на гориво. Колкото по-голямо съпротивление трябва да бъде преодоляно, толкова по-голям е разходът на гориво. 

Параметърът на гумите, който се отнася за съпротивлението при търкаляне, е т.нар. горивна ефективност. 

Тя е посочена на етикета за енергийна ефективност на гумата в цветна скала от A до G, където A (зелен цвят) означава най-високият клас горивна ефективност, а G (червен цвят) – най-ниският.

Как гумите влияят върху разхода на гориво?

Източник на изображение: Freepik.com

Могат ли наистина да окажат влияние върху разхода на гориво?

Гумите оказват огромно влияние върху километрите, които шофьора изминава с един резервоар гориво. Според статистиката, около 30% от консумацията на гориво на автомобила зависи изцяло от гумите.

На пръв поглед, повечето автомобилни гуми са абсолютно идентични, но истината е, че има няколко компонента, които ги различават. Същите компоненти влияят пряко и върху разхода на гориво.

Техническото състояние на гумата

При употреба, особено всекидневна, гумите се износват и с времето губят силата, сцеплението и общо казано - качествата си. 

Естествено е износената гума, да има по-ниско съпротивление от новата. Уверете се, че гумите на автомобила ви не са износени и нивото им на съпротивление е високо. Така и ще гарантирате по-нисък разход на гориво на автомобила си.

Как гумите влияят върху разхода на гориво?

Източник на изображение: Freepik.com

Структура 

Стандартните автомобилни гуми са изградени от няколко слоя материали. Материалите варират в зависимост от производителя. Най-често срещаната структура на гумата е изградена от 5-6 компонента, поставени един върху друг, преди върху тях да се наложи горното тяло на гумата.

Твърде големият, или респективно - твърде малкият брой на компоненти може да окаже влияние върху енергийната ефективност.

Размери на гумите

По-големите гуми неизменно означават и по-голям разход на гориво. Големите гуми са по-тежки и имат по-високо ниво на съпротивление, което означава, че изискват по-голямо съпротивление и усилие, за да се завъртят ефективно.

Ако шофирате предимно в градски условия, където се налага да спирате и потегляте отново доста пъти, малките гуми са много по-подходящи и намаляват разхода на гориво значително.

От друга страна обаче, ако пътувате само по магистрали и дълги, прави пътища, големите гуми могат дори да помогнат за намаляване разхода на гориво, понеже двигателят отделя много повече енергия да задвижва малките гуми на дълъг път, отколкото големите.

Как да поддържаме гумите си, за да подобрим икономията на гориво?

Начините за правилно поддържане на гумите не са сложни и е важно всеки водач на превозно средство да бъде запознат с тях. Един от най-важните елементи в грижата за здравето и доброто състояние на гумите е поддържането на точното им налягане.

Поддържане на правилното налягане

Това е най-лесният начин да оптимизирате разхода на гориво на автомобила си. Уверете се, че всички гуми са правилно напомпани с въздух.

Гума, която е с 20% по-ниско налягане от необходимото, може да увеличи разхода на гориво с 10% понеже ниското налягане създава по-високи нива на съпротивление, в резултат на което двигателят отделя много повече енергия, за да завърти колелата.

Гумите с по-ниско налягане също ще са податливи към огъване на гумата при срещата и с асфалта, което ще доведе до по-високо сцепление.

Тежестта на превозното средство няма да бъде правилно балансирана и разпределена и това ще накара двигателя да отделя още повече енергия и следователно - ще увеличи разхода на гориво.

Ниското налягане е също една от основните причини за износване на гумите, а износените гуми са една от основните причини за по-висок разход на гориво.

В обратния случай - прекалено високо налягане в гумите, също може да бъде опасно. Може да повреди сериозно протектора на гумата, което да доведе до ниско сцепление и трудно управление на автомобила.

Прекаленото препомпване на гумите може също така да причине спукване на гумата. За най-добро представяне на пътя и подобряване на горивната ефективност, уверете се, че посещавате сервиз и проверявате налягането в гумите си веднъж месечно.

Скорошни изследвания показват, че над 42% от шофьорите не могат да идентифицират правилно прекалено надута и недостатъчно надута гума на кола. Като проверявате регулярно налягането на гумите си, можете да бъдете спокойни и да шофирате безопасно и отговорно.

Как гумите влияят върху разхода на гориво?

Източник на изображение: Freepik.com

Завъртане на гумите

Завъртането на гумите се прави, за да се преразпредели тежестта от по-изхабените предни гуми къв по-малко изхабените задни. При завъртането на гумите също се уеднаквяват белезите на изхабяване и при четирите колела.

Завъртането на гумите е манипулация, извършвана от специалисти, които поставят предните колела на мястото на задните и съответно - задните на мястото на предните. Така се оптимизира представянето на колата на пътя и разхода и на гориво.

Проверка на центровката

Центроването на гумите е важен компонент от грижата за тях. Тя ви дава сигурност, че гумите са правилно позиционирани и имат точен обхват на движение. Когато гумите са разцентровани, ставаме свидетели на последствия като износване на гумите, лошо управление и увеличен разход на гориво.

Смяна на гумите, когато е необходимо

Гумите трябва да бъдат сменяни, при всяка инспекция в сервиз, от лицензиран монтьор, когато се установи повреда в тях.

Те са от изключителна важност за движението на автомобила и безопасността ви, докато шофирате и дори най-малкият проблем в само една от гумите, може да окаже огромни щети върху цялото превозно средство.

Ако по гумите няма проблеми и при редовният преглед не са установени повреди, може да проверите в ръководството на производителя на какъв срок се препоръчва да бъдат подменяни гумите ви.

При нови гуми е прието, че дължината на живота им е около 10 години. Ако гумите ви са на 10, или повече години, дори да не забелязвате проблеми в тях, или представянето на автомобила ви на пътя, е силно препоръчително да ги смените.

При изхабени, или преминали срока си на годност гуми, разхода за гориво е увеличен.

Смяната им при тези обстоятелства е задължителна, основно заради безопасността на участниците в движението, но също така и поради факта, че при поставянето на нови гуми, разхода ви за гориво значително ще намалее.

Напоследък много водачи предпочитат еко гумите. Те са изработени от екологични материали, оптималният избор са за опазването на околната среда и доказано намаляват разхода на гориво.

Заключение

Гумите са “краката” на нашият автомобил - те извършват придвижването и носят цялото тяло на автомобила върху себе си. Освен това те поемат тежестта, скоростта и извършват всички маневри, които шофьора е задал.

Гумите са една от най-важните части от “тялото” на автомобила и като такава, трябва да бъдат приемани сериозно и да получават необходимите грижи и поддръжка.

Сигурни сме, че с тази статия сме ви помогнали да погледнете на тях с нужното внимание и признателност и да се погрижите за здравето и доброто им състояние.

Често задавани въпроси

Влияят ли гумите на разхода на гориво?

Да. Над 30% от разхода на гориво на автомобила е повлиян от гумите, които задвижва.

Новите гуми помагат ли ни да съкратим разхода за гориво?

Колкото по-нови са гумите, толкова по-нисък е разхода на гориво.

С колко процента се увеличава разхода на гориво ако шофираме с износени гуми?

Износените гуми увеличават разхода на гориво с 10-15%.

ProGumi