ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Всичко за налягането на гумите

Всичко за налягането на гумите

13.03.2022 г.

Един от най-важните фактори, влияещи едновременно на безопасността и производителността на автомобила е доброто налягане на гумите. 

За да се движи вашето превозно средство правилно, е нужно да следите редовно налягането в гумите си. То се отразява върху начина, по който шофирате, както и върху комфорта ви по време на път.

Всичко за налягането на гумите

Източник на изображение: Canva

Разбира се, налягането е от значение и за доброто сцепление, както и за правилното износване на гумите. Освен това доброто налягане ще ви спести и немалко пари, които иначе ще дадете за излишно изразходвано гориво. 

Но дали знаете всичко, необходимо за правилното налягане на гумите? Прочетете нашия блог пост и разберете сами.

Какво представлява правилното налягане на гумите?

Оптималното налягане в гумите варира за различните изделия и се определя от производителя. То е специфично за всяка марка и размер автомобилни гуми. Детайлна информация ще откриете в ръководството на автомобила, а често и на шофьорската врата на вашия автомобил. 

Налягането се измерва в psi, или налягане на квадратен инч, и за повечето автомобили като препоръчително налягане се дава това между 30 и 35 psi (или 2,2 kPa). 

Както вече споменахме, правилното налягане е ключов фактор за оптималното сцепление на пътя, както и за сигурността и стабилността при шофиране. Благодарение на него гумите ви ще бъдат по-издръжливи на неравности и неблагоприятни условия и няма да се износват толкова бързо, което ще удължи пробега на всеки комплект. 

Ако налягането на въздуха в гумите е прекалено ниско, мигновено ще усетите промяната. Гумите ви ще станат по-меки, няма да осигуряват добро сцепление на пътя и ще започне по-бързото им износване.

Разбира се, твърде високото налягане също не е препоръчително, тъй като то ще направи спирачния ви път по-дълъг, би имало негативно влияние върху устойчивостта на материала, стабилността на автомобила и возията. 

До какво води ниското налягане в гумите? 

Ниското налягане в гумите може да има редица негативни последици за производителността на автомобила и за вашата безопасност. 

То също се отразява върху спирачния път и може да се окаже пагубно в моментите, в които е необходима бърза реакция. 

Всичко за налягането на гумите

Източник на изображение: Canva

Вече казахме, че ниското налягане означава ускорено износване на гумите. Заради него то ще бъде неравномерно и част от гумата ще остане добре запазена, докато друга ще бъде нефункционална. Това от своя страна ще ви накара да изхарчите прекалено рано съответната сума за задължителна смяна с нов комплект. 

Всички знаем, че сред основните разходи на всеки шофьор са тези за гориво. Гумите с ниско налягане оказват по-голямо съпротивление с пътната настилка при движение. Защо това е така? Защото по-голямото съпротивление изисква повече мощност, за да успява да се придвижва возилото ви напред, което, разбира се, изисква и повече гориво. 

Сред най-лошите последици от недоброто налягане е лошото сцепление. Гумите с ниско налягане могат да се превърнат в огромен проблем, особено през зимата. Ако пътят е мокър или замърсен, рискът от загуба на контрол е голям. 

Недостатъчното налягане на гумите износва не само тях, и а цялото окачване на колата. Заради тях окачването на автомобила и самите джанти се натоварват допълнително, което, обяснимо, води до повреди по тях.

От всичко, изброено дотук, става ясно колко е важно да правите редовно проверка на налягането в гумите си. 

В следващите редове ще обясним как става това.

Как можем да проверим налягането? 

Да направите проверка на налягането на гумите си всъщност не е толкова сложна процедура, колкото може би ви звучи. Естествено, нужна е малко подготовка, преди това да се случи. 

За целта се снабдете с манометър – дигитален или стандартен, с чиято помощ ще направите измерването. Може да закупите свой собствен, или да посетите близка бензиностанция с вулканизатор. Обикновено услугата е на самообслужване и е безплатна. 

След това разберете какви са препоръките на производителя, тъй като да проверите налягането в интернет може да бъде подвеждащо. 

Всичко за налягането на гумите

Източник на изображение: Canva

Щом направите това, е време да започнете с измерването. Отворете капачката на вентила на гумата и използвайте измерителя. 

Устройството ще ви покаже какво е налягането, а вие ще го сравните с това, което производителят препоръчва. 

В случай, че налягането е по-ниско от указаното, ще ви е необходима подходяща помпа, с която да добавите въздух. Ако пък налягането е по-високо, ще трябва да използвате ключ или монета, с които да натиснете вентила и да изпуснете излишния такъв.

Важно е да правите проверка на всички гуми, докато са студени. Не забравяйте и резервната гума, защото тя е не по-малко важна.

Други фактори, които влияят върху налягането 

Това дали налягането на гумата е добро зависи и от други фактори. Един от тях е температурата. Прекалено високата температура увеличава налягането, а студената го понижава. 

Твърде вероятно е вашето налягане на гумите да се покачи сякаш от само себе си през летните месеци, а през зимата да намалее, защото под прякото влияние на температурата навън въздухът се свива или разширява - увеличава и намалява обема си. 

Именно поради тази причина е от изключителна важност да проверявате и коригирате при нужда налягането в гумите, особено когато сезоните се сменят. 

Друг фактор, играещ роля за оптималните стойности на налягането, е теглото на автомобила.

Често забравяме, че всеки човек, както и всеки товар, който е във возилото, увеличава тежестта, т.е. напрежението върху гумите. Щом тежестта се покачи, е необходимо по-голямо налягане да компенсира натиска и деформацията

То ще поддържа производителността и стабилността на автомобила на пътното платно. По този начин сигурността за всеки от пътниците е по-голяма.

Състоянието на пътната настилка също има пряко влияние върху налягането на гумите. Ако асфалтът, по който шофирате, е неравен, е нужно летните, всесезонните или зимните гуми да имат по-високо налягане. 

В тези случаи е нужно да съобразите и това как вие управлявате автомобила, тъй като резките маневри, спиране, тръгване и несъобразените скорости предизвикат не само износване на материала, но и предпоставки за инцидент. 

Заключение

Ако досега не сте се замисляли, че налягането е сред най-важните аспекти за поддръжка на всяко превозно средство, то сега със сигурност го знаете. 

Правилните стойности имат пряко влияние върху степента на безопасност, производителността на автомобила и икономията на гориво. 

Важно е да помните, че редовната проверка е абсолютно задължителна, затова не я пренебрегвайте. 

Корекцията в текущото налягане на гумите според указанията на производителя не изисква специални умения, но е важна стъпка поне веднъж месечно, при рязка промяна на времето и преди дълго пътуване.

Често задавани въпроси

Какво е необходимо да направя, ако налягането на гумите ми се променя твърде често?

Честите смени в налягането на гумите могат да бъдат индикация за проблем с гумите, джантите или вентилите. Ако имате такива съмнения, ви съветваме незабавно да посетите най-близкия сервиз. 

Там специалисти ще погледнат гумите и ще успеят да открият проблема, както и да ви кажат какво е необходимо, за да бъде той решен възможно най-бързо.

Нужно ли е задължително да използвам измерител за налягането на гумите, или мога да го направя на око?

Визуалният оглед на гумите би могъл да даде информация относно налягането на гумите, но не е достатъчен. 

За да сте сигурни в автомобила си, докато сте зад волана, е препоръчително да направите точни измервания, тъй като понякога съвсем малкото отклонение от оптималните стойности е предпоставка за проблеми. По този начин ще знаете и дали е нужно да предприемате някакви мерки. 

Какво означава студена гума? 

Студена гума е гума, която не е била в експлоатация продължително време. Проверката на налягането се прави именно на такава гума, тъй като шофирането нагрява въздуха в нея, а това влияе върху налягането и измерванията ще са неточни. 

Важно ли е всички четири гуми да бъдат с еднакво налягане?

Това до голяма степен зависи от вида на превозното средство и товара. Някои превозни средства трябва да бъдат с различно налягане на предната и задна ос, но разликата в стойностите е минимална. 

По отношение обаче на разлика в налягането между двете предни или между двете задни гуми, такава е недопустима. Еднаквите стойности отляво и отдясно осигуряват равномерно сцепление и износване. Напомняме ви да спазвате стриктно препоръките на производителя.

ProGumi