ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Практични съвети при шофиране в сняг

Практични съвети при шофиране в сняг

22.12.2023

Шофирането при зимни условия е изключително приятно. Снегът умее да създава великолепни пейзажи, които впечатляват със своята красота. Да управляваш автомобил през зимата може да бъде и доста опасно. 

През това време от годината по пътищата често има сняг и лед, които създават главоболия дори на най-опитните шофьори. В този блог пост ще ви представим няколко съвета, които ще ви бъдат от полза при пътуване в зимни условия.

Практични съвети при шофиране в сняг

Източник на изображение: Canva

Защо и какви опасности крие шофирането в сняг и как да ги избегнем? 

Празниците, отпуските и снежният туризъм са прекрасни поводи да поемем на път с колата, но намалената видимост и хлъзгавият асфалт увеличават шансовете за поднасяне на автомобила. 

Екстремните климатични условия поставят и нас, и возилото ни на сериозни изпитания, така че винаги трябва да се движим с повишено внимание. Ето няколко стъпки за превенция на инцидентите

Планирайте пътуването си

При шофиране в сняг може би най-важното, което шофьорите трябва да направят, е да планират маршрута си. Това е така, тъй като не самото шофиране в сняг е проблем, а ситуациите, които може да създаде, ако не сме подготвени за тях предварително. 

Практични съвети при шофиране в сняг

Източник на изображение: Canva

Обръщайте внимание на прогнозата за времето в момента, но не разчитайте, че това е достатъчно. Информирайте се относно метеорологичните условия за всички дни, в които ще бъдете в движение. 

Ако имате възможност, шофирайте по път, който вече познавате. Така ще успеете да си спестите възможни непредвидени ситуации, които иначе биха развалили пътуването ви. Ако пък снеговалежът е обилен, по възможност избягвайте шофирането. 

Проверете състояниято на зимните гуми

Наличието на качествени зимни гуми е много важно, за да бъдете спокойни, когато се движите в града и извън него. В подобни тежки условия доброто сцепление, което те осигуряват, ще ви даде пълен контрол над автомобила. 

Гумите трябва да са с оптимално налягане, дълбочина на протектора и да нямат видими признаци за износване. Уверете се, че зимните гуми, които купувате, са с по-широк профил и добър грайфер. Ако се колебаете кои гуми са най-добри, допитайте се до професионалист. 

Той ще ви предложи комплект, подходящ за шофиране в сняг, според вашия бюджет, но ви съветваме никога да не разчитате на изделия от ниския ценови клас.

Проверете светлините и чистачките

Видимостта през предното стъкло е от ключово значение. Поддържайте както чистачките си, така и фаровете си в изрядно състояние и ги проверявайте редовно. 

Ако не виждате добре какво се случва на пътя, няма да разполагате с достатъчно време за реакция. Опитайте се да пазите и по-голяма дистанция от автомобила пред вас. Разбира се, не забравяйте да обръщате внимание и на задното стъкло. 

Поддържайте равномерна, ниска скорост 

Ниската скорост при шофиране на заснежен и заледен път е жизненоважна. По този начин гарантирате стабилност на автомобила си, по-добра управляемост и възможност за своевременни маневри. 

Управлявайте спокойно и търпеливо, независимо колко автомобила се „влачат” отпред. Това ще пази вас, пасажерите и пътуващите в непосредствена близост до вас в безопасност.

Внимавайте по време на ускорение

Както вече стана ясно, шофирането при сняг може да бъде доста коварно. Именно затова е важно да бъдете прецизни, щом се налага да увеличите скоростта си на движение. 

Правете го плавно и само в случаите, в които наистина се налага. Рязкото натискане на педала на газта също може да доведе до поднасяне и загуба на контрол над возилото. Препоръчваме ви да карате на втора предавка, защото обикновено автомобилът се нуждае от повече мощност, когато шофирате през зимата.

Практични съвети при шофиране в сняг

Източник на изображение: Canva

Поддържайте по-голямо разстояние между автомобилите

Вече намекнахме колко важно е да спазвате повече дистанция от автомобила пред вас. Това ви дава повече време за реакция, ако заледените пътища създадат неочаквана ситуация. 

Препоръчваме ви разстоянието, което оставяте помежду ви, да бъде двойно на това, което спазвате по принцип. Така ще можете да бъдете сигурни, че сте в достатъчна безопасност.

При поднасяне не изпадайте в паника и не натискайте рязко спирачката

Подхлъзването през зимата е много вероятно, особено щом увеличите скоростта рязко или вземете завой по-остро. Изключително важно е да не изпадате в паника, ако това се случи. 

Честа грешка на шофьорите е да натиснат веднага спирачката или да дръпнат ръчната спирачка, което допълнително ще усложни ситуацията. Мислете рационално и се старайте да запазите контрола над возилото. Така ще избегнете възможен пътен инцидент със сериозни и дори фатални последици.

Какво трябва да имаме в колата, когато пътуваме? 

Плануването и подготовката за пътуване през зимата не означава единствено с обслужване на автомобила. Важно е да осигурите и други неща, които биха ви били от полза, когато сте на път през студените месеци.

Първото нещо, което ще споменем, е лопатата за сняг. С нейна помощ можете да почистите и превозното средство, и евентуални пречки по пътя ви. Препоръчваме ви да се спрете на компактна, но стабилна лопата, която спокойно да можете да съберете в багажника. 

Друго нещо, което е нужно да имате подръка, е антифриз. Редовно проверявайте наличното количество и се запасете с резервна бутилка в багажника. Разбира се, не забравяйте да обърнете внимание и на другите течности в автомобила, като например тази за чистачките, която е не по-малко важна.

Уверете се, че имате одеяло в колата си. За съжаление, авариите на пътя през зимата са нещо често срещано. В такива случаи е препоръчително да разполагате с поне едно топло одеяло, което да ви предостави комфорт, макар и на седалката.

Наличието на силен фенер също е необходимо. През зимата денят е кратък, а навън през повечето време е тъмно. При възникнала ситуация, той може да ви бъде изключително полезен и да ви спести доста нерви и време.

Практични съвети при шофиране в сняг

Източник на изображение: Canva

Запасете се с храна и вода в колата си. Понякога пътищата са непроходими с дни, а пътната помощ невинаги е опция. Ако вече сте закупили продукти именно за такива ситуации, проверявайте дали срокът им на годност не е изтекъл.

По възможност винаги имайте комплект допълнителни дрехи в багажника на колата си. Важно е те да бъдат плътни и дебели, за да поддържат топлината на тялото ви. 

Заключение

Шофирането в сняг е изключително приятно, но и отговорно, затова изисква голямо внимание от страна на шофьорите. Подготовката за тези метеорологични условия често остава пренебрегната, което може да доведе до не един проблем. 

Именно поради тази причина е важно да бъдете готови да управлявате превозно средство върху лед и сняг. Ако сте шофьор отскоро, е препоръчително да имате опитен човек до вас, който да ви помага и навигира. 

Спазвайки гореизброените съвети, рискът от нежелана случка на пътя е много по-малък. Не подценявайте зимата и това, което носи със себе си. Шофирайте отговорно и бъдете винаги нащрек, тъй като дори и най-внимателните водачи могат да се разсеят или да бъдат въвлечени в непредвидена ситуация, независеща от тях. 

Не разчитайте на късмета си, а действайте умно. Само така ще бъдете сигурни, че ще достигнете финалната си дестинация живи и здрави. Естествено, най-важно си остава никога да не изпадате в паника, без значение от това какво се случва на пътя. 

Старайте се винаги да запазвате спокойствие и запомнете, че стресът не е ваш приятел. Така безопасността ви ще бъде във вашите ръце!

Често задавани въпроси

Колко често е необходимо да проверяваме налягането на гумите през зимата?

Силно препоръчително е да проверявате налягането на гумите си минимум един път месечно през зимата. През този период от годината температурите могат да се променят рязко – студът „свива“ обема на въздуха, а топлината го разширява, затова следете предписанията на производителя за оптималните нива и ги коригирайте своевременно. 

Как да овладеем колата, ако поднесе през зимата?

Ако усетите, че под гумите ви има участък, върху който е намалено сцеплението, плавно отнемете от газта. Препоръчително е винаги да карате на някоя предавка, а не на т.нар. свободна скорост. 

В случай че колата поднесе, не изпадайте в паника, не натискайте силно педала на спирачката, не правете резки маневри с волана, нито дърпайте ръчната спирачка, за да не изгубите напълно контрол, а се опитайте плавно да овладеете посоката и скоростта на движение.

Този сайт използва бисквитки

ProGumi