ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
С автомобилни гуми като на NASA

С автомобилни гуми като на NASA

09.02.2023

Изследването на чужди планети несъмнено е нелека задача, но се оказва голямо предизвикателство дори за луноходите и марсоходите на NASA. Мисия след мисия учените се сблъскват с идентичен проблем – колелата. Именно те са едно от най-големите технически предизвикателства за успеха на една мисия, тъй като трябва да бъдат максимално леки заради силната гравитация, максимално издръжливи на непредвидимия неравен терен и големите температурни амплитуди, както и високото тегло, което трябва да понесат на по-голямо разстояние от постигнатото до момента. Рекордът държи роувърът Opportunity, който е успял да измине 45 км в рамките на мисията си. Колелата му от лят алуминий с дебелина 0,75 мм и грайфери с височина 6,4 см обаче са се оказали недостатъчно издръжливи за мисия на марсоход, струващ 2.5 млрд. щ.д., което е превърнало проблема с колелата в приоритет за учените от NASA. С обявяването на проекта Artemis 2025 и изследването на лунния Южен полюс, нуждата от нова технология е придобилa особена спешност.

В резултат на това NASA разработва нов тип безвъздушна гума, която може да пренася тежки товари по всички видове терени, използвайки Нитинол – иновативна сплав, съдържаща никел и титан. Тайната на сплавта е, че поради химическия си състав след натоварване тя възвръща първоначалната си форма и въпреки външния си вид на тънка стоманена тел, притежава еластичността на гума. Тънки нишки от това вещество могат да бъдат издърпани, огънати, усукани и сгънати, но винаги ще се връщат към първоначалната си форма.

Как технология от NASA може да направи революция при традиционните автомобилни гуми?

Компанията SMART Tire се е заела да направи революция в глобалната индустрия като направи технологията на NASA достъпна за масовия потребител. Но какъв е смисълът от лунните гуми на Земята? Представете си гума, която е сравнима с конвенционалната пневматична гума, но я превъзхожда с по-ниско тегло, по-малко гума, по-голяма издръжливости на натоварване, повишена горивна ефективност, значително намаляване на отпадъците и липса на опасност да се спука.

Hyundai и Kia вече имат подписани договори за сътрудничество със SMART Tires и са обявили, че виждат новата безвъздушна технология като отправна точка в надпреварата си да претендират за 12% от световния пазар на електрически превозни средства до 2030 г.

Безвъздушната велосипедна гума на Smart Tires - METL спечели две награди за иновации на CES 2023, в две различни категории, „Технологии за превозни средства“ и „Усъвършенствана мобилност и устойчивост, екодизайн и интелигентна енергия“.  Прогнозната цена на велосипедната гума METL™ е в порядъка на 100-150 щ.д. и се очаква да бъде налична на пазара от първото тримесечие на 2023 г.

гуми за велосипед с технология на НАСА

Супер здрави и ултра леки гуми, които никога не се пукат? Нека дойдат и ще ги преценим. 

 

Източници: 

https://www.smarttirecompany.com/about

https://eftm.com/  

Този сайт използва бисквитки

ProGumi