ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Към джанти или тасове да се насочим?

Към джанти или тасове да се насочим?

19.03.2024 г.

Джантите и тасовете представляват важен елемент от екстериорния дизайн на автомобила, но също играят и решаваща роля във функционалността и представянето му на пътя. 

Освен че допринасят за красивия външен вид, те също така влияят на управлението, сцеплението и общата издръжливост на превозното средство. 

В следващите редове ще проучим важността и спецификите на джантите и тасовете, разглеждайки различните видове, характеристики и ключови фактори при избора на подходящия комплект, който да отговаря на изискванията и предпочитанията на вашето превозно средство.

Какво представляват джантите?

Джантите са основна част от автомобилната конструкция, която играе решаваща роля във функционалността и управлението му. Те представляват външната част на колелата, която обгражда гумите и допринася за оптималното им функциониране.

Основната функция на джантите е да осигурят подходяща платформа за монтиране на гумите и да поддържат тяхната стабилност по време на движение. 

Предимствата на добре избраните джанти са многобройни и включват подобрена управляемост, по-добра стабилност при завои и ускорение, както и намаляване на износването на гумите.

Когато става въпрос за избор на джанти за автомобила, има няколко важни фактора, които трябва да бъдат взети предвид. В това мисло са: размера на джантите, материала, от който са изработени, дизайна им и техническите характеристики. 

Например, някои джанти са проектирани за специфични видове терен, като офроуд каране, докато други са предназначени за стандартно градско шофиране.

Видове и начин на монтаж

Джантите се предлагат в различни модели и стилове, като всеки от тях има специфични характеристики и начин на монтаж. 

Стоманени джанти

Стоманените джанти са един от най-разпространените видове джанти поради своята издръжливост и ниска цена. Те се монтират на автомобила с помощта на болтове, които преминават през отворите на джантата и се затягат с гайки.

Лети джанти

Летите джанти са по-леки от стоманените и обикновено предлагат по-добър външен вид. Те се монтират по същия начин като стоманените джанти, като болтовете се използват за закрепването им към автомобила.

Спортни джанти

Спортните джанти се отличават със своя специфичен дизайн, който е насочен към подобряване на производителността и външния вид на автомобила. Те се монтират по същия начин като стоманените и алуминиевите джанти.

Ковани джанти

Кованите джанти са изработени от единичен кован алуминиев блок, което ги прави по-здрави и по-леки от обичайните лети джанти. Те се монтират с помощта на специализирана техника и са популярен избор в автомобилната индустрия.

Независимо от вида джанти, монтажът им изисква познания, опит и професионализъм.Той трябва да се извършва от квалифициран техник, който ще осигури правилната настройка и закрепване на джантите към автомобила. 

Неправилният монтаж може да доведе до сериозни проблеми като нестабилност при шофиране, износване на гумите и дори ПТП. Затова е от съществено значение да се доверите на професионалисти при извършването на този процес.

Към джанти или тасове да се насочим?

Източник на изображение: Freepik.com

Предимства и недостатъци на джантите

Джантите предлагат възможности за персонализация на външния вид на автомобила и могат да добавят стил и индивидуалност. 

Някои видове джанти, като летите или кованите, са по-леки от стоманените, което може да подобри ускорението и управляемостта на автомобила. Също така, правилно подбраните джанти могат да подобрят сцеплението на гумите с пътя, особено във влажни или заснежени условия.

От друга страна, някои от недостатъците на джантите включват по-високата им цена в сравнение с традиционните тасове. Някои видове джанти могат да бъдат по-уязвими на удари или повреди, което може да доведе до необходимост от ремонт или замяна. 

Също така, някои спортни джанти, поради своята по-голяма ширина или по-нисък профил на гумите, могат да бъдат по-склонни към увреждане от удари, или шофиране по път с неравни повърхности.

Към джанти или тасове да се насочим?

Източник на изображение: Freepik.com

Какво представляват тасовете?

Автомобилните тасове са популярни аксесоари, които се поставят върху колелата на автомобила. Те могат да бъдат изработени от различни материали, но най-често се изработват от пластмаса.

Те имат двойна функция: първо, предпазват джантата от повреди и драскотини, които могат да възникнат поради различни външни фактори като камъчета или атмосферни условия. 

Второ, те помагат да се намали натрупването на замърсявания и влага върху колелото, което в крайна сметка може да удължи живота на гумите и джантата. Освен практичната им функция, тасовете също така могат да добавят стил и елегантност към външния вид на автомобила, като го направят по-привлекателен и индивидуален. 

Така че, в допълнение към защитата, те също така служат и като декоративен елемент за автомобила.

Видове и начин на монтаж

Можем да намерим тасове с различни дизайни и стилове. Някои от тях дори са направени да изглеждат като реални гуми, със симулативни болтове, които не изпълняват функционална роля, а просто подобряват външния вид на тасовете и скриват истинските болтове на джантата, които често не са хромирани и не изглеждат толкова привлекателно.

За да установим подходящите тасове за нашия автомобил, е необходимо да проверим размера на гумите. 

Това може да стане, като прегледаме информацията, отпечатана на страната на гумата, която винаги следва един и същ формат, например: "215/70R16", където числото 215 означава ширината, 70 е профилът на гумата, а 16 е диаметърът на джантата, изразен в инчове.

В световен мащаб, произвежданите тасове се класифицират в три основни вида, които се различават не само по външен вид, но и по начина, по който се поставят.

Стандартни тасове

Тези модели разполагат със система за задържане от тел. Тяхното монтиране е лесно и не изисква специални умения.

Тасове с централен болт

Тези тасове имат болт, разположен в центъра на таса, който се монтира върху скоба. Скобата се позиционира между болтовете на джантата.

Тасове с пространство за болтове

Тази категория тасове се монтират като болтовете на джантата се разхлабват, след което тасовете се поставят върху тях и болтовете се затягат отново. На пазара се предлагат също и множество уникални модели тасове, които надхвърлят обичайните стандарти. 

Тези модифицирани тасове изпъкват с качество и външен вид, предоставяйки на шофьорите възможност да се отличават и да персонализират своя автомобил по уникален начин.

Монтажът на тасове е лесен процес, който може да се извърши от всеки, с помощта само няколко основни инструмента. 

Преди да започнем, трябва да сме сигурни, че сме определили правилния размер на джантата, за да се уверим, че тасовете ще паснат идеално. Първата стъпка е да поставим телата за задържане в подходящата позиция, като обикновено това е в най-горното пространство на таса. 

Важно е също така да отчитаме местоположението на вентила на гумата. След това поставяме таса върху гумата така, че металният обръч да съвпада с вентила на джантата.

След като го позиционираме правилно, внимателно натискаме таса към джантата, докато не пасне перфектно. По време на този процес може да се използва гумено чукче за по-добър контрол.

Ако почувстваме, че тасовете са разхлабени, въпреки че са паснали перфектно, можем да ги свалим и да настроим телата за задържане във второто пространство, за да гарантираме стабилност и сигурност по време на движение.
Към джанти или тасове да се насочим?

Източник на изображение: Freepik.com

Предимства и недостатъци на тасовете

Тасовете предоставят възможности за индивидуализация и подобряване на визията на автомобила, което му придава оригиналност и стил. Също така, предпазват джантата от удари, надрасквания и повреди и удължават живота и, както и този на гумата.

Независимо от многото предимства, някои видове тасове могат да бъдат по-уязвими на удари или увреждания, което може да доведе до често сменяне, пре шофиране с несъобразена скорост, или невнимателно управление. 

Внимателният избор на тасове и отговорното шофиране са от съществено значение за осигуряване на най-добрата комбинация от визия и функционалност за вашия автомобил.

Към какво да се насочим и защо?

Въпреки че тасовете са безспорно по-икономичното решение, правилният избор в дългосрочен план, определено е комплект от тасове и джанти.

Новият комплект джанти и тасове ще осигури безупречна защита на автомобилната гума, ще удължи живота на джантата и гумата и ще повлияе положително върху шофирането ви и представянето на автомобила ви на пътя.

Ако все пак разполагате с ограничен бюджет и трябва да изберете само единият от двата варианта, имайте предвид, че джантите са по-здрави, издръжливи и устойчиви и инвестицията в джанти, ще допринесе повече за безопасността и спокойствието ви на пътя, отколкото инвестицията в тасове.

Заключение

Изборът между джанти и тасове зависи от индивидуалните предпочитания, бюджета и стила на всеки шофьор. 

Джантите предлагат по-голяма здравина и устойчивост на натоварване, особено в условия на неравна пътна настилка, или шофиране с високи скорости. От друга страна, тасовете предлагат възможност за персонализация и подобряване на външния вид на автомобила, като добавят стил и индивидуалност. 

Често задавани въпроси

Как да определя размера на тасовете за своя автомобил?

За да определите правилния размер на тасовете, трябва да проверите размера на гумите на автомобила си. Информацията за размера на гумата винаги е отбелязана на страната на гумата.

Колко често трябва да сменям джантите или тасовете на автомобила си?

Честотата на смяна на джантите или тасовете зависи от износването им и усещането на шофьора. Обикновено те могат да издържат години, но трябва да се проверяват редовно за повреди или износване.

Мога ли да монтирам тасове на всяко автомобилно колело?

Да, тасовете могат да бъдат монтирани на повечето автомобилни колела. Важно е обаче да се уверите, че избраният модел тасове е съвместим с размера и конструкцията на гумите ви.Може да проверите за точните характеристики и размери на гумите си от инструкцията за потребителя, предоставяне от всеки производител на гуми.

ProGumi