ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.

Поддръжка на гуми

Гумите са един от най-важните елементи на автомобила. Те могат да бъдат определящи за неговото безпроблемно движение във всякакви условия и имат ключово значение за безопасността при шофиране.

Тяхното безпроблемно функциониране обаче не зависи само от избора на най-подходящите и най-качествени гуми, тяхното правилно монтиране и използване. От важно значение е също постоянната им поддръжка – както докато са на колата, така и при съхранението им, когато сезонът е неподходящ за тяхното използване.

В следващите редове сме подбрали ценни съвети и добри практики за поддръжката на Вашите гуми

Проверявайте протекторите за износване

Колкото и качествени гуми да сте избрали за Вашата кола, с времето те неминуемо се износват и е важно да следите кога този момент ще настъпи. Можете да направите това лесно навсякъде, като за целта не ви трябва нищо друго, освен обикновена кибритена клечка или дори монета.

По закон дълбочината на канала при зимните гуми трябва да е 3 мм., а при летните – 1.6 милиметра. За Ваша безопасност обаче е най-добре при зимните този показател да е 4 милиметра.

При теста с кибритена клечка просто трябва да вземете нова клечка с 3-4 милиметрова главичка и да я поставите в канала в протектора на гумата. Ако тя не е износена, главата на клечката няма да се вижда. Ако обаче тя е видима с просто око, това означава, че Вашата гума не е безопасна за шофиране в зимни условия.

Препоръчително е да извършите проверката на няколко различни места на всяка гума, за да се уверите, че и четирите ви гуми не са износени.

Можете да правите този тест винаги, когато ви предстои дълго пътуване, както и регулярно – веднъж на месец или дори на две седмици.

Проверка за предмети, попаднали в гумата

Освен това следете и за други индикатори за износване. Такива могат да бъдат видими ленти от твърд каучук, които показват, че гумата е силно износена и е важно скоро да бъде сменена, остри предмети, попаднали в протектора (например пирони). Друг показател може да бъде появило се назъбване на ръбовете на гумата, което може да означава, че тя се нуждае от реглаж.

Проверка на налягането

Това е още една важна дейност, която е добре да извършвате редовно, за да бъдат Вашите гуми в най-добра форма.

Първо трябва да знаете, че е автомобилните гуми непрекъснато губят налягане. Това е важно, защото неправилното налягане в тях може не само да промени поведението на колата на пътя и респективно да застраши безопасността на пътуващите в нея, а също и да се отрази на изразходването на гориво, както и да ускори износването им.

Затова добра практика е да проверявате налягането веднъж месечно.

За целта трябва да се информирате от ръководството на автомобила или от друг източник какво е препоръчителното налягане за него. След това можете да пристъпите към проверката. Тя се извършва с помощта на устройство, наречено манометър. Такъв можете да откриете в сервиз или бензиностанция, както и да си закупите.

Трябва да свалите капачката на вентила, след което да поставите манометъра върху него. Той ще покаже налягането в гумата. Ако то е по-ниско от препоръчителното, можете да я напомпате допълнително. След това проверете отново налягането и ако се налага, повторете процедурата. Накрая се уверете, че сте завинтили капачките на вентилите на всички гуми.

Важно уточнение е, че налягането се проверява когато гумите са студени, за да не бъдат изкривени данните. Това означава, че не е добре да се проверява веднага след шофиране, когато те са били затоплени.

Можете да комбинирате проверката на налягането и на протекторите на Вашите гуми, за да оптимизирате своето време и да сте сигурни, че те са в перфектна форма за шофиране.

Размяна местата на гумите

Много шофьори не знаят, но една добра практика за поддръжката на автомобилните гуми е регулярната смяна на техните места. Тя се извършва, за да се износват гумите равномерно, защото е доказано, че тези, намиращи се в предната част на автомобила, се износват по-бързо от задните.

Смяната на местата им гарантира, че ще се възползваме от целия живот на всички гуми, при това – без да застрашаваме безопасността си.

Важно уточнение е също, че смяната на предните гуми със задните е препоръчителна само ако всички са с един и същи размер.

Препоръчително е местата на гумите да се сменят на всеки около 10 000 километра. Ако автомобилът се шофира редовно с по-висока скорост, това може да се прави и по-често. Също така, местата им трябва да се сменят, ако забележите неравномерно износване на протекторите.

Поддръжка на гумите докато не са в употреба

Мнозина просто захвърлят гумите, които не използват в момента в мазето или килера си, без да мислят за условията, в които те се съхраняват. Това е погрешна практика, защото за правилната поддръжка на автомобилните гуми влияние оказват много фактори.

Резултатът може да е тяхното оптимално състояние, когато се наложи отново да ги поставите на автомобила и съответно от тях ще зависи Вашата собствена безопасност. Това е свързано и с по-бавното им стареене, и респективно – нуждата от скорошно закупуване на нови гуми.

Автомобилните гуми трябва да се съхраняват на сухо, тъмно място и при температура от 15ºC. Ако не можете да осигурите такава, тя може и да варира, но не трябва да е под 0ºC или да надвишава 25ºC, защото това ще се отрази на качествата на каучука, от който са направени.

Важно е също мястото на съхранение да не е влажно, за да се предотврати появата на конденз по гумите. Друго условие е в същото помещение да няма флуоресцентни лампи или други апарати, генериращи озон, защото той е изключително вреден за автомобилните гуми. Освен това не бива да са в близост до каквито и да е масла и разтворители.

Върху гумите не трябва да има натиск или натоварване. Те трябва да се съхраняват свободно и за предпочитане – в изправено положение. Също така е важно да не се изпускат от голяма височина, защото това може да ги повреди.

Този сайт използва бисквитки

ProGumi