ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Зимни или всесезонни гуми през зимата?

Зимни или всесезонни гуми през зимата?

8.01.2024 г.

С настъпването на студените месеци много шофьори са изправени пред труден въпрос – дали да използват зимни, или всесезонни гуми през зимата. 

Двата вида гуми имат своите плюсове и минути. Точно това прави задачата да изберем правилните за нас по-трудна. 

В следващите редове ще разгледаме по-подробно характеристиките както на всесезонните гуми, така и на зимните. Вярваме, че благодарение на това ще успеете да прецените кои ще работят по-добре за вас. 

Зимни или всесезонни гуми през зимата?

Източник на изображение: Pixabay

Характеристики на зимните гуми 

Зимните гуми имат някои основни характеристики, които ги различават от другите видове гуми. Благодарение на тях те се справят чудесно с тежките зимни условия.

Като за начало ще споменем сцеплението, което те осигуряват при лед и сняг. То е една от най-важните характеристики на гумите, като това важи с особено сила за студения период от годината. 

За разлика от всесезонните гуми, зимните осигуряват максимално сцепление при мокро, заснежено и дори замръзнало асфалтово покритие. 

Друго тяхно предимство е дизайнът на протектора.Заради по-агресивния си протектор, зимните гуми могат да се справят със сняг и лед, без това да представлява проблем за вас. 

Дори и снеговалежите да са обилни, което да направи пътят истински ад, зимните гуми имат добър шанс да се справят с това. Именно протекторът спомага за осигуряването на възможно най-добро сцепление

С негова помощ вие ще запазите контрола на автомобила изцяло във ваши ръце, без да се притеснявате от подхлъзване. Разбира се, това важи за моментите, в които шофирате с разумна скорост. 

Зимни или всесезонни гуми през зимата?

Източник на изображение: Pixabay

Последно, но не на последно място, ще споменем, че зимните гуми са далеч по-издръжливи на ниски температури от всесезонните. През зимата е повече от ясно, че може да се очаква значително понижаване на температурите, дори районът, в който живеете, да не се слави с обилни снеговалежи. 

Студеният въздух навън има пряко влияние върху налягането в гумите. Наличието на зимни гуми ще ви гарантира, че гумите ще имат правилното налягане за дълго време. По този начин шофирането ще бъде по-безопасно дори и по най-замръзналите пътища.

Плюсове и минуси

Предимствата на зимните гуми са повече от техните недостатъци, но ние ще споменем и двата типа характеристики. Нека започнем с позитивите.

Както вече споменахме, зимните гуми осигуряват чудесно сцепление при сняг и лед. Друг техен плюс е по-късият спирачен път. Зимните гуми могат да намалят разстоянието на спиране, което понякога може да бъде от ключово значение за вашата безопасност и на останалите участници в движението.

Трето предимство на зимните гуми е тяхната устойчивост. Снегът е голямо предизвикателство за гумите, да, но той си остава такова и когато се стопи. Водата на шосето може да доведе до аквапланинг и да накара автомобила ви да поднесе. С качествени зимни гуми шансът това да се случи е минимален.

Естествено, зимните гуми имат и своите минуси. Като основен такъв ще посочим по-високата им цена. Всесезонните гуми са безспорно по-бюджетният избор за много шофьори, тъй като съчетават в себе си някои от качествата на зимните и летните гуми. 

Съветваме ви да не позволявате на това да повлияе на избора ви, тъй като зад по-високата цена стои и по-голямата защита.

Вече не е рядкост температурите да се повишат, макар и да е зима. Това може да доведе до по-бързото износване на зимните гуми, особено тогава, когато те нямат правилното налягане.

При какви условия са подходящи?

За да бъдат използвани зимните гуми правилно, са нужни някои условия. Първо ще споменем това, че те работят най-добре, когато температурите навън са ниски. Този вид изделия се представят чудесно под 7 градуса по Целзий. 

Очаквано, през зимата пътищата са покрити със сняг, понякога и с лед. Зимните гуми са подготвени за това. Именно тогава те са най-ефективни и осигуряват оптимално сцепление. 

Характеристики на всесезонните гуми

Всесезонни гуми, както вероятно се подразбира от името им, могат да бъдат използвани през цялата година. Това ги прави универсални. Балансът между летни и зимни гуми е нещо, което звучи примамливо за голяма част от шофьорите.

Всесезонните гуми са направени така, че да се справят както с по-високи, така и с по-ниски температури. По този начин можете да бъдете спокойни, че резки смени в градусите навън няма да имат особен ефект върху представянето на гумите ви.

Плюсове и минуси

Разбира се, всесезонните гуми също имат своите предимства и недостатъци. Тук също ще започнем с плюсовете.

Основното предимство на всесезонните гуми е това, че улесняват значително шофьорите. Благодарение на това, че са подходящи и за двата основни сезона, изделията в тази категория пестят и време, и пари. 

Сигурни сме, че всички от вас са прекарвали часове в сервиза, докато чакат гумите им да бъдат сменени. Е, с наличието на всесезонни гуми това не е необходимо.

Друг плюс на всесезонните гуми е, че заради дизайна на протектора си те успяват да издържат изминаването на по-дълги разстояния. Естествено, това би било възможно, ако гумите се използват правилно и при не прекалено високи скорости.

Като трето тяхно предимство ще посочим, че климатът надали ще успее да ви изненада, когато разполагате с всесезонни гуми. Понякога се случва така, че времето навън да се измени рязко. Е, без значение дали асфалтът навън е сух, мокър или заснежен, гумите предоставят задоволително сцепление.

Нека да споменем и минусите на всесезонните гуми. Колкото и добре да се представят, те никога не биха успели да осигурят същата защита, която зимните осигуряват през зимата. 

За да бъдете максимално спокойни зад волана, трябва да шофирате бавно, но това не винаги е възможно. В дадени ситуации доброто сцепление може да бъде животоспасяващо, а при всесезонните гуми то не винаги е налично. 

Зимни или всесезонни гуми през зимата?

Източник на изображение: Pixabay

Това ни води и до втория минус, който е по-дългият спирачен път. Всеки шофьор знае, че непредвидените ситуации на пътя се появяват за секунди. В такива моменти е нужна незабавна реакция. Всесезонните гуми не могат да спрат автомобила толкова бързо, колкото зимните биха успели. 

При какви условия са подходящи?

Всесезонните гуми са подходящи за по-умерени зимни условия и меко време. Ако живеете в район, в който снегът е рядко явление, температурите не падат често под нулата и се движите единствено из града с автомобила си, то тогава тези гуми са подходящи за вас. 

Заключение 

Надяваме се, че след този блог пост имате отговор на въпроса зимни или всесезонни гуми през зимата са по-подходящи за вашето возило и стил на шофиране.

Не се водете от цената на гумите, а от качествата, които те имат. На пътя няма нищо по-важно от сигурността ви, така че не пестете от това да бъдете в безопасност.

Често задавани въпроси

Каква е средната продължителност на живот на всесезонните и зимните гуми?

Очакваният пробег варира според марката и модела на гумите. Заради по-агресивния си протектор, зимните гуми издържат средно между 40 000 и 60 000 километра.

Всесезонните, от своя страна, могат да издържат разстояние между 50 000 и 75 000 километра, но не разчитайте сляпо на тези показатели - винаги следете за деформации, износване или дефекти. Ако забележите проблем, реагирайте веднага.

Как правилно да се грижа за гуми си? 

Правилната грижа за гумите, без значение какви са те, има ключово значение за ефективността им и дължината на безпроблемния пробег с тях. Нашите препоръки са редовно да проверявате налягането им, да ги съхранявате правилно и да извършвате ротация.

Как да поддържам правилното налягане на гумите си?

Налягането на гумите е важно за оптималната им работа. За измерването на стойностите използвайте качествен манометър, докато изделията са охладени. Не забравяйте и резервната гума.

ProGumi