ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Зимни гуми: как да направим подходящия избор?

Зимни гуми: как да направим подходящия избор?

6.12.2023 г.

Зимата чука на вратите ни, а въпросът как да изберем подходящите зимни гуми се върти в умовете на шофьорите, които още не са се сдобили с комплект за суда. 

Правилната и навременна подготовка би помогнала да се избегне доста солена глоба, редица главоболия от изненадващи снеговалежи и поледици, но и ще ви донесе удоволствие по време на шофиране.

Зимни гуми: как да направим подходящия избор?

Източник на изображение: Canva

Разбира се, изключително важен е и фактът, че зимните гуми с високо качество гарантират и по-голяма сигурност на пътя. Тежките зимни условия могат да създадат непредвидени ситуации, от които само висок клас зимни гуми могат да ви спасят. 

В следващите редове ще обърнем специално внимание на това как да изберем подходящите зимни гуми. С помощта на съветите ни покупката на следващите „обувки“ за возилото ви ще бъде по-лесна и бърза от всякога.

Защо избора на правилните зимни гуми е толкова важен?

Търсенето на зимни гуми е приятна, но отговорна задача по ред причини. Като за начало ще започнем с това, че макар да не е задължително по закон да сме със зимен модел, стига дълбочината на протектора им да е поне 4 мм, използването на специално разработените изделия е изключително важно при ниски температури. 

Те са изградени от смес, запазваща гъвкавите си свойства дори при много сурови зимни условия. 

За разлика от тях, летните и всесезонните гуми могат да се втвърдят в големите студове, като това би довело до загуба на сцепление. 

По-дълбокият грайфер и специалният дизайн на протектора на зимната гума също допълват страхотните им характеристики. Именно затова е силно препоръчително да замените летните гуми със зимни при температури под 7 градуса. В противен случай рискувате да попаднете в ситуация, в която контролът над автомобила няма да бъде във вашите ръце.

Зимни гуми: как да направим подходящия избор?

Източник на изображение: Canva

Друга особеност, която трябва да имате предвид при избора на зимни гуми, е скъсяването на спирачния път. Щом разполагате с качествени гуми за студените месеци, те ще намалят разстоянието при рязко натискане на спирачка. 

Това дава повече време за реакция и както се досещате, би имало решаващо значение за избягване на тежки инциденти. Но трябва да се запомни, че по заледен или снежен път рязкото натискате на газта и спирачката крие риск от подхлъзване и може да влоши ситуацията.

Стабилността при развиване на висока скорост вълнува шофьорите, които често карат извън града. В зависимост от ценовия клас и особеностите на конструкция, качествените модели имат по-висок скоростен индекс. И все пак водачите винаги трябва да бъдат нащрек и да поддържат скоростта си в разумни граници, съобразени с пътната обстановка.

Гумата е това, което осигурява контакта на автомобила с пътното платно. Различните материали и даже пропорции на изделията влияят на съпротивлението. Зимните изделия от висок клас спомагат за по-ниския разход на гориво, а това би било полезно не само за джоба ви, но и за околната среда. 

Критерии за избор 

Естествено, щом стане време да избирате своите нови зимни гуми, има критерии, които да се вземат под внимание. С тяхна помощ ще направите най-правилния и информиран избор за спокойното ви пътуване в тази част от годината.

Съобразете се с размера на гумите

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е размерът на гумата. Винаги внимавайте за размера, когато купувате гуми. 

Знаем, че понякога промоционалните кампании на висококачествени гуми са наистина примамливи. Преди да се втурнете към някоя неустоима оферта, се уверете, че сте гледате правилния продукт за автомобила ви. И тук не говорим само за цоловете на джантите.

Зимни гуми: как да направим подходящия избор?

Източник на изображение: Canva

Ако имате съмнения дали размерът ще пасне, погледнете ръководството на автомобила или се допитайте до специалист. Той ще ви помогне и ще ви насочи към това, от което се нуждае вашия автомобил.

Вземете под внимание условията, при които ще шофирате

Мястото, на което живеете, до голяма степен определя необходимите характеристики на гумите. Ако се намирате в район, в който почти не вали сняг, пътищата са в добро състояние и рядко излизате извън града, можете да си позволите и по-бюджетни зимни гуми

Ако обаче живеете на място, за което снеговалежите са нещо типично, сдобийте се с автомобилни гуми с по-дълбок грайфер. Те ще ви осигурят нужното сцепление и стабилност при по-тежки зимни условия и ще бъдат значително по-устойчиви на студ. 

Стил на шофиране 

Често водачите на автомобил забравят колко всъщност е голяма ролята им в темповете на износване на отделните компоненти. Личният ви стил на шофиране означава дали спирате и тръгвате по-бързо, дали винаги предпочитате да сте в горната граница на разрешената скорост, как изпълнявате маневрите и т.н. 

Тук трябва да отбележим и естеството на шофирането - дали това е професионалното ви занятие, с какъв товар се движите и прочее. 

Индексите за скорост, товароносимост, шум при движение, вече споменатият разход на гориво и сцепление на мокро варират при всеки отделен модел, дори и да са разположени в един и същи ценови клас, затова сравнете изделията внимателно.

Проучете видовете зимни гуми

В търговската мрежа се предлагат стотици различни видове зимни гуми. Това затруднява шофьорите, щом стане време за закупуване на нов комплект. Някои просто чакат до последния момент, на други пък им се налага извънредна подмяна и в ограниченото време за реакция лесно настъпват обърквания.

Поради тази причина е необходимо да се информирате за предимствата и недостатъците на отделните зимните гуми. Прочетете и сравнете подробните описания, потърсете консултация от специалист, разгледайте отзиви от потребители. 

Само така ще успеете да изберете модели, които напълно отговарят на вашите очаквания.

Избягвайте смесването на гуми

Не е рядко срещано явление шофьорите, изхождайки от съображения като икономия на средства или „да доизносят“ вече налични гуми, използват различни издания не само като марка и изминат пробег, но и по вид.

Зимни гуми: как да направим подходящия избор?

Източник на изображение: Canva

Изключително голяма грешка е да се слагат например зимни и всесезонни гуми едновременно. Всяка разлика в състава, структурата и състоянието на изделията намалява ефективността и може да създаде огромни проблеми при сцеплението и управлението на автомобила.

Силно ви препоръчваме да инвестирате в четири еднакви гуми, като става въпрос не само да бъдат зимни, а да са еднакви модели от един и същ производител.

Съобразете се с бюджета си 

Повече от ясно е, че безопасността е приоритет номер едно за всеки шофьор. Естествено, гумите не са единствения разход по периодичната поддръжка и обгрижване на автомобила - всеки разполага с дадена сума, която може да отдели за зимни гуми. 

Постарайте се да откриете това, което отговаря едновременно на изискванията и на бюджета ви. Цената на качествените гуми вероятно е по-висока от тази, която ви се иска да дадете, но не бива да правите компромиси с вашата сигурност и комфорт. 

Може да потърсете и варианти на изплащане, тъй като инвестицията във висок клас гуми ще ви се отплати с по-голям пробег няколко сезона поред и добро представяне на пътя, стига да шофирате разумно и да се грижите правилно за тях. 

Заключение

Няма нищо по-важно от безопасността за вас и пасажерите, когато сте на пътя. Разбира се, комфортът също не е за пренебрегване.

През зимата времетраенето, което едно пътуване отнема, може да се удължи неимоверно заради лоши метеорологичните условия и затворени пътища.

Самото придвижване през студ, поледици и навявания също става по-трудно и изтощително, затова се постарайте да инвестирате в гуми, които ще ви служат дълго, без да ви създават излишни разходи и главоболия. 

Дали заради ранни снеговалежи и студове, дали заради неустоима промоционална кампания с изгодни оферти и намаления на качествени модели или друга причина, моментът за покупка на зимни гуми понякога настъпва по-рано от предвиденото. Ето затова всеки шофьор трябва да е предварително информиран за какво да следи при избора на тези важни изделия. 

Обърнете внимание на всичко, което споменахме в нашия блог пост. С помощта на съветите ни ще успеете да разпознаете онова, от което имате нужда още щом го видите. 

Често задавани въпроси

Колко често е необходимо да проверяваме налягането на зимните си гуми?

Препоръката на нашия екип е да проверявате налягането на гумите си минимум един път месечно през зимата. През този период от годината температурите могат да се променят рязко, което от своя страна влияе на налягането на автомобилните гуми. 

Какво е индекс за скорост на зимните гуми и защо е нужно да го спазваме?

Индексът за скорост на всеки тип гуми представлява символ, който показва каква е максималната скорост, която конкретните изделия могат да развият в контролирана, тестова среда. Спазването му е абсолютно задължително, за да се гарантира целостта на гумите и предоставяното от тях сцепление.

Защо зимните гуми са по-подходящи от всесезонните гуми през зимата?

За разлика от всесезонните гуми, зимните гуми са проектирани конкретно за студените месеци от годината. Те са много по-добре подготвени за екстремните условия, валежи, ниски температури и прочее. Материалът и специалната им конструкция, осигурявайки по-добро сцепление и по-голяма стабилност на возилото.

ProGumi