ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Защо да караме със зимни гуми през зимата?

Защо да караме със зимни гуми през зимата?

10.01.2024 г.

Мразовитият сезон чука на вратите ни, а шофьорите вече трябва да са направили смяна на летните си гуми със зимни. Има обаче и такива сред тях, които считат, че е възможно да карат със досегашния си комплект, тъй като на места климатът е по-мек и сняг и лед липсват. 

Макар и да има звучи логично, да се шофира с летни гуми през студените месеци е изключително опасно. Също толкова нерентабилно и рисковано е да караме и със зимни гуми през лятото. 

Zashto da karame sŭs zimni gumi prez zimata

Източник на изображение: Pixabay

Причината защо да караме със зимни гуми през зимата не се изчерпва само до дебелината на грайфера, затова в следващите редове ще обърнем внимание на техните спецификации. 

Какво представляват зимните гуми?

Зимните гуми са направени така, че да отговарят на тежките зимни условия през зимата. Те са създадени за употреба при ниски температури. Тази част от годината се характеризира и със заледени , а понякога – и заснежени пътища, които подлагат на сериозно изпитание и возилото, и водача. 

Точно затова е важно да караме със зимни гуми, които да ни осигуряват достатъчно сцепление. 

Като за начало в списъка с ключови характеристики ще започнем с това, че зимната гума е от по-мека каучукова смес. По този начин тя запазва своята еластичност дори и при извънредно ниски температури. Тя остава гъвкава, като осигурява нужното сцепление, за да бъдете както вие, така и пътниците ви в безопасност.

Зимните гуми имат специален дизайн на протектора, който спомага за стабилното „лягане“ на гумата по асфалта и предпазва от задръстване на улеите със сняг и поднасяне при аквапланинг.

Друго предимство на зимните пред летните гуми са материалите, от които са направени. С тяхна помощ гумата запазва свойствата си и при най-екстремните минусови температури и ще осигури лесно управление, на което със сигурност разчитате. 

Тези, а и още много характеристики правят зимната гума задължителна през студените месеци от годината. В тази част от годината лятната гума ще изгуби ефективността си, което от своя страна ще влияе на стабилността на возилото ви. 

Zashto da karame sŭs zimni gumi prez zimata

Източник на изображение: Unsplash

Разбира се, с пълна сила важи и обратното – ако забравите да замените зимните гуми с летни през топлите месеци, това ще повлияе на техните качества. 

Шофирането при високи температури със зимни гуми ги кара да се износват много по-бързо, като така си гарантирате още един разход, който сте можели да си спестите.

Какви са предимствата им? 

Зимните гуми имат не едно или две предимства, които ги правят по-подходящи за употреба през зимата дори на фона на т.нар. всесезонни модели.

Първото, което ще споменем, е по-доброто сцепление, което те осигуряват при студени условия. Макар и двата типа гуми да са направени от материали, които остават еластични при ниски температури, всесезонните са лимитирани с по-малък праг на устойчивост. 

Щом градусите паднат далеч под нулата, единствено специално разработените изделия за този сезон могат да ни послужат адекватно.

Макар в Закона за движение по пътищата да се поставя универсално изискване за минимална дебелина на протектора от 4 мм, това не означава, че всички протектори се представят еднакво добре в киша, дъждове и сняг. 

Благодарение на инженерните решения и технологии на изработка, насочени именно към постигането на тази цел, зимните гуми ефективното извеждат водата. Благодарение на него ще избегнете появата на така опасния аквапланинг, който иначе би отнел контрола върху возилото.

Защо е задължително да караме със зимни гуми?

Карането със гуми, съответстващи на сезона, има редица предимства. 

Повечето от тях са свързани с вашите сигурност и комфорт на пътя, а това непременно включва по-късия спирачен път. Заледените и заснежени пътища могат да предизвикат ситуации, изискващи рязка маневра или спиране. 

Зимните гуми осигуряват по-добро сцепление върху такава пътна настилка, което може да предотврати инциденти. 

Zashto da karame sŭs zimni gumi prez zimata

Източник на изображение: Unsplash

Съставът на зимната гума дава по-добра управляемост на возилото. Така контролът на превозното средство е изцяло във вашите ръце, независимо на какви изпитания ви подложи суровата зима, а с неподходящ комплект дори най-малкото застудяване ще влоши представянето на автомобила.

Последно, но не на последно място, ще споменем това, че използвани правилно, зимните гуми имат по-дълъг експлоатационен живот. По този начин ще можете да разчитате на тях за по-дълго време, а и джобът ви ще ви бъде благодарен.

Как да открием подходящите зимни гуми? 

Знаем, че да изберете зимни гуми не е лека задача сред огромното разнообразие от марки и модели на пазара. 

Поради тази причина ще споделим с вас някои професионални съвети и насоки, с чиято помощ да откриете своят идеален комплект за зимата по-лесно.

Като за начало е от значение по каква пътна настилка се движите най-често. Дори районът, в който живеете, да се слави с по-мека зима, климатичните условия могат да ни изненадат с поледици, които в комбинация с улици с голям наклон, недобре асфалтирани участъци и прочие, ще наложат закупуването на специфични зимни гуми.

Разбира се, важно е да сте сигурни, че сте се насочили към правилния размер гуми. Знаем, че понякога ниските цени могат да бъдат примамливи, но оптималните параметри не се изчерпват до цоловете. Освен инчовете на джантите, следете внимателно за широчината и височината на изделието.

Zashto da karame sŭs zimni gumi prez zimata

Източник на изображение: Unsplash

Друго, което можете да направите, е да прочетете мнения и оценки на шофьори, които вече са закупили гумите, на които сте се спрели. Повечето сайтове, които предлагат гуми, разполагат със секции за коментари. В случай че не откривате нужното там, потърсете повече във форумите.

Ако всичко това все още не улеснява вашия избор, то тогава е най-добре да се допитате до специалист. 

За какво да внимаваме? 

Естествено, има неща, за които трябва да внимавате, когато използвате зимни гуми.

За да разчитате на гумите си по-дълго време и да се движите безпроблемно, поддържайте тяхното налягане в препоръчаните от производителя стойности. 

То спомага за сцеплението и по-бавното износване на изделията, а нужната информация обикновено е поместена на специален стикер на прага на шофьорската врата или багажника.

Друго, за което трябва да внимавате, е дали по гумите ви не са се появили износвания, деформации и повреди. Дори и нови, гумите могат да покажат дефект. Някои непредвидени ситуации на пътя могат да наранят целостта им, така че следете за това.

Популярни марки и модели зимни гуми 

Зимата изисква особена отговорност и внимателен подход в поддръжката и правилно екипиране на автомобила. И докато за топлата половина от годината сякаш сред предпочитанията няма толкова изразени фаворити, в списъка на зимни модели на пазара, изпъкват категорични лидери.

Сега ще споделим с вас три от тях, които са популярни със своето високо качество и добър ценови баланс.

Michelin ALPIN A4 са гуми, които са познати с дългия си експлоатационен живот и висока производителност. Но и нещо повече – това е модел, конструиран за тежки зимни условия и многократно награждаван от ADAC (независимият клуб на автомобилистите в Германия, еквивалент на СБА).

Друга добре позната марка е BRIDGESTONE. Техният модел LM005 се характеризира с надеждното си сцепление, което е много важно, особено през зимата. Техният великолепен индекс за дължина на спирачния път ги прави в абсолютен любимец на редица професионални шофьори.

CONTINENTAL е бранд, за който със сигурност сте чували. Моделът WinterContact TS 860 има висок товарен индекс, нисък разход на гориво, а пропорционалното съотношение между широчината и височината способства за едно стабилно и комфортно управление. 

Заключение 

Е, вече със сигурност знаете отговора на въпроса защо да караме със зимни гуми през зимата! Изборът на правилния модел е от голямо значение за безопасността на всеки, който се намира на пътното платно. 

Напомняме ви да бъдете търпеливи, шофирайте разумно и редовно проверявайте състоянието и налягането и на четирите гуми. Така ще можете да сядате спокойно зад волана, независимо какво ви поднесе суровата зима.

Често задавани въпроси

Как да съхраняваме зимните си гуми през лятото правилно?

Съхранението на зимните гуми през лятото е важно, тъй като това ще удължи продължителността на живота им. Дръжте гумите на сухо място, без пряка слънчева светлина и ги обръщайте периодично. 

Как да поддържаме правилното налягане на зимните гуми?

На първо време разберете какви са препоръчителните стойности – те могат да варират според товара, сезона и дори позицията на гумите. Щом знаете какво следва да е налягането, проверявайте го с надежден манометър поне веднъж месечно, както и когато температурите се променят рязко или ви предстои дълго пътуване. 

Мога ли да използвам само две зимни гуми, а другите две да останат летни?

Употребата на различни гуми не се препоръчва, особено пък в случаите, в които гумите са пригодени за различни сезони. Нашата препоръка е винаги да карате с четири еднакви гуми като пробег, модел и марка, за да бъдете сигурни и спокойни на пътя.

Този сайт използва бисквитки

ProGumi