ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Всичко, което трябва да знаете за видовете мото гуми

Всичко, което трябва да знаете за видовете мото гуми

15.01.2024 г.

Мото гумите са сред най-важните елементи на мотоциклета. От тях зависи дали ще получите добро сцепление на пътя, както и колко комфортно ще бъде вашето пътуване. В търговската мрежа има голямо разнообразие от мотоциклетни гуми, което, нека си признаем, може да бъде доста объркващо. 

Има неща, които трябва да знаем за видовете мото гуми. Всички тях ще споделим с вас в следващите редове, за да направим процеса на закупуването им по-приятен и лесен. 

Всичко, което трябва да знаете за видовете мото гуми

Източник на изображение: Canva

Какво представляват мото гумите? 

Мото гумите са с различни пропорции от изделията за автомобили. От тяхното качество зависи какво сцепление на пътя ще получите, както и колко лесен за управление ще бъде моторът ви. 

Естествено, не бива да пренебрегваме и удобството, което те могат да ви осигурят. Ниският клас гуми не притежават толкова добър индекс за шум, разход на гориво и сцепление на мокро. Скоростният и товарният индекс пък показват съответно колко висока скорост и натоварване може да понесе изделието.

Правилният избор на мото гуми ще ви донесе не само удоволствие от шофирането, но и сигурност, без която никое пътуване не може, а спецификациите на изделията ги групират условно в няколко категории

Основни видове 

Както при автомобилните гуми, така и при мото гумите има различни типове. Всички те са подходящи за различни условия, така че трябва да ги вземете предвид, когато търсите гуми за своя мотор. 

Всичко, което трябва да знаете за видовете мото гуми

Източник на изображение: Canva

Спортни гуми

Спортните мото гуми са направени с цел да осигуряват максимално сцепление и управляемост при много високи скорости. Сред различните видове гуми за мотор, те са най-добрият избор за по-агресивно и динамично шофиране и са задължителен избор за ездачите, които желаят да карат по писти.

Това, с което се характеризират гумите, е агресивността на протектора и специфичните грайфери, но не очаквайте устойчивост на износване - те са проектирани да извлечете абсолютния максимум от машината, а не да пестите средства от нов комплект.

Cruiser 

Cruiser мото гумите са пригодени за по-тежки мотори. Те имат специфичен дизайн, благодарение на който всяко пътуване ще бъде комфортно, без значение от стила ви на шофиране. Тези гуми се препоръчват на хората, които желаят по-голяма стабилност и сигурност на пътя. 

ADV/Dual Sport

ADV/Dual Sport може да се използват както за каране по асфалт, така и за шофиране извън традиционните пътища.

Ако животът ви е по-динамичен и шофирате както в града, така и офроуд, то това е точният избор за вас. Тези гуми са създадени именно с тази цел. Заради техните грайфери, те могат да осигуряват добро сцепление върху всякакъв тип терен. 

Мотокрос

Мотокрос гумите са предназначени за каране по писти и офроуд терени. Всички сме виждали зрелищните каскади или преодоляването на екстремни условия, което би било немислимо с друг тип изделия.

Дизайнът на гумите е агресивен, за да могат да осигуряват чудесно сцепление навсякъде. Те са и по-леки, което прави управляемостта на мотора една идея по-лесна.

Touring 

Тези гуми се използват от хората, които често пътуват със своя мотор на по-дълги разстояния. Те са създадени по начин, който да осигурява едновременно комфорт и стабилност по време на път. 

Обикновено материалите, от които са произведени Touring гумите, ги правят и по-издръжливи. Това удължава живота им и така те ще ви служат вярно по-дълго време. 

Други 

Разбира се, освен основните видове гуми, които споменахме, има и други. Едни от тях саендуро гумите. Те са комбинация между гумите за мотокрос и т.нар. туринг. Това ги прави чудесен избор за ездачите, които шофират на дълги разстояния, но обичат да карат и извън асфалтовите пътища. 

Съществуват и гуми за по-тежки мотори, както и такива за скутери, отговарящи на точно определения за тях тип мотори.

Как да изберем гуми за мотор?

Да се изберат гуми за мотор не е лека задача, а всеки се изправя пред нея рано или късно. Този ключов елемент влияе пряко върху безопасността и удоволствието по време на каране. 

Първото, което следва да вземете предвид, са вашите лични нужди. Трябва да бъдете наясно какво очаквате от вашите гуми и по какви терени желаете да карате. Когато се съобразите с това, изборът ви на нови мото гуми ще стане една идея по-лесен.

Всичко, което трябва да знаете за видовете мото гуми

Източник на изображение: Canva

Друга важна стъпка е размерът на гумите, от които се нуждаете. Да, ясно е, че понякога гумите могат да бъдат на примамливи цени. Това не бива да ви позволява да закупите гуми с размер, който не пасва на вашите нужди. 

Разбира се, повече от необходимо е да се съобразите с климата на района, в който живеете. Метеорологичните условия могат да създадат много ситуации на пътя, поставящи на изпитание и вас, и машината. 

Ако изберете гуми, които не са подходящи за съответното време, то това може да доведе до опасности на шосето. В случай че сменяте местоположението си, се информирайте добре какви са климатичните условия на това място. Така ще бъдете подготвени и времето няма да ви изненада.

Е, няма как да не споменем и бюджета ви. Водещото при всяка покупка е цената на дадения артикул. Нашият съвет е да не се насочвате към продукта с най-ниска стойност - това е недопустим компромис със собствената ви сигурност. 

По-евтините гуми надали притежават достатъчно добри показатели от гореспоменатите индекси. Четете внимателно етикетите и описанията, сравнете характеристиките на моделите и намерете оптимален баланс между цена и качество.

Изделията, произведени от марки с доказано добра репутация в бранша, сами по себе си гарантират с името си за едно добро представяне на пътя, но не забравяйте, че много брандове създават поне два типа серии - нисък и висок клас.

Друго, което можете да направите, е да откриете различни мнения и оценки на шофьори, изпробвали модела гуми, към които сте се насочили. Те ще изразят искрената си позиция по темата, като със сигурност ще ви бъдат полезни. 

Добрите онлайн магазини за гуми разполагат и със секция с коментари, където можете да откриете нужното. Ако пък не намирате такива, потърсете рецензии из интернет форумите или се обърнете за съвет и препоръки директно към специалист.

Всичко, което трябва да знаете за видовете мото гуми

Източник на изображение: Canva

Последно, но не на последно място, ще ви посъветваме да се допитате до специалист, ако не се справяте сами. Той ще вземе предвид вашите изисквания и нужди, ще се съобрази с бюджета ви и ще намери най-правилното за вас.

Заключение 

Е, вярваме, че вече познавате разликите между видовете мото гуми! Да изберете правилните мото гуми е ключов момент, който не трябва да подценявате. Без значение дали сте състезател, или пък любител, сигурността трябва да бъде приоритет за вас. 

Отделете нужното време, за да намерите това, което пасва на вашите предпочитания. Така ще останете доволни за дълго време. Ако желаете гумите да ви служат вярно месеци напред, трябва да се грижите за тях. 

А сега ви екипът ни ви желае спокоен път! 

Често задавани въпроси

Какви могат да бъдат последствията от неправилната грижа за гумите? 

Неправилната грижа за мото гумите могат да имат големи последствия не само за гумите, а и за вас самите. Не добре поддържаните гуми не могат да ви осигурят добра защита, когато сте на пътното платно. 

Каква е очакваната продължителност на живот на мото гумите?

Обикновено мото гумите издържат разстояния до 20 000 километра. Това колко дълго ще продължи животът на вашите гуми, зависи както от вас, така и от някои странични фактори.

ProGumi