ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Топ 7 съвета за безопасно шофиране през лятото

Топ 7 съвета за безопасно шофиране през лятото

27.06.2024 г.

Лятото настъпва, а с него започват отпуските, ваканциите и дългите пътувания. Горещото време крие не малко рискове за шофьорите. За да могат без проблеми да достигнат крайната си цел, те се нуждаят от добра подготовка и правилна преценка за всяка потенциална опасност на пътя.

В днешния материал ще научите как да се справите с предизвикателствата на лятното шофиране и как да осигурите безопасно и приятно пътуване за вас и вашите спътници.

Защо трябва да внимаваме при шофиране през лятото?

Пътуванията по време на летния сезон изискват особено внимание от страна на всеки шофьор. Силното слънце често заслепява и пречи на видимостта, а това може да предизвика опасни ситуации на пътя. Ако не са взети мерки и за предпазване от жегата, тя значително изтощава организма, от което реакциите при нужда се забавят. 

Топ 7 съвета за безопасно шофиране през лятото

Източник на изображението: freepik

Други фактори, които носят риск при пътуване, са:

  • Повишен трафик - лятото е сезонът на ваканциите, а това води до по-голям трафик по пътя - особено на магистралите и около популярни туристически дестинации.
  • Високи температури - горещото време може да повлияе на техническото състояние на гумите, двигателя и други части от автомобила, като предизвика повреди и прегряване.
  • Неопитни шофьори - лятото е предпочитаното време за много от учащите се шофьори да провеждат своите часове по кормуване, а тяхната неопитност на пътя увеличава риска от ПТП.
  • Пътни ремонти - през лятото навсякъде кипят ремонти, поради което движението се затруднява или се налага използване на обходни маршрути. Често те са неподходящи за по-голям автомобилен поток, което води до допълнителни опасности. 

Топ 7 съвета за безопасно шофиране през лятото

Източник на изображението: freepik

Освен горещините, не бива да пропускаме и летните гръмотевични бури. Силните дъждове, вятърът и мократа настилка значително затрудняват управлението на автомобила. Шофирането в такива метеорологични условия също изисква повишено внимание и концентрация.

7 съвета за безопасно шофиране през лятото

Вече се запознахте с рисковите фактори, които влияят върху безопасността при шофиране през горещия сезон. За щастие, има начини да ги избегнете, като вземете необходимите предпазни мерки и обърнете внимание на всеки детайл от вашето пътуване.

Направете го по-сигурно и комфортно, следвайки нашите 7 ефективни съвета за шофиране през лятото. Повече за тях ще научите в следващите редове. 

Планирайте своето пътуване

Преди да тръгнете на път през лятото, е добре да планирате своя маршрут, като отчетете прогноза за времето, пътна обстановка и наличие на натоварени участъци. За по-удобно и спокойно пътуване, е препоръчително то да се случи в сутрешните часове на деня, когато температурите все още не са се покачили.

Топ 7 съвета за безопасно шофиране през лятото

Източник на изображението: freepik

Шофирайте с летни гуми

Не рискувайте да шофирате със зимни гуми през лятото, а веднага щом температурите се задържат над 7 градуса, ги сменете с качествени летни. 

Те осигуряват по-добро сцепление с пътната настилка, стабилност, по-къс спирачен път и намаляват риска от възникване на аквапланинг при дъжд. В онлайн магазина на Progumi.bg ще откриете богато разнообразие от летни гуми на доказани марки.

Поддържайте автомобила си 

Преди всяко по-дълго пътуване е добре да се уверите, че всичко по колата е в добро техническо състояние. Проверете маслото и охлаждащата течност и при нужда долейте до необходимото ниво. Уверете се, че спирачки, чистачки и светлини работят безпроблемно. 

Тук напомняме, че е необходимо всеки шофьор да има постоянно налични в колата си вода, масло, антифриз и други консумативи, които да използва в случай на закъсване или авария при пътуването.

Топ 7 съвета за безопасно шофиране през лятото

Източник на изображението: freepik

От съществено значение е редовно да следите и вашите гуми. Проверявайте ги за нарушения по повърхността и повреди по структурата. Неизправности при болтовете, вентилите и капачките също не са изключени. 

Затегнете разхлабените части и допълнете, ако има липсващи такива. Важно е да следите и за оптималното налягане в гумите, защото горещото време е предпоставка за по-честото им спукване.

Използвайте подходящо облекло

Високите летни температури изискват подходящо облекло от светли материи, които държат прохлада. Редно е да използвате удобни обувки, а не чехли или сандали, които биха могли да се изплъзнат и заклещят между педалите. 

Не забравяйте да защитите и очите си, тъй като силното слънце ги заслепява и уморява. Препоръчително е да шофирате със слънчеви очила с добра UV защита, както и да използвате сенниците на автомобила.

Почивайте по-често

Дългият път неминуемо е свързан с появата на умора и разсейване, затова е препоръчително да спирате за почивка при всяка удобна възможност. Раздвижете се и пийте нещо освежаващо, което да ви тонизира в горещия летен ден. Това е особено важно, ако пътувате с деца или домашни любимци, които имат нужда от повече хидратация и отмора.

Спирането дава възможност и на двигателя на колата да се охлади, като по този начин се предотвратяват прегряване и други проблеми.

Пътувайте в охладена кола

Използвайте климатика на колата, за да си осигурите комфорт и спокойно шофиране. При нужда от чист въздух отваряйте прозореца за кратко. Топлината в купето може да ви направи сънливи и отпуснати, докато хладният въздух ще ви помогне да се съсредоточите върху карането. 

Все пак не нагласяйте прекалено ниски градуси, за да не бъде шоково за организма излизането от колата на горещите температури отвън.

Не се качвайте в автомобил, който е прегрял. Ако сте имали дълъг престой на плажа или друго открито място без сянка, не потегляйте веднага, а отворете всички врати и изчакайте няколко минути. Това се налага, поради факта, че температурата в напечена от слънцето кола, е екстремно висока. 

Бъдете внимателни на пътя

Лятото е сезон, при който трафикът по пътищата е значително по-натоварен. Освен автомобили, често срещани са кемпери, трактори, велосипеди и мотори, има повече пешеходци в градовете, а по извънградските пътища нерядко изскачат и животни. 

Необходимо е да бъдете особено внимателни и наблюдателни, както и да предвиждате действията на останалите участници в движението. Това ще ви помогне да избегнете нежелани инциденти. 

Заключение

В заключение ще кажем, че с необходимата подготовка всеки може да се наслади на безопасно пътуване през лятото. Спазвайки описаните по-горе съвети, вие поставяте сигурността на първо място, а това ви дава гаранция, че ще пристигнете благополучно на желаната от вас дестинация.

Често задавани въпроси

Какво да направим, ако попаднем в задръстване в горещо време?

Използвайте климатика или отворете прозорците, за да осигурите циркулация на въздуха. Важно е да пиете често вода и ако е безопасно, да изключите двигателя, за да може да се охлади.

Как да се подготвим за пътуване в планински райони?

Преди тръгване проверете състоянието на спирачките и охладителната система, тъй като при шофиране в планински терен те са подложени на допълнително натоварване. Подсигурете си допълнителни бутилки с вода и подходяща навигация.

Какво да направим, ако автомобилът започне да прегрява по време на шофиране?

Ако забележите, че температурният индикатор се покачва и отива в червената зона, е нужно да изключите климатика и да пуснете отоплението на максимална степен. Това помага за отнемането на топлината от двигателя, докато намерите подходящо място за спиране. Изчакайте колата напълно да се охлади, преди да проверите нивото на антифриза.

ProGumi