ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Стареене на гумите: мит или истина?

Стареене на гумите: мит или истина?

5.03.2024 г.

Правилно съхранявана, неизползвана гума на възраст до 5 години може да бъде продадена като нова гума и пусната в нормална експлоатация, ако няма местни законови разпоредби, които противоречат на това.

Важно е да знаете, че гаранционният период започва от датата на закупуване на гумата, а не от датата на производството и.

Стареене на гумите: мит или истина?

Източник на изображение: Freepik.com

Имат ли годност автомобилните гуми?

Когато става дума за закупуване на гуми, повечето клиенти несъмнено са чували, че има срок на годност, за който трябва да внимават, когато избират. 

Има дори хора, които твърдят, че трябва да избягвате гуми, които са на две или три години, тъй като те се считат за стоки с „изтекъл срок на годност“.

Простият отговор на въпроса: “Имат ли автомобилните гуми срок на годност” е - не, нямат. Това обаче изобщо не означава, че живота им може да продължи вечно, или че могат да бъдат използвани десетилетия наред.

Според Асоциацията на производителите на каучук в Съединените щати (RMA) понастоящем няма стандарт за определяне на срока на годност, или за стареенето на гумите, тъй като щетите, нанесени на всяка гума, се основават на редица фактори.

Сред които:

Според RMA, да се осъди нова (непродадена) гума като гума с изтекъл срок, само защото е била съхранявана две години не е правилно, особено след като гумата не е била подложена на нито един от факторите, споменати по-горе.

Стареене на гумите: мит или истина?

Източник на изображение: Freepik.com

Британската асоциация на производителите на каучук (BRMA) от друга страна, препоръчва нови гуми, които не са били използвани шест или повече години, да не се монтират на превозни средства. 

Освен това, от асоциацията са на мнение, че всички автомобилни гуми, надвишаващи 10 години от датата на производство, трябва да бъдат рециклирани, или изхвърлени. В допълнение към това, от Michelin заявяват, че гумите не са като храната, която се разваля, ако не бъде консумирана. 

Френският производител на гуми казва, че „срокът на годност“ на гумата трябва да се определя от деня, в който е монтирана на превозно средство, а не от производствените данни. 

Според специалистите в Michelin, гумата се „износва“ само, когато е монтирана и бива подложена на гореспоменатите фактори, а не докато е на склад. Следвайки насоките на BRMA, обаче би било разумно да избягвате гуми, произведени преди шест, или повече години.

Фактори, оказващи влияние върху живота на гумите

Гумата е това, което свързва вашия автомобил с пътя и ви помага да извлечете максимума от шофирането.

Основните фактори, които влияят на живота на автомобилната гума са нещо, с което всеки шофьор трябва да бъде запознат:

 • Вид на гумите: Важно е да монтирате едни и същи гуми на автомобила си. Смесването на различни марки и типове гуми нарушава баланса и производителността и оказва отрицателно въздействие върху живота на гумите и представянето на автомобила на пътя. 
 • Налягане: Както ниското, така и високото налягане са вредни за живота на гумата. Неправилното налягане ускорява процеса на износване на дълбочината на протектора и води до необичайно повишаване на температурата и съкращаване на живота на вашите гуми, така че следете налягането внимателно. 
 • Товароносимост: Всяка гума има определена товароносимост. Основното правило е, че по-високият капацитет на натоварване означава по-малък живот на гумата. Повечето гуми имат индекс на натоварване, посочен върху страничните им стени. Проверете индекса на натоварване на гумите си и се погрижете да не ги претоварвате.
 • Подравняване на колелата: Различни фактори като шофиране с висока скорост по неравен път, или дори резки завои, изкривяват колелата и ви дават усещането, че дори когато карате само направо, колата ви ви “дърпа” наляво, или надясно. Това може лесно да бъде коригирано от опитен механик и рискът да бъде елиминиран.
 • Каране с висока скорост: Всяка гума има свой индекс на скоростта. Превишаването на тези ограничения на скоростта е вредно за живота на гумата и трябва да се избягва.
 • Прекомерно нагряване на гумата: Топлината е най-големият враг на гумите, които са направени от каучук. Поради движението по асфалт с висока скорост, гумата е изложена на оптимално разтягане, компресия и триене. Пряка последица от това е повишаването на температурата на гумата, което лесно влошава и дори пробива повърхността и кара гумата с течение на времето да се износва по-бързо.
 • Състояние на пътната настилка: Условията на пътя, по които шофирате, естествено ще повлияят на здравето на гумите. Фактори като гладкост, наличие на дупки и остри предмети, наклонът на пътя, завои и други влияят върху живота на гумата.

Всеки компонент в автомобила има пряко въздействие върху другите му части. 

Подравняването, състоянието на спирачките, балансирането на колелата и всички други механични работни условия на шасито пряко влияят върху живота на гумата. 

Горещо ви препоръчваме да обслужвате редовно автомобила си и да осигурявате адекватна поддръжка на гумите. Извършването на тези дребни проверки навреме помага да се увеличи живота на гумите и да се избегнат големи ремонти.

Стареене на гумите: мит или истина?

Източник на изображение: Freepik.com

Как да разчитаме ДОТ - а?

Символът ДОТ / "DOT" удостоверява, че производителя на гумата се е съобразил със стандартите за безопасност на Министерството на транспорта на САЩ (DOT) и Националната администрация за безопасност на движението по магистралите (NHTSA).

Гумите, произведени в Съединените щати, имат DOT сериен номер, разположен от вътрешната страна близо до джантата. 

Буквите „DOT“ са последвани от осем до тринадесет букви и/или цифри, които указват къде е произведена гумата, размера и и кода на производителя, заедно със седмицата и годината на производство.

От 2000 г. насам, четири числа се използват за указване на датата на производство. Първите две цифри показват седмицата на производство на гумата, а последните две цифри-годината на производство.

В примера DOT AF WD9E 0517, 05 показва, че гумата е произведена през 5-та седмица на годината. Числото 17 показва, че годината на производство е 2017-та.

Как да удължим живота на нашите гуми?

Ако искате да удължите живота на гумите си, да подобрите представянето на автомобила си и да шофирате по-безопасно, следващите съвети ще ви бъдат полезни:

 • Следете налягането: Най-лесната стъпка, за да удължите живота на гумата: Поддържайте правилното налягане. 
 • Извършвайте ротация на гумите редовно: Механик подравнява и завърта вашите гуми, като ги премества на различни позиции. Препоръчително е да се прави на всеки 8 000км.
 • Балансирайте редовно гумите: Ротацията на гумите е чудесно време и да балансирате колелата си. Вашият механик балансира всяко колело с помощта на специална машина и малки тежести. Това е бърз и лесен процес, който струва много по-малко от нова гума.
 • Подравнявайте колелата редовно: Имайте предвид, че дори най-малкият сблъсък може да намали горивната ефективност и да увеличи износването на протектора. Проверявайте подравняването при механик на всеки шест месеца. Малка поддръжка извършена навреме, може да спести много пари.

Стареене на гумите: мит или истина?

Източник на изображение: Freepik.com

Заключение

Гумите са невъзпетите герои на автомобилния свят, свързващи превозните средства с пътя и осигуряващи безопасно и комфортно пътуване. 

Осигурете им грижата, от която се нуждаят и ще получите безопасно и комфортно изживяване на пътя, по-нисък разход на гориво и по-малко разходи. Грижете се за гумите си и те ще се грижат за вас и автомобила ви.

Често задавани въпроси

Колко километра е живота на гумите?

Средностатистическите гуми са създадени да се използват около 50,000 километра и след това е хубаво да бъдат закупени нови.

Откъде мога да си закупя качествени гуми онлайн?

ProGumi.bg предлага богат избор и огромно разнообразие от качествени модели и марки гуми.

Ако протектора е износен, трябва ли да сменя гумата?

При износен протектор, шофирането е опасно за вас и останалите участници в движението и е важно да подмените гумата възможно най-бързо.

ProGumi