ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Спукване на гума - как да се справим?

Спукване на гума - как да се справим?

11.09.2023 г.

Спукването на гума е нещо особено неприятно, което може да се превърне и в сериозен проблем. Всеки шофьор се старае да избегне подобна ситуация, за да опази както себе си, така и пътниците в колата и останалите участници в движението по пътното платно.

Именно затова е наистина важно да успявате да разпознавате сигналите за спукана гума. В противен случай това може да доведе до инцидент. 

В този блог пост ще споделим с вас информация, която ще ви помогне да бъдете по-подготвени, когато сте зад волана. Всичко, което осигурява безопасността ви, когато сте на път, е важно.

Защо е опасно да се шофира с неизправни гуми? 

Гумите са частта от автомобила, която осъществява директния контакт с пътя. Това означава, че именно върху тях лежи отговорността за това, колко устойчиво и лесно да е управлението на вашето возило. 

При спукване на гума шофирането се превръща в огромен риск. Точно поради тази причина трябва да сте наясно с възможните ситуации, които биха се появили при евентуален подобен проблем на гумата.

За съжаление най-вероятно е да загубите контрол над превозното средство. Това е възможно, ако е настъпило спукване на гума, а вие се движите с висока скорост, или пък се намирате на завой. Ако се случи така, то вие не трябва да изпадате в паника, защото тя може да стане причина за тежък инцидент.

При спукване на гума най-сериозен е рискът от удължено спирачно разстояние. Това може да се случи и когато има износване на гума. Такива ситуации на пътя не ви оставят време да реагирате. Ако усетите, че има какъвто и да било проблем, отбийте, а ако нямате тази възможност, то тогава карайте много бавно.

В случай, че някоя от гумите на вашето превозно средство е спукана, то тогава натоварването върху останалите гуми се увеличава. Този ефект повишава вероятността да спукате и друга гума, което ще създаде допълнителни рискове за всички участници в движението.

При спукване на гумите се намалява устойчивостта на автомобила. Той буквално би могъл да се „стовари“ на едната си страна, като това би създало суматоха на пътя, ако той е по-натоварен.

Спукване на гума - как да се справим?

Източник на изображение: Canva

Когато една гума не е в изправност, тя увеличава своето съпротивление на триене. По този начин автомобила реализира и по-висок разход на гориво. Рано или късно, триенето ще доведе до износване и съответно спукване. 

Ако, да речем, това се случи по време на почивката ви, то част от финансите, които сте заделили за удоволствия, ще се наложи да бъдат вложени в поправка на гума. Разбира се, не е за подценяване и фактът, че по-високият разход на гориво означава по-голямо замърсяване на околната среда. 

Това са само част от причините, показващи колко опасно е да се шофира с неизправни гуми. Винаги проверявайте тяхното състояние, особено ако ви предстои дълъг път. В следващите редове ще научите и как могат да бъдат разпознати спуканите гуми.

Как да разпознаем спуканата гума? 

Доброто състояние на гумите ви е изцяло ваша отговорност и е важно да ги проверявате често, за да сте сигурни, че сте в безопасност на пътя.

Ако го правите редовно, то със сигурност ще бъде по-лесно за вас да забележите някаква нередност, която да сигнализира, че проблем има. Така можете да си спестите излишен стрес, както и по-сериозни ситуации с последици.

Визуалният преглед е изключително важен. Оглеждайте внимателно за външни наранявания – пирон, стъкла или други остри предмети, които могат да бъдат причина за спукване на гума.

Бъдете внимателни и дали протекторът на гумите не е износен – ако той няма правилната дълбочина, няма да може да осигури и добро сцепление на пътното платно. Забележите ли износване или гладка повърхност, то значи е време гумата да бъде подменена.

Спукване на гума - как да се справим?

Източник на изображение: Canva

Ако усетите вибрации, които не са обичайни за вашето возило, то в никакъв случай не трябва да продължавате да шофирате. Отбийте на първото възможно място и проверете прецизно дали всичко е наред. Работата на гумите е да ви пази, а ако те не са здрави, това няма как да бъде възможно.

Правете проверка на налягането в гумите. Препоръчителните стойности на надуване на гумите е описано както в ръководството на съответния производител, така и на страничната стена на гумата. Налягането в гумите, когато е с по-малки от нужните стойности, може да е причина както за износване, така и за спукване.

Наистина важно е да следите дали настъпват изменения в управлението на автомобила. Всяка промяна във возилото, която би ви направила впечатление, може да означава потенциална възможност за спукване на гума. 

Спукване на гума - как да се справим?

Източник на изображение: Canva

Можем ли сами да сменим гумата и как? 

Да знаеш какво да правиш, когато си сам и си спукал е гума, е ценно умение. Със сигурност би ви било особено полезно, ако се намирате на място, на което помощ няма и би дошла твърде бавно. 

Уверете се, че винаги имате в себе си правилните инструменти и бъдете внимателни, за да избегнете евентуални наранявания и/или повреди по автомобила. Укажете с триъгълник, че на платното има аварирал автомобил, за да избегнете риска от ПТП. 

Стъпки при смяна на гумата

Сега ще ви представим няколко стъпки, които да ви помогнат в смяната на спукана гума.

Като за начало открийте място, на което ще се чувствате в безопасност да извършите тази дейност. 

В никакъв случай не оставайте на пътното платно! 

След като поставете возилото на спирачка, включете аварийните си светлини. Укажете с триъгълник, че на платното има аварирал автомобил, за да избегнете риска от ПТП.

За ваше улеснение използвайте и стабилизиращи блокове, ако разполагате с тях. Така ще бъдете сигурни, че превозното средство няма да се задвижи. 

Когато сте изпълнили всичко това, е време за инструментите – гаечен ключ, крик и резервна гума. 

Ако повдигате автомобила сами, молим ви, бъдете внимателни, за да не се нараните!

Колата трябва да бъде на достатъчна височина, за да бъде свалена гумата лесно, но не бива да бъде прекалено нависоко. Свалете гайките, сложете резервната гума, поставете ги обратно и ги затегнете здраво с ключ. 

Тогава ще е безопасно да свалите возилото на земята. Проверете налягането, ако има нужда, коригирайте го, и приберете спуканата гума в багажника си. 

Как да предотвратим спукванията? 

От особена важност е да направите всичко възможно, да са сте сигурни, че спукване на гума е малко вероятно – така ще бъдете спокойни, когато пътувате. Редовно проверявайте гумите си, ако забележите нещо нередно, сменете ги веднага.

Отново напомняме, че изтърканата и износена гума е също опасна и би могла да се спука по-лесно. Обръщайте внимание и на налягането поне веднъж месечно и го коригирайте, ако това се налага. Само така бихте били сигурни, че гумите ви ще имат дълъг живот.

Когато шофирате, бъдете нащрек за всичко, което би могло да нарани гумата – дупки, шахти и т.н. Винаги карайте в ограниченията, тъй като скоростта също може да бъде предпоставка за спукване на гума. И, разбира се, бъдете разумни – пазете както вашия живот, така и този на останалите участници в движението!

Заключение 

Само по себе си спукването на гума е немалък проблем, който може да създаде още по-големи такива. За да знаете, че сте в безопасност в собствената си кола, трябва да обръщате внимание на гумите и да ги пазите. Оглеждайте ги преди всяко пътуване, проверявайте налягането им и карайте умно.

В случай, че все пак спукате гума, то вече сте подготвени и сте наясно с това как да решите този проблем. Винаги залагайте на качествени гуми и не купувайте вече употребявани такива, защото тези спестени пари могат да ви излязат доста солено. 

Грижете се за гумите, поддържайте ги и се радвайте на щастливите моменти, които ви предстоят на пътя!

ProGumi