ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
СПЕЦИФИКИ НА ГУМИТЕ ЗА SUV

СПЕЦИФИКИ НА ГУМИТЕ ЗА SUV

29.04.2023 г.

С еволюцията на модерните превозни средства наблюдаваме, че семейните комбита и миниванове все повече отстъпват място на спортните автомобили (SUV), тъй като SUV-тата стават все по-икономични и се превръщат в естествен избор за много шофьори, търсещи стилно превозно средство, което предлага много вътрешно пространство и има гъвкавостта, за да отговори на много различни нужди в начина на живот. SUV отговарят на различни изисквания за производителност, включително да бъдат страхотни универсални семейни превозни средства, да удовлетворяват шофирането извън пътя и дават възможност за бягство през уикенда с много багаж или дори теглене на тежки товари. За да можете да се насладите на пълната функционалност на вашето SUV обаче, трябва да му осигурите специализирани гуми.

Защо са ми нужни специализирани гуми за SUV?

Гумите за SUV са създадени да отговарят на нуждите на водача на SUV по отношение на управление и производителност. Те са проектирани да гарантират, че вашето превозно средство ще може да се справи с всеки терен, който желаете, като същевременно осигурява комфортно и гладко пътуване. И не само. Изборът на специализирани гуми за вашето SUV е много важен както за комфорта на пътуването, горивната ефективност и шума, но на първо място за безопасността на пътниците.

За съжаление ролята на гумите по отношение на пътната безопасност често е подценявана от страна на потребителите. Това наистина не трябва да е така. Когато става дума за SUV, 4x4 и кросоувъри, тези превозни средства са много по-тежки от типичните автомобили, с по-висок център на тежестта, което поставя допълнителни изисквания към гумите. Предвид много по-големия натиск, оказван върху гумите, които не само трябва да поддържат контакт с пътя, но и да не се деформират твърде много под добавеното тегло и силите в завои. Не трябва да забравяте, че вашите гуми са единственият контакт, който вашият автомобил има с пътя. Въпреки многобройните въздушни възглавници и други функции за безопасност, качеството на вашите гуми е това, което наистина има значение, особено при мокри метеорологични условия, които правят стабилността в завой и бързото и безопасно спиране много, много по-трудни. Така че какъвто и избор да направите, вашите гуми трябва да предпазят вас и вашите пътници, като разпръскват водата възможно най-ефективно, осигурявайки ви отлично сцепление, така че да можете да спрете точно когато трябва.

Какви типове гуми за SUV има на пазара?

Гумите за SUV се предлагат в широка гама от дизайни и стилове на протектора в следните категории:

·  Всесезонни гуми;

·  Туристически гуми;

·  Ефективни гуми;

·  Гуми с висока производителност;

·  Гуми с ултра висока производителност;

·  Офроуд гуми;

·  Гуми за допълнително натоварване (XL) (теглене на тежки товари от кемпери и ремаркета за лодки до моторни шейни и ремаркета за помощни средства).

Мога ли да закупя гуми за оригинално оборудване?

Да, можете. Гумите за оригинално оборудване са тези, които производителят на превозното средство специално е монтирал на вашия автомобил за първоначалната му продажба. Оригиналните гуми са проектирани специално за този автомобил. Защо? Тъй като производителят на превозни средства и производителят на гуми са предприели продължителен и цялостен процес на развитие, предназначен да извлече най-добрите характеристики на автомобила. Като такива, оригиналните гуми подобряват възможностите на вашия автомобил, като ви осигуряват превъзходно спиране и шофиране. Когато обаче автомобилът ви е по-стар и на пазара вече не се предлага същия модел гуми, ще трябва да търсите еквивалентен по-нов модел или направите своя избор сами.

 Как да избера гуми за SUV?

Най-важните въпроси, на които трябва да си отговорите, преди да пристъпите към избор на гуми за вашето SUV са:

·  Дали вашият SUV е електрически, хибриден или с традиционен двигател с вътрешно горене? Колко мощен е вашият SUV? И колко голям и тежък е?

·  Ще го използвате ли в града или крайградските зони? Постоянно ли се сблъсквате с трудни условия като чакъл, кал, сняг и стръмни наклони? Често ли теглите тежки товари? Тези съображения диктуват на какво трябва да са способни гумите.

·  За какви метеорологични условия трябва да са приспособими гумите?

·  И накрая, вашият SUV AWD (задвижване на всички колела) ли е, 4WD (задвижване на четирите колела/4X4/) или 2WD (задвижване на две колела)?

Електрически или хибридни SUV гуми?

Електрически или хибриден SUV има по-ниски емисии, разходи за поддръжка и шум от двигателя. Въпреки това има почти допълнителни 30% увеличение на теглото на електрическите автомобили поради батерията, която им е необходима. Това тегло натоварва много гумите на електрическите превозни средства, което определя допълнителни изисквания към тях.

По каква настилка шофирате?

Ключовото нещо, което трябва да знаете, когато избирате гуми, е дали ще използвате своя SUV за офроуд или за пътни цели. Ако вашият SUV ще се кара предимно по асфалт и може да стигне само до чакълени пътища, има шанс да използвате гуми, подобни на тези, което имат седаните или комбитата – дори, ако колата ви има AWD. Ако вашият автомобил може да работи с 4WD и знаете, че ще го използвате в условия извън пътя, има няколко променливи, които трябва да имате предвид – включително сезона и индекса на натоварване.

Някои ключови неща, които бихте искали вашите гуми да могат в зависимост от пътната настилка са следните:

• надеждна спирачна ефективност при всякакви метеорологични условия;

• високо ниво на защита срещу аквапланинг;

• отлично сцепление и спирачна ефективност;

• значително намаляване на шума от пътя за гладко возене при шофиране по пътя;

• голям пробег.

 Изисквания към гумите за офроуд:

• добро ниво на здравина, така че да могат да издържат на удар от камъни и други опасности извън пътя;

• дълготрайно качество, така че протекторът на вашата гума може да поддържа оптимално сцепление, за да ви изведе по-нататък във вашите офроуд приключения;

• способност за безопасно шофиране по различни повърхности, включително асфалтови пътища;

• подобрено сцепление на сняг и мокра настилка за по-добра безопасност при шофиране. Повечето офроуд гуми имат обозначение m+s или 3pms, за да разграничат това.

 За какви метеорологични условия трябва да са приспособими гумите?

В зависимост от това къде живеете и вида на SUV, който имате, условията ще поставят различни изисквания към вашите гуми. Ако живеете в район, където зимите са особено взискателни, може да имате нужда от 4WD, за да се справите със сняг, лед, кал и стръмни наклони и ще имате нужда от зимни гуми с агресивна шарка на протектора, за сцепление върху неравен терен – особено мокър сняг и кал. Тези видове гуми също са по-издръжливи, тъй като имат по-здрави странични стени, за да поемат удара от камъни и щети от други опасности извън пътя.

Ако пък климатът е по-умерен, отлично решение са всесезонните гуми. Те са проектирани да работят при повечето метеорологични условия, като същевременно осигуряват много добър комфорт, несравнима издръжливост на протектора и икономичност предвид липсата от сезонна смяна и купуването на два комплекта гуми.

С какво задвижване е вашето SUV?

Тъй като има огромно разнообразие от налични модели спортни автомобили, важно е да изберете правилните гуми, които да отговарят на вашия конкретен SUV. Категоризирането на вашия автомобил ще улесни нещата, когато трябва да стесните типа на наличните SUV гуми.

Не всички SUV са 4х4. Можете да намерите SUV гуми специално за:

• Предно предаване

• Задвижване на четирите колела

• Задвижване на всички колела (AWD)

Този сайт използва бисквитки

ProGumi