ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Смяна на гуми

Смяна на гуми

1.05.2022 г.

Как правилно да смените вашите гуми?

Препоръчително е да оборудвате автомобила си с 4 еднакви или подобни гуми. Ако има твърде голяма разлика между двата комплекта гуми, те може да не реагират толкова бързо и да загубите контрол над автомобила си.

Ако трябва да се смени само една гума

Правилото е, че разликата в дълбочината на две гуми, монтирани на една и съща ос, не трябва да надвишава 5 милиметра.

При абсолютна нужда за смяна на една от гумите то вие трябва да я замените с гума, която е идентична във всички аспекти. Сменената гума трябва да споделя всички характеристики на другата: марка, шарка на протектора, индекс на натоварване, скорост и диаметър.

Ако трябва да се сменят 2 гуми

Когато гумите ви са износени то смяната им тогава става задължителна. Гуми, които са в добро състояние гарантират безопасността на вашия автомобил. Важно е да изберете резервни гуми, които са подобни на оригиналното оборудване.

Ако планирате да размените гумите си (предни със задни), важно е да поставите по-малко износената гума на задната ос.

Задвижващият мост се управлява директно от волана и в случай на загуба на сцепление можете да предприемете директни действия, нещо което не важи за задната ос.

Когато разменяте гумите си със сигурност проверете нивото им на износеност за да предоствратите ползването на гуми, които са твърде износени и носят риск. Проверката може да се направи бързо като се засекат проблеми с подравняването или баланса.

Ако индикаторът за износване на протектора достигне 1,6 мм, трябва да смените гумите си възможно най-скоро. Колкото повече чакате и се доближавате до границата от 1,6 мм, толкова по-големи са рисковете от аквапланинг.

При смяна на четирите гуми

Когато и четирите гуми са износени, можете да ги замените с еднакви гуми със същия размер. Ако сте доволни от работата на гумите си, можете да изберете гуми от същия производител.

До колко са надеждни бюджетните гуми?                             

На първо място трябва да вземете предвид животът на протектора на гумите, той задължително трябва да бъде достатъчно дълъг. Понякога може да се случи да вземете погрешен избор за гуми,  които ще ви излязат по-евтино на момента, но ще трябва да бъдат заменени далеч по-скоро заради бързо износване.

Когато сменяте гума, няколко критерия трябва да привлекат вниманието ви:

Шум при търкаляне.

Сцепление.

Качество на гумата.

Този сайт използва бисквитки

ProGumi