ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Смяна на гумите при повреда - препоръки и съвети

Смяна на гумите при повреда - препоръки и съвети

29.07.2022 г.

Спукването на гума е проблем, който може да се появи съвсем неочаквано и да провали плановете ви. Ако ви сполети подобна неприятност, не бива да изпадате в паника или да се ядосвате, тъй като това няма да подобри ситуацията, а напротив. 

Успокойте се, а какво да правите, ще научите в настоящия блог пост, в който разглеждаме най-честите причини за спукване, как се извършва смяна на гума, както и дали можете да се справите сами.

Смяна на гумите при повреда - препоръки и съвети

Източник на изображение: Canva

Кои са най-честите причини за спукване на гума?

Причините за спукване на гума могат да бъдат най-разнообразни, като някои от тях зависят от вас, а други – не. 

Най-честият повод за смяна на гумите е пробиването ѝ от остър предмет, който по някаква причина се намира на шосето. По пътното платно можете да попаднете на камъни, стъкла, пирони или подобни опасни предмети. 

Друга причина, поради която гумите могат да се спукат и трябва да бъдат сменени, е тяхното износване и стареене. Напълно естествено, гумите се повреждат с течението на времето. Това ще доведе до лошо сцепление и изтъняване на грайфера, което пък от своя страна прави гумата податлива на пробиви. 

За да сте сигурни, че всичко с гумата ви е наред, следете да бъде с дълбочина на протектора не по-малка от 3 милиметра.

Износените гуми трябва да се подменят при първа възможност, за да не създадат усложнения, докато сте зад волана.

По-високо от допустимото налягане в гумите също може да доведе до тяхното спукване. Бъдете внимателни, когато помпите гумите си, или потърсете помощ от специалист, ако изпитвате затруднение. В противен случай рискувате да си докарате и неприятности, и излишни разходи.

Евентуални повреди по джантите също могат да бъдат предпоставка за спукването на гумите на вашия автомобил.

Защо?

Защото деформацията им предизвика неправилно разпределение на тежестта от превозното средство върху гумите. Нашата препоръка е да следите дали джантите ви не са повредени или изкривени, за да не се стига до проблем.

Последното, но не по важност, е влиянието на температурите. Големите разлики в градусите също увеличават риска от спукване на гума. 

Това е така, тъй като промените нарушават гъвкавостта на сместа, от която са направени гумите, въздухът в тях променя обема си и те стават уязвими. Обичайно летните гуми издържат температури до 7 градуса по Целзий. В никакъв случай не препоръчваме те да бъдат използвани през зимата, колкото и мека и без валежи да е тя. 

Смяна на гумите при повреда - препоръки и съвети

Източник на изображение: Canva

Разбира се, трябва да запомните и кога се сменят гумите, съгласно Закона за движение по пътищата. 

В България подмяната на летни гуми със зимни гуми важи от 15 ноември до началото на пролетта. И по-точно – разпоредбата ни задължава от средата на ноември до 1 март да поставим гуми, предназначени за зимни условия, или гуми с дълбочина на протектора поне 4 мм, тъй като те осигуряват по-добро сцепление върху лед и сняг. 

Щом периодът отмине, а и времето го позволява, можете отново да се доверите на летни гуми.

Как се сменя спукана гума? 

Това е важно и необходимо умение, понеже и като шофьор, и като пасажер по всяко време можете да изпаднете в ситуация, която го налага. 

Сега накратко ще ви обясним как протича този процес.

Първото нещо, което трябва да направите, е да се уверите, че се намирате на безопасно място на пътя. Паркирайте автомобила си така, че да бъдете далеч от движението и задължително включете аварийните си светлини.

Използвайте и предупредителния триъгълник, който да алармира останалите участници в движението за ситуацията.

Следващата стъпка е да извадите инструментите и резервната гума от багажника си. Всеки автомобил задължително трябва да разполага с тях. Към инструментите броим крик, гайки, както и ключ за тях.

Разбира се, ако разполагате с ръкавици, можете да използвате и тях, за да предпазите ръцете си.

Третата стъпка е да повдигнете автомобила с помощта на крик, като преди това сте включили ръчната спирачка. Запомнете, че колата трябва да бъде на достатъчна височина, за да можете удобно да монтирате новата си гума. 

Ако имате нужда от помощ, проверете ръководството на автомобила или се свържете с човек, който би могъл да ви съдейства.

Смяна на гумите при повреда - препоръки и съвети

Източник на изображение: Canva

Настъпи моментът и за смяната на гумата. Нужно е да отвиете гайките, които я придържат, и да я премахнете. Поставете новата гума, като първоначално завиете гайките на ръка, а след това продължите и с гаечния ключ. 

Щом направите това, е време да свалите автомобила внимателно, като се уверите, че гайките са достатъчно затегнати. Обърнете внимание и дали налягането в резервната гумата е с правилна стойност.

Да смените гума, изисква немалко физическа сила и умения. Напомняме ви, че сигурността на пътното платно е главен приоритет, затова пристъпвайте към подмяна на гумата само тогава, когато сте сигурни, че сте в безопасност.

Ако изпаднете в подобна ситуация и не знаете какво да правите, не се притеснявайте да се обърнете към професионална помощ. 

Можем ли да се справим сами?

Както вече споменахме, процесът по смяна на гума привидно е сложна задача, с която обаче можете да се справите безпроблемно. 

Ето някои допълнителни съвета от нас, с които да улесните процеса.

Първото нещо, което трябва да направите, е да проучите как се сменя гума, преди да се озовете на пътното платно. Ако имате възможност, открийте място, на което биха ви показали как да направите това сами. Важно е да прочетете и ръководството на автомобила си, тъй като там има допълнителни препоръки.

Смяна на гумите при повреда - препоръки и съвети

Източник на изображение: Canva

Следващият ни съвет е да се уверите, че винаги разполагате с резервна гума и необходимите инструменти, без значение колко дълъг е пътя, на който сте тръгнали. 

Подобни ситуации могат да изникнат навсякъде, независимо от локацията. Естествено, важно е да поддържате инструментите си в добро състояние, така че следете и за това.

Ако се случи така, че спукате гума, когато навън има лоша видимост, духа силен вятър или има друго обстоятелство, което ви затруднява, свържете се с професионалисти. Те ще ви помогнат, а вие няма да рискувате да пострадате или да объркате нещо, което може да създаде проблем, когато отново сте зад волана.

Запомнете, че смяната на гума изисква време. Водачите трябва да бъдат търпеливи. Не бързайте и в никакъв случай не пропускате важни стъпки, тъй като вашата безопасност е по-важна от всичко останало. 

Щом направите замяната, задължително проверете детайлите втори път, за да сте уверени, че всичко е наред и можете да шофирате сигурно.

Как да се предпазим от спукване на гума? 

Никой не очаква да спука гума, но пък можете да предотвратите подобни неприятности. 

Как? На първо място ще споменемредовната проверка на гумите ви. Тяхното състояние показва дали има някаква нередност – следете налягането и правете визуален оглед на гумите. Износване или друг дефект е сигурен знак, че има повишен риск от спукване.

Друг наш съвет е да следите пътното платно и да бъдете внимателни, ако видите неравности, камъни и предмети по пътното платно пред вас. Знаем, че те могат да се появят съвсем неочаквано, но ако ги забележите по-рано и имате възможността, направете маневра и ги избегнете.

Следващата ни препоръка е винаги да се доверявате на висококачествени автомобилни гуми, които съответстват на сезона. Гумите от по-високите класове са по-скъпи, но пък осигуряват издръжливост, сигурност и характеристики, съответстващи на цената.

Заключение 

Умението да смените гума сами е ценно и нужно за всеки шофьор. Знанията в тази област могат да ви спестят излишни главоболия, а и ви гарантират по-голямата сигурност на пътя. 

Надяваме се, че след нашия пост знаете кои са причините гумите да се пукат. Вярваме, че вече умеете да разпознавате предварителните сигнали за спукване на гума и успешно бихте могли да се предпазите от това. 

Екипът ни ви желае безаварийно и спокойно пътуване.

Често задавани въпроси

Колко време средно отнема смяната на спукана гума?

Колко време ще отнеме подмяната на спукана гума, зависи от уменията и опита ви. Обичайно това би могло да се случи в рамките на 15 до 30 минути. Независимо колко бързате, не пренебрегвайте нито една стъпка и бъдете старателни и предпазливи.

Мога ли да поправя спуканата гума и да не я сменям?

Поправка е възможна, но тя винаги се извършва от професионалисти, изисква специално оборудване и е само временно решение. По принцип тя не може да ви гарантира сигурност и е желателно замяната с нова да стане възможно най-скоро.

ProGumi