ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
За какво да внимавате при смяната на гумите си?

За какво да внимавате при смяната на гумите си?

29.07.2022

Да започнем с най-важното. Препоръчително е да окомплектовате четири еднакви или почти идентични гуми, които да поставите на автомобила си. Ако различието между отделните единици е прекалено голямо, съществува риск да се създаде дисбаланс, гумите да не реагират достатъчно бързо при изпълнението на дадена маневра, вследствие на което да изгубите контрол върху превозното средство. 

Как да процедираме, ако трябва да сменим само едната гума?

Общоприето правило в сектора на автомобилните гуми гласи, че разликата в дълбочината на две гуми, монтирани на една и съща ос, не трябва да превишава пет милиметра. 

Ако се окажете в положение, което се разминава драстично с гореописаното и налага да смените гумата си, уверете се, че новата ще е максимално близка по характеристики до старата, за предпочитане даже идентична. Параметри като марката, шарката на протектора, товароносимостта, скоростния индекс и диаметъра задължително трябва да съвпадат.

Как е правилно да сменим двойка гуми?

Когато износването на гумите ви стане осезаемо, е абсолютно необходимо да ги смените, за да си осигурите необходимото ниво на пътна безопасност. Оптималното им състояние е важно за безопасността на вас и околните при шофиране както в градски, така и в извънградски условия. Но за пореден път наблягаме, че новата двойка трябва да е колкото е възможно по-близка по параметри до останалите гуми.

Ако вие сте привърженик на периодичната смяна на изправни гуми с цел съхранението им за по-дълго време, принципът, който можете да следвате, е да поставите по-запазената двойка на задната ос. Причината е проста - задвижващата предна ос се управлява директно от волана, което дава възможност за по-прецизна и навременна реакция в случай на загуба на сцепление. Задната, от своя страна, е зависима в далеч по-голяма степен от качеството и изправността на гумите. Ако те не са в добро състояние, последиците от подобно негативно събитие могат да са по-тежки.

При ротацията на гумите ги проверете щателно за износване, което излиза извън рамките на нормалното. Методът за откриване на нередности в подравняването или баланса е бърз и относително лесен за прилагане.

Ориентир в ситуацията следва да е индикаторът за износване на протектора. Ако достигне стойност от порядъка на 1,6 мм, задължително препоръчваме да помислите за смяна колкото е възможно по-скоро. С постепенното доближаване до тази числова граница се повишава и вероятността от аквапланинг. Затова по причини, с безопасността, не чакайте прекалено дълго време.

А какво да правим, ако всичките четири гуми откажат да съдействат?

Рано или късно неизбежната амортизация застига всички средностатистически автомобилни гуми, принуждавайки ни да помислим за нов комплект от четири броя, отговарящи на предходните по размер.

В случай че досегашните гуми са ви служили вярно, подчинявали са се безпрекословно на всяка команда на волана и нямате никакви функционални забележки към тях, съветваме ви да заложите на същия производител при избора. Ако пък все още не сте открили своите перфектни гуми към настоящия момент, винаги можете да разчитате на интернет, откривайки в мрежата вашия надежден партньор при избора и доставката на нови автомобилни гуми. 

Как да получим по-висока добавена стойност срещу парите си?

При избора на нови автомобилни гуми задължително вземете предвид продължителността на живота на протектора. Понякога в опитите си да спестим пари на момента не обръщаме внимание на дългосрочността на инвестицията си и просто избираме по-евтиното решение. Такова решение обаче крие рискове, защото по-ниският клас продукти вероятно ще се износи чувствително по-бързо заради по-ниско си качество, което пък ще наложи и по-ранната му смяна отново.

При избор на подходяща гума вземете под внимание следните основни особености (и не само):

  • Шум при въртене;

  • Сцепление;

  • Характеристики на каучука, от който е изработена.

Балансът между тези параметри е ключов, така че положете всички усилия да го откриете.

 

Този сайт използва бисквитки

ProGumi