ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Що е то скоростен индекс на гуми?

Що е то скоростен индекс на гуми?

25.01.2024 г.

Всеки, който поне веднъж си е купувал автомобилни гуми, би трябвало да е обърнал внимание на означенията върху етикетите на продуктите. 

Някои показатели са като цяло познати на повечето шофьори - те знаят например какъв е вътрешният им диаметър, защото е свързан и с размера на джантата. Но не всеки е наясно що е то скоростен индекс на гуми и как точно да се интерпретира съответната буква от означението.

Що е то скоростен индекс на гуми?

Източник на изображение: Canva

Какво е скоростен индекс на гумата?

Този показател е лесно да бъде открит върху етикета на всеки нов продукт, предназначен да „обуе“ колата. Той обозначава върховата скорост, която гумата може да понесе изделието при движение, без да се рискува неговата цялост и качество. 

По отношение на натоварването не бива да се гледа единствено скоростен индекс на гуми, но и още един параметър. Става дума за зададения от производителя товарен индекс

Той показва какво тегло може да понесе всяко едно от колелата, като се има предвид не само масата на автомобила, но и тази на горивото, пътниците и багажа. 

Трябва следим с еднакво внимание и тези параметри на гумата, а не само вътрешния диаметър, широчината и височината на каучуковата „обувка”. 

Обикновено между скоростния и товарния индекс така или иначе няма голямо разминаване – те са съобразени като стойности от производителя. 

И все пак е важно да запомним, че щом не се съобразим с изискването за натоварване и колата натежи, това неизменно сваля и зададения фабрично скоростен индекс на гумите, които сме сложили. 

Къде можем да го открием?

Можем да намерим тази информация още преди да ни предстои смяна на гумите, с които оборудваме нашето превозно средство. Всеки надежден търговец дава подробни данни за различни показатели на своите продукти. 

Вече споменахме някои от тях, но нека бъдем прецизни и изчерпателни:

  • Вътрешен диаметър в инчове (диаметър на джантата, т.нар. цолове);
  • Широчина на протектора в милиметри;
  • Височина на гумата, изведена като процент от широчината;
  • Показател за сцепление, включително и при мокра настилка;
  • Показател за ниво на шум;
  • Показател за разход на гориво;
  • Скоростен индекс;
  • Товарен индекс;
  • DOT - дата и място на производство.

Цялата тази информация обикновено присъства върху етикета, просто трябва да знаем как да я разчетем. Ще я намерим в комбинация от числа и букви, която може да ни изглежда объркващо на пръв поглед - нещо от рода на 195/65R16 102S

Що е то скоростен индекс на гуми?

Източник на изображение: Canva

Всяко от тези означения обаче предоставя конкретни данни, свързани със спецификата на гумата. А как се отбелязва максималната скорост, с която може да се движи автомобилът със съответния продукт? 

Ако отново погледнете комбинацията горе, обърнете внимание на последната буква. В момента тя едва ли ви говори нещо, но след малко ще разясним как да се преведе на разбираем език.

Преди това само уточняваме, че можете да проверите тези показатели и при гумите, които в момента са монтирани на автомобила. Данните са изписани от външната страна - не е необходимо колелото или да правите каквото и да е друго усилие. 

Обикновено шофьорите проверяват предимно какъв е DOT-ът на гумите, без да си припомнят останалите параметри. А скоростен индекс на гуми е стандартна информация, която повечето производители изобразяват върху самия продукт - така, както поставят „снежинка” върху зимните гуми или както индикират посоката на движение.

Как да интерпретираме индекса на скоростта?

Производителите на гуми се придържат към стандартизирана класификация за определяне на пиковата скорост, до която гумата достига, преди да настъпят рискове за нейната цялост и здравина. 

За посочване на максимална скорост се използват означения от латинската азбука - практически почти всички букви с малки изключения (като A, I, O). 

В общи линии, на колко по-задно място е в алфабета даден символ, толкова по-голяма е и бързината, на която може да издържигумата

Пак има изключения като при буквата H например – тя заема по-предно място в подредбата от L да речем, но индикира по-висока скорост. 

Няма смисъл да извеждаме абсолютно всички символи на латински, понеже първата половин дузина е със стойности под 100 км/ч - това определено не са продукти, които се търсят от собственици на леки автомобили.

Така че стартираме някъде от средата на латинската азбуката, за да посочим най-популярните варианти за скоростен индекс на гуми, с които се съобразяват шофьорите.

Скоростен индекс

Максимална скорост

Скоростен индекс

Максимална скорост

L

120 км/ч

U

200 км/ч

M

130 км/ч

H

210 км/ч

N

140 км/ч

VR

210+ км/ч

P

150 км/ч

V

240 км/ч

Q

160 км/ч

Z, ZR, 

240 км/ч

R

170 км/ч

W

270 км/ч

S

180 км/ч

Y

300 км/ч

T

190 км/ч

ZR+W, ZR+Y

240-300 км/ч

Не е необходимо да запаметявате целия алфабет, а да запомните тези букви, които имат отношение към характеристиките на управлявания от вас автомобил. 

Ако не сте собственик на супер напомпана и скъпа спортна кола, изобщо не ви трябват последните няколко букви от азбуката - оставате всичко, което съдържа V, W, Y и Z.

Това, което интересува масовия потребител, като цяло влиза в диапазона между Q и H. Максимална скорост от 160 км/ч се дава на гумите за 4x4, с шипове и без шипове. 

Индекс R съответства на оптималното за тежкотоварни камиони и лекотоварни автомобили, като важи и за някои леки коли, при които и товарният индекс е по-нисък. 

Що е то скоростен индекс на гуми?

Източник на изображение: Canva

S и T са най-масовите варианти - това са гумите за семейни возила, седани и ванове. Т.е. говорим за огромното мнозинство от леките коли, предлагани на пазара и които се движат по пътищата. 

Намира се разнообразие и от продукти с буквите U и H, като те вече са за по-спортно ориентираните водачи, разполагащи със сравнително стандартна кола, а не със състезателен болид или екстремно тунингован автомобил.

Означенията под Q също се използват - L е за офроуд и лекотоварни автомобили, а M и N са символите за временни или резервни гуми. По-ниските стойности практически нямат приложение при съвременните леки коли.

Защо е важно да се съобразим със скоростния индекс при покупка на гуми?

Най-важната причина да сме запознати с показател като скоростен индекс на гуми, както и с максималния товар, който може да поеме средно всяко едно колело, е лесно да бъде дефинирана. 

Това е нашата собствена сигурност по време на движение, а също така и грижата за състоянието на автомобила и поддръжката му на качествено ниво.

Производителите указват максимална скорост, до която гумата е проектирана да понесе интензивното натоварване. Все пак говорим за десетки хиляди завъртания на колелото в рамките на един час и сериозно загряване на каучука при много високите скорости. 

Всяка гума има предел, до който може да издържи на подобен режим, преди да започне да се руши и да компрометира структурния и химическия си състав. 

Затова е важно да знаем и да се съобразим със зададения скоростен индекс на гумите, с които сме оборудвали колелата на автомобила. 

Ако си позволим да шофираме над максималната скорост, заложена в характеристиките, рискуваме не само да стигнем до много бързо износване на гумите, но и да създадем рискова ситуация поради изпускане на контрола върху поведението им. А това при натискане на педала на газта до 180-200 км/ч може да бъде смъртоносно.

Разбира се, скоростният показател не ни задава цел всеки път да гоним на километража горната граница съответната буква. Все пак скоростта, до която гумата може да издържи на натоварването, е тествана в контролирана среда и е доста над позволената от закона. 

Що е то скоростен индекс на гуми?

Източник на изображение: Canva

Да не забравяме и за параметъра, индикиращ максималния товар, който може да понесе колата. Колкото по-натоварено е едно МПС, толкова респективно се сваля и реалният скоростен индекс на гумите. Няма да излизаме с математическа формула, но тази зависимост между двата фактора - скорост и маса, е ясна. 

Разумно е да се шофира до степен на бързина, която е осезаемо под максимума на скоростния показател, за да имаме добър контрол върху поведението на автомобила, да разчитаме на оптимално представяне на гумите и да не форсираме тяхното износване.

Заключение

Изборът на нови гуми винаги трябва да бъде направен внимателно, като сред факторите при него е и максималната скорост, на която може да издържи колелото при използване на съответния продукт. 

Производителите предоставят пълна информация в това отношение, като не е трудно да запомним коя буква от таблицата за класификация приляга на нашия автомобил. 

Често задавани въпроси

Какъв е стандартният скоростен индекс на гуми за леките автомобили?

Леките коли могат да използват сравнително широк диапазон от варианти, но като голямата част от тях са с означения R, S, T и U. Ако се колебаете кой е най-добрият вариант за вас, попитайте специалист. 

Какво се случва, ако караме със скорост над зададената от производителя на гуми?

Подобно шофиране води до по-интензивно натоварване на гумите, съответно до по-бързото им износване, а и до поставяне под въпрос на тяхната цялост и здравина.

Има ли разлика в цената според скоростния индекс на гумите?

Да. Обикновено гумите с по-висок скоростен индекс струват по-скъпо, тъй като технологията на производство и вложените в сместа материали са, образно казано, по-висок клас.

ProGumi