ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Kак да съхранявате гуми, които в момента не се използват?

Kак да съхранявате гуми, които в момента не се използват?

05.03.2022

Kак да съхранявате гуми, които в момента не се използват?

Готови ли сте да превземете заснежените и заледени пътища със своя нов комплект зимни гуми на колата?

Дори и да сте идеално екипирани за зимни условия, отговорът на един въпрос си остава леко неясен - къде да приберем гумите, които няма да използваме през сезона? Всъщност, ако трябва да сме честни, доста по-лесно е да дефинираме къде не им е мястото, като например в детската стая (риск от спукване), в кухнята (употреба на мазнини и отделно повишени температури) или в банята (значителна влажност).

За да не се чудите прекалено дълго, решихме да обобщим най-важните аспекти и специфики при съхранението на автомобилни гуми.

На първо място, гумите по дефиниция не са пригодени за прекалено дълго състояние на покой, в което не се ползват по предназначение. Общоизвестен факт е, че ако прекарат няколко месеца при неблагоприятни условия на околната среда, по тях ще се появят механични повреди и дефекти, които могат да се окажат дори фатални.

Съхранение на демонтирани самостоятелни гуми

Автомобилните гуми трябва да се сложат в помещение с ниски температури и без пряк достъп на слънчева светлина поради корозивния ефект, който озонът има върху каучука. Важно условие е и добрият и равномерен въздухообмен.
Грешно съхраняване на гуми

Като цяло е по-подходящо да съхранявате гумите в мазе или работилница отколкото в гараж или на таван, защото във втория случай вероятността от нежелани резки температурни колебания е значително по-висока.

Гумите трябва да се държат в изправена позиция, за да се избегнат деформации и да се улесни последващото им поставяне на автомобилите. Лоша практика е да ги оставяте да висят на въжета или да ги нахвърляте една върху друга, докато са в легнало положение.

Ако оставите гумите с повдигнати бели маркировки заедно, то самите означения трябва да са в контакт единствено едно с друго, за да се избегне досегът с черния каучук, който може да ги повреди.

Алтернативен вариант е да ги държите самостоятелно опаковани в подходящи найлонови торбички, като се уверите, че сте ограничили максимално достъпа на въздух с цел възпрепятстване навлизането на прахови частици и влага. 

Гуми с въздушна камера трябва да бъдат изпуснати наполовина, преди да се премине към тяхното съхранение. 

Важно е да проверите внимателно вътрешността на гумата, преди да прибегнете към монтажа ѝ, защото влагата може да увреди значително металните ѝ части, а наслагванията могат да запушат въздушния ѝ клапан. 

Гумите следва да се претъркулват през определени периоди от време, за да се избегне пропадането им на една страна. 

Съхранение на гуми, монтирани на джанти

Съхранението на гуми, прикрепени към джанти, е далеч по-предпочитан и добър вариант в сравнение с първия, но това означава, че трябва да имате и резервен комплект и от джантите. Допустими позиции, в които може да ги положите, са както изправени, така и окачени на въже срещу стена (за разлика от самостоятелните гуми). 
Правилно съхраняване на гуми

Основното предимство на този метод е, че елиминира всякаква възможност за деформация, когато гумите не са в движение. Препоръчително е само периодично да променяте посоката им, за да избегнете огъване. 

Можем ли все пак да използваме гумата си, дори и да е леко огъната?

Един от най-често срещаните резултати от лошо съхранение на гуми е тяхното изравняване (деформиране) на мястото, където са влезли в продължителен досег със земята. В повечето случаи си възстановяват оптималното състояние след първото подкарване на колата, което им позволява да се нагреят достатъчно, за да възвърнат формата си. Ако обаче са прекарали прекалено дълго време под влиянието на неблагоприятни условия (6 месеца и повече), щетите могат да се окажат непоправими. 

Някои типове гуми са по-склонни към деформация от други, като изравняването е по-вероятно да се прояви при:

Гуми от по-висок клас заради еластичните свойства на найлоновите влакна, които съдържат;

Гуми с нисък числов процент на съотношение между ширина и височина;

Гуми с джанти, които не са с достатъчно високо налягане, респективно съпротивление. 

Във всички гореизброени случаи е задължително да следите позицията на всяка гума спрямо колата, преди да я демонтирате, за да можете после да я върнете обратно по правилен начин. Един обикновен флумастер може да бъде изключително полезен за тази цел.

Съхранение на автомобила за дълъг период от време

Съществуват няколко правила, които да спазвате, ако искате да запазите колата и гумите си в добро състояние в дългосрочен план, докато не се използва активно. Използвайте стабилизиращи клинове, които да облекчат гумите от натоварването от цялата тежест на превозното средство. Ако това не е възможно, повишете налягането в гумите с около 25% над стандартното за модела. Неспазването на препоръките може да доведе до безвъзвратното повреждане на гумите ви и окончателното им изваждане от употреба. 

Този сайт използва бисквитки

ProGumi