ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Kак да съхранявате гуми, които в момента не се използват?

Kак да съхранявате гуми, които в момента не се използват?

5.03.2022 г.

Гумите са нужни на всяко превозно средство. Факт е обаче, че те често биват пренебрегвани, а тяхната важност сякаш бива забравена.

Това как правилно да съхраняваме гумите си не трябва да бъде коментирано едва когато те вече са изгубили своите добри качества и не са подходящи за употреба. 

Как да съхранявате гуми, които в момента не се използват?

Източник на изображение: Canva

Тук не говорим единствено за сезонните гуми, които сменяме през лятото и зимата, а и за резервните такива. Начинът на съхранение на автомобилните гуми е ключов за безпроблемната им експлоатация и достигане на максималния пробег на съответния модел. 

В този пост ще ви обясним какво означава правилно съхранение на гуми и ще ви дадем някои ценни съвети по темата. Благодарение на тях ще си гарантирате както безопасност на пътя, така и дълъг живот на гумите.

Защо е важно да се съхраняват правилно гумите? 

Както вече споменахме, гумите са основен фактор за сигурността и производителността на автомобила. Те осигуряват контакта на превозното средство с пътното платно, а лошото им състояние може да доведе до неприятни ситуации и инциденти. 

Ако знаете как правилно да ги поддържате и съхранявате, ще разчитате на техните спецификации възможно най-дълго.

Нарушените характеристики на изделията означават недобро сцепление, а това от своя страна е сигурен знак, че вие и останалите участници в движението сте в опасност. 

Непременно трябва да обърнем внимание и на това, че доброто съхранение на гумите ще ви спести немалко пари. По този начин с минимални усилия и средства ще се възползвате от качествата на избрания модел, без да се изправяте пред проблеми като прекомерно износване, риск от повреди и нарушени характеристики, налагащи преждевременната им смяна. 

Няма шофьор, който да не държи на това гумите му да са в добро състояние. Да, но немалка част от тях не са наясно с основните хитрини или пренебрегват елементарните грижи в тази насока.

В настоящата статия ще ви разкрием и припомним златните правила за поддръжка на неизползваните в момента изделия.

Как да съхраняваме гумите, които не се използват?

Първата стъпка е да подготвите гумите за съхранение през месеците, в които няма да бъдат използвани. Какво включва това? 

Започнете с почистване с вода и мека четка, за да премахнете остатъчните замърсявания и натрупан прах. 

Как да съхранявате гуми, които в момента не се използват?

Източник на изображение: Canva

Щом сте готови, оставете гумите да изсъхнат добре. Не забравяйте да ги проверите за метални частици, заседнали камъчета, както и други замърсители, които биха могли да повредят вашите гуми.

Съхранение на демонтирани гуми

Време е да пристъпите към избора на подходящо място и прибирането им. В помещението, в което сте решили да ги оставите, трябва да бъде сухо, без пряка слънчева светлина и прохладно.

Голяма част от шофьорите избират гаражите си, като това е и нашият съвет. Ако разполагате с гараж, е препоръчително да ги съхранявате именно там. В случай, че нямате гараж, открийте друго затворено пространство, добре защитено от неблагоприятни климатични влияния – например мазе, килер и прочее.

Следващата важна препоръка е да използвате стойки за гуми. С тяхна помощ вие ще предотвратите евентуални деформации. Това се дължи на факта, че стойките разпределят теглото на гумите равномерно и не им позволяват да се огъват и изкривяват. 

За да бъдат правилно разположени гумите върху стойката, те трябва да бъдат поставени вертикално и в никакъв случай да не бъдат плътно една до друга.

Друго, на което ще обърнем внимание е това, че често много хора изпускат въздуха от гумите. Това всъщност е грешка, тъй като гумите, оставени с малко или с никакъв въздух, могат да се деформират и да изгубят качествата си

Без значение дали гумите са в употреба или не, поддържането на тяхното налягане е важно.

Пряката слънчева светлина също е проблем, за който шофьорите понякога забравят. Ако има възможност дневна светлина да достига до гумите ви е повече от препоръчително да се сдобиете с калъфи, в които да приберете гумите, за да ги предпазите от евентуално увреждане. 

Съхранение на гуми, монтирани на джанти

Вариантът за съхранение на гуми заедно с джантите е популярен похват, но също крие някои рискове. 

Ако сте решили да направите това, обърнете внимание, че гумите трябва да бъдат почистени заедно с джантите и да са поставени в хоризонтално положение.

По този начин ще избегнете продължителния натиск в статична позиция, водещ до деформации. В случаите, в които гумата се съхранява заедно с джантата, е най-добре те да бъдат поставени върху рафтове в калъфите, споменати по-рано.

А какво да избягвате при съхранението на вашите гуми?

Вече разгледахме това, което е препоръчително да правите, за да запазите гумите си здрави, щом не са в експлоатация. Сега ще обърнем внимание и на нещата, които не бива да правите.

Първото нещо, което ще споменем е чест пропуск на шофьорите, а именно да оставят гумите си без калъф директно на земята. Това може да зацапа гумите и да ги деформира. 

Как да съхранявате гуми, които в момента не се използват?

Източник на изображение: Canva

Друга грешка е надуването на гумите до максимум. Правилното налягане се определя от всеки производител, така че ви препоръчваме да спазите стриктно указаните стойности, преди да приберете комплекта. 

Третото, за което ще говорим, е недостатъчното почистване. Именно гумите са отговорни за контакта на автомобила с асфалта, а по пътното платно можем да се натъкнем на какво ли не, което да полепне по гумите и съответно влиза в улеите на грайфера. Преди да ги приберете, внимателно почистете и огледайте за нещо, което може да ви е убягнало.

Какво да правите, когато вече сте прибрали гумите си?

Вече сте приключили с почистването на гумите си, спазили сте всичките ни съвети и гумите са прибрани на хладно, тъмно и сигурно. 

Какво се случва след това?

Разбира се, гумите се нуждаят от внимание дори и във времето, в което не се използват. И най-висококачествените модели могат да изгубят своите перфектни характеристики, ако неглижирате тези стъпки.

Съветваме ви от време на време да проверявате гумите си. Така в случай забележите нередност ще можете да предотвратите появата на евентуална по-сериозна деформация. 

Как да съхранявате гуми, които в момента не се използват?

Източник на изображение: Canva

Колкото и внимателно да се отнасяте към тях, пропуски винаги може да има, а щом вкарате гумите си отново в употреба, тази проверка е задължителна поне веднъж месечно, както и преди да тръгнете на дълъг път.

Следете за оптималното налягане, заседнали камъчета или следи от износване. Не забравяйте за редовната ротация на гумите, благодарение на която триенето с асфалта ще е равномерно за целия комплект. Така ще си гарантирате по-дългата им употреба, пестейки не само пари, но и време и нерви.

Правилното съхранение на гумите не е никак трудно, но изисква търпение и грижа. Всичко това обаче се отплаща, тъй като гумите остават здрави за по-дълго и ви осигуряват безопасност и оптимална производителност. 

Не правете компромис и проявете отговорност към вас и хората, които пътуват с вас или в непосредствена близост до автомобила ви. Правилното съхранение означава запазени свойства на материала, последващо отлично сцепление и отлично управление на всяко возило.

Често задавани въпроси

Колко е дълъг периодът, в който мога да съхранявам гумите си, без те да загубят своите качества?

Този период варира. От значение са фактори като влага, температура, както и условия, при които се съхраняват въпросните гуми. Важно е да знаете и каква е датата на производство на комплекта. 

Ако спазвате съветите, които ви дадохме по-рано, можете да съхранявате гумите си в период до 6 години след момента на тяхното производство.

Как да знам, че гумите ми са в подходящо състояние след съхранение?

За да сте уверени, че всичко с гумите ви след съхранение е наред, е препоръчително да ги огледате внимателно. Така веднага ще забележите евентуални деформации, прорези, износвания и камъчета, които сте пропуснали да видите. 

Коригирайте оптималното налягане, ако са настъпили промени по време на престоя. 

Щом имате съмнения за нередност, без значение дали ви се струва малка или не, се обърнете към специалист. Той ще ви даде професионално мнение дали гумите могат да бъдат използвани и насоки как да действате.

Могат ли гумите ми да бъдат заменени, ако съм ги съхранявал неправилно?

Замяна на гуми може да извърши само когато те не са били никога използвани и има дефект по вина на производителя, а не на клиента. В други случаи е невъзможно.

Можем ли все пак да използваме гумата си, дори и да е леко огъната?

Един от най-често срещаните резултати от лошо съхранение на гуми е тяхното деформиране. В повечето случаи те си възстановяват оптималното състояние след първото подкарване на колата. 

Ако обаче са прекарали прекалено дълго време под влиянието на неблагоприятни условия (6 месеца и повече), щетите могат да се окажат непоправими. 

Някои типове гуми са по-склонни към деформация от други, като:

  • Гуми от по-висок клас заради еластичните свойства на найлоновите влакна, които съдържат;
  • Гуми с нисък числов процент на съотношение между ширина и височина;
  • Гуми с джанти, които не са с достатъчно високо налягане, респективно съпротивление. 

Във всички гореизброени случаи е задължително да следите позицията на всяка гума спрямо колата, преди да я демонтирате, за да можете после да я върнете обратно по правилен начин. Един обикновен флумастер може да бъде изключително полезен за тази цел.

Този сайт използва бисквитки

ProGumi