ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Помпане на гуми с азот

Помпане на гуми с азот

24.03.2022 г.

Темата за помпането на гумите с азот е все по-често коментирана сред шофьорите. Разбира се, преди да имате мнение по въпроса, първо трябва да се информирате какво представлява азотът и защо именно той е избран като алтернатива за помпане на автомобилните гуми.

Защо да помпаме гумите с азот?

Източник на изображение:Canva

Въпросният елемент има своите химични и физични характеристики, определящи неговите предимства и недостатъци, на които ще обърнем специално внимание. След това ще пристъпим към същината на темата относно това защо и дали да замените компресирания въздух с чист азот.

Азотът представлява около 78% от състава на въздуха, който дишаме. Той е инертен, т.е. не реагира толкова лесно с други химични вещества. Именно затова е подходящ за прилагане в различни области, включително и при шофирането с въпросното помпане с азот. 

Защо се помпат гумите с азот?

Факт е, че повечето притежатели на автомобили все още предпочитат въздуха в гумите им да бъде „нормален“. Основната причина за това е липсата на достатъчно информация – хората предпочитат да се доверят на нещо познато, което вече са изпробвали и работи. 

Но помпането на гумите с азот е все по-честа практика. С всяка следваща година броят на шофьорите, решили да се доверят на азота за своите гуми, се увеличава, тъй хората научават повече за неговите характеристики.

Азотът влияе положително на производителността на автомобила, което е сред основните причини да печели верни привърженици. Освен това той има благоприятен ефект и върху устойчивостта и безопасността на возилото.

Стабилният елемент в газообразното си състояние подпомага управлението, елиминирайки риска от нестабилност по време на пътуване, причинена от резки промени в температурите и налягането в гумите, както и неравности по пътната настилка. 

Разбира се, поради нарастващия интерес, помпането на вашите гуми с азот има шанс да се превърне в достатъчно евтина алтернатива на сгъстения въздух, което винаги е плюс. 

Какви са предимствата и недостатъците?

Помпането на гумите с азот е тема, която става причина за разгорещени дискусии и поляризира мненията на опитните шофьори. 

Сега ще разгледаме малко по-обстойно както плюсовете, така и минусите, за да ви улесним в решението дали да се доверите на пълненето с азот на гумите, или не. 

Ще започнем с положителните аспекти.

Предимства 

С помощта на азота можете по-лесно да постигнете правилното налягане в гумите си. Стабилността, която газът осигурява, подобрява значително производителността на автомобила. 

Това безспорно влияе положително и върху контрола и управляемостта на возилото по всякаква настилка. По този начин значително се намалява износването на гумите, и можете да разчитате на добро сцепление за по-дълго време. 

Защо да помпаме гумите с азот?

Източник на изображение:Canva

Друго предимство на азота е, че предпазва гумите и джантите от оксидация и корозия. Благодарение на това те удължават своя живот и поддържат безупречната визията на автомобила ви. Това не само че ще ви спести немалка сума пари, но и ще ви даде заслужено самочувствие.

Като трети плюс на пълненето на гумата с азот ще посочим това, че ще ви се налага по-рядко да помпите гумите си. За разлика от нормалния въздух, азотът поддържа оптималното налягане за по-дълго. 

Все пак ви съветваме да бъдете бдителни и да проверявате редовно нивото на налягане в гумите, без значение от това с какво ги помпите. Но несъмнено ще забележите, че допълнително напомпване няма да бъде нужно толкова често.

Стабилността в стойностите на налягането оказва положителен ефект и върху потреблението на гориво. Както знаете, гумите осигуряват контакта на автомобила с пътната настилка. 

Щом гумите са в добро състояние и са поддържани грижливо, те не се износват толкова лесно, прилягат оптимално на пътя, а това, естествено, намалява и разходите за гориво и подмяна на комплекта.

Обстоятелството, че азотът не реагира на температурните промени толкова отчетливо, колкото нормалния въздух, също гарантира стабилността на возилото. По време на шофиране рискът от това гумите да претърпят промени вследствие на рязко нагорещяване или изстудяване на асфалта е значително по-малък.

Недостатъци

Като първи минус ще посочим, че пълненето на гумите с азот все още не е масова практика в България. За да се случи то, е нужно специално оборудване, което ще увеличи цената на услугата. 

Пълненето на гумите с нормален въздух е безплатно на всички бензиностанции, така че, съвсем очаквано, масово шофьорите предпочитат него. 

Този недостатък ни води до следващия такъв – непопулярността на азота като средство за помпане на гумите го прави по-недостъпен. 

Все още броят на сервизи и бензиностанции, които предлагат услугата у нас, е силно ограничен и само в големите градове. Това със сигурност е неудобство. Вярно е, че все повече места се възползват от възникналата пазарна ниша и тепърва ще предлагат помпане на гуми с азот, но на този етап те все още са недостатъчно.

За финал ще опишем и недостатък, който далеч не е маловажен. Поради своята специфика качеството на азота може да варира на всяко място, предлагащо тази услуга. 

Ако решите да използвате азот за пълненето на вашите гуми, се уверете, че посещавате надеждно място, с гарантирано качество. 

Всеки вид гума ли може да се помпи с азот? 

На практика всяка гума може да бъде помпена с азот, без значение дали тя е лятна гума, всесезонна или зимна гума. Не е важно и дали управлявате лек автомобил, или пък тежкотоварен камион – гумите с азот са подходящи за всеки вид превозно средство. 

Заслужава ли си? 

След като шофьорите са наясно с предимствата и недостатъците на азота като средство на помпане на гуми, всеки може да направи своите изводи. 

Изборът дали да изпробвате тази услуга, зависи от личните ви предпочитания. 

Защо да помпаме гумите с азот?

Източник на изображение:Canva

В случай че сте от водачите, които се наслаждават на шофирането и всяко подобрение им прави впечатление, то да – заслужава си. Азотът ще повлияе на производителността и безопасността по време на движение, а това винаги е добра инвестиция. 

Ако пък сте от хората, които използват автомобила си за ежедневни дейности, то тогава вероятно нормалният въздух е по-добрата опция за вас. На този етап той е по-евтината алтернатива, по-практичен е, а и може да бъде открит на всяка бензиностанция. 

Заключение 

Това дали ще използвате азот, или обикновен въздух за напомпването на вашите гуми, не отменя задължението редовно да следитеналягането на гумите си. Уверявайте се, че то е в оптимални стойности, за да сте спокойни и защитени на пътя. 

Често задавани въпроси

Колко дълго продължава едно пълнене на гуми с азот?

Напомпването на гумите с азот може да отнема различно време на различните места. Обикновено е нужно по-малко време от помпането с нормален въздух. Това е така, тъй като пълненето на гумите с азот се случва с помощта на специално оборудване. 

Какъв е размерът на разходите за пълнене на гумите с азот?

Както всяка една услуга, цената на напомпването на гумите с азот варира според мястото, на което сте избрали да го направите. 

Тенденцията да се увеличава броят на хората, търсещи подобна услуга, както и сервизите и бензиностанциите, които я предлагат, постепенно ще направи азота много по-достъпен като алтернатива. 

Как да постъпя, ако гумата, която е напълнена с азот, се спука или спада?

Не е желателно гумите ви да са напомпани с различен газ, но не е проблем да изравните липсващото налягане с обикновен въздух, ако сте насред пътя и нямате достъп до специализирана станция с азот.

Спукването на гума, от друга страна, винаги е неприятно преживяване, без значение дали е напълнена с азот, или с обикновен въздух. Ако се съмнявате дали гумата ви е просто омекнала, или е пробита, не рискувайте да допълвате въздух от подръчен компресор или помпа, а веднага я заменете с резервната такава.

Този сайт използва бисквитки

ProGumi