ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Помпане на гуми с азот

Помпане на гуми с азот

24.03.2022

Ако четете специализирани списания по темата за помпането на гумите с азот може да останете с впечатлението, че пълненето с азот дава по-добри резултати от това с кислород. В строителния бранш, както и в самолетната индустрия (гражданска и военна) гумите, които са напомпани с азот са утвърдени като по-добрия избор.

Означава ли това, че азотът е по-добрият избор?

Въздухът, който дишаме, е газ, съставен от 78% азот, 21% кислород и 1% други елементи. По този начин азотът е газ, който вече присъства в големи количества в нормален въздух. Ако вземете предвид че газов състав от 98% азот е оптималното съдържание, то тогава неговото превъзходство над кислородът е потвърдено.

Just like any other gases, nitrogen behaves according to the rules of expansion and condensation. It means that just as for air, when the temperature increases, pressure inside the tyre increases and vice versa

Както всички други газове и азотът се държи според физичните правила за разширяване и кондензация. Това означава, че както при въздуха, когато температурите се покачват налягането вътре в гумата ще се увеличи и обратно.

Еквиваленти

Подобно на други газове, азотът е чувствителен към външната температура, така че все пак трябва да увеличите леко налягането с идването на есента.

Точно както кислородът, азотът бавно излиза от гумата (по-бързо).

Въпреки че напомпването с азот до известна степен предотвратява корозията, тъй като не понася влага, трябва да знаете, че кислородът продължава да навлиза в гумата поради атмосферното налягане. В резултат на това скоростта на корозия само се намалява.

Преимущества

Азотът е по-стабилен от кислорода и повишаването на температурите по време на топлинния цикъл остава умерено в сравнение с това на гуми с въздушно напомпване. В резултат азотът е по-предвидим от въздуха за автомобилни състезания.

Недостатъци

Използването на азот за напомпване на гуми са разходи, които трябва да се вземат предвид в сравнение с нулевите разходи за кислород.

Намирането на място, което ползва азот за напомпване може да бъде трудно в зависимост от това къде се намирате. Никога не трябва да поемате рискове с напомпването на гумите.

Този сайт използва бисквитки

ProGumi