ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Поддръжка на автомобилните гуми

Поддръжка на автомобилните гуми

6.02.2022 г.

Автомобилните гуми са елемент, от чието качество пряко зависи работата на всяко превозно средство и безопасността на неговите пътници. Те са основен компонент, който обаче оставя сякаш на заден план, щом стане въпрос за поддръжка, проверка и профилактика на МПС. 

Надеждните гуми и тяхното добро състояние са гаранция за комфорт, безопасност и дори влияят върху разхода на гориво

В следващите редове ще обърнем специално внимание на техните спецификации и ще разясним защо и как да се грижим правилно за гумите, за да ни служат дълго и безпроблемно.

6 съвета за поддръжката на автомобилните гуми

Източник на изображение: Canva

Защо е важно да обръщаме внимание на гумите?

Гумите осигуряват контакта на автомобила с пътното платно. Под тях преминава всичко, което се намира на него, независимо дали става въпрос за неравност, лед, камък или коварен слой прах и вода.

Важно е автомобилните гуми, които сте избрали за вашето возило, да ви осигуряват добро сцепление. По този начин ще имате стабилност и добро управление на автомобила, без значение от състоянието на настилката, метеорологичните условия и ситуацията, в която сте попаднали. 

Високият клас гуми не са разход, а инвестиция 

Ако сте от хората, държащи на качеството, ви препоръчваме да се обърнете към по-високия клас автомобилни гуми. Цената при тези изделия е пропорционална на допълнителните характеристики, които стоят зад нея. Важно е да бъдете уверени в превозното си средство и да разчитате на него, а без добри гуми това е на практика невъзможно. 

Често шофьорите се насочват към по-евтини гуми, тъй като смятат, че всички модели вършат една и съща работа. Това, както вече споменахме, далеч не е така – те са основният фактор за безопасността и удобството ни на пътя. Повече от ясно е, че тези две неща трябва да бъдат приоритет номер едно на всеки шофьор. 

Друг неоправдан компромис е ненавременната им смяна. Гумите, които са износени, неизправни или несъответстващи на сезона, намаляват значително сцеплението на автомобила и е недопустима икономия, която може да ни коства впоследствие твърде скъпо.

Стабилност и сцепление

Незнайно защо хората смятат, че риск от поднасяне или невъзможност за спиране има единствено за мокра настилка, но това не е така.

Лошото сцепление може да повлияе и на сух път, когато например изпреварвате или спирате рязко. Обърнете внимание на профила на гумите, както и често проверявайте тяхното налягане, за да сте сигурни, че имате добра защита на пътя.

Ниво на шум

Комфортът е важна част от пътуването както за шофьора, така и за пасажерите. Ако сте тръгнали към място, което се намира на часове от вас, е повече от необходимо да знаете, че престоят ви зад волана ще бъде приятен.

По-евтините или износени гуми предизвикват вибрации и неприятни шумове, които могат да превърнат времето, прекарано в автомобила, истинско мъчение.

Висококачествените гуми и полаганите за тях правилни грижи ще направят всяко излизане с колата далеч по-хубаво, независимо от дестинацията, маршрута и продължителността. По този начин ще се насладите на пътешествието, а и ще бъдете много по-спокойни и съсредоточени, докато шофирате.

Разход на гориво

Фактът, който много от шофьорите подценяват, пренебрегват и дори забравят, е, че гумите влияят върху разхода на гориво. 

Да, точно така. Ниският клас или захабени гуми предизвикват по-голямо съпротивление, щом автомобилът се движи, като това увеличава разхода на гориво.

Ясно е, че всеки би желал да спести средства от това немалко перо и именно затова е нужно да се сдобиете с добри гуми, които ще бъдат от полза както за джоба ви, така и за околната среда.

Преди да пристъпим и към съветите каква е правилната поддръжка на автомобилни гуми ще ви напомним, че привидно голямата инвестиция в изделията на реномирана марка ще ви се отплати с времето. 

А сега е време да стигнем и до същината, а именно как да си гарантирате, че вашите гуми ще останат в перфектно състояние максимално дълго време и няма да ви се налага да хабите излишни нерви, пари и време по сервизи? 

В следващите редове ще се запознаете с нашите 6 съвета за това как да поддържате правилно своите гуми.

Съвети за поддръжка на гумите

Съвет 1: Следете оптималното налягане

Първият ни съвет е да проверявате често налягането на автомобилните гуми. Това е една важна дейност, която е добре да извършвате редовно, за да бъдат Вашите гуми в най-добра форма

Гумите с правилно налягане обещават идеално сцепление на пътното платно, което, както вече изяснихме, е изключително важно. Ако налягането в гумите е извън предписаните нива, то това със сигурност ще доведе до неравномерното им износване и ще се наложи съвсем скоро да се сдобиете с нови такива. 

6 съвета за поддръжката на автомобилните гуми

Източник на изображение: Canva

А как да проверявате налягането на гумите? Това можете да направите с помощта на манометър, следвайки насоките на производителя, който е обозначил какво е правилното налягане за конкретния тип гуми.

Съветваме ви да правите това поне веднъж месечно, както и преди да тръгнете на по-дълго пътуване.

Съвет 2: Шофирайте разумно

Второто нещо, за което ще говорим, е често забравяно, но наистина важно. Става въпрос за начина, по който управлявате автомобила си. Ако го правите правилно, то със сигурност ще запазите гумите си в добро състояние за по-дълго. 

Съветваме ви да избягвате резките тръгвания или спирания, тъй като те създават напрежение в гумите и те могат да се износят или скъсат, поставяйки в опасна ситуация вас и останалите участници в движението. Всичко това нарушава целостта на гумите, а дори може да деформира и джантите ви

Старайте се да ускорявате или спирате постепенно, освен в случаите, когато пред вас има някаква опасност, разбира се. Правите ли това, ще си осигурите комфортно и сигурно пътуване, защото ще имате по-добър контрол върху возилото.

По-бавното шофиране ще ви даде време да реагирате, ако на пътя се появят неравности или дупки. 

Съвет 3: Натоварвайте ги равномерно

Стигнахме и до третия съвет. Съществено значение за здравината на гумите има правилното балансиране на тежестта в автомобила. Това важи с особена сила за случаите, в които пренасяте големи товари. 

В случай че разпределението на тежестта е неравномерно, шансът гумите ви да се износят бързо, е значително по-голям. Когато ви се налага да пренасяте нещо тежко, се старайте да го разполагате така, че да товари гумите приблизително еднакво. 

Разбира се, преди да качите каквото и да било в автомобила си, съобразете неговото тегло. Гумите имат лимит за максимално натоварване, описан от съответния производител в документацията.

Спазвайки това, вие не само ще предпазите гумите си, но и ще подобрите стабилността и управлението на возилото си.

Съвет 4: Проверявайте състоянието им редовно

Четвъртото нещо, на което ще обърнем внимание, е това, че трябва редовно да следите износването на гумите си. Проверявайте грайферите на целия комплект, защото именно те са елементът, който осигурява сцеплението с пътя. 

Защо е нужно да го правите? Съвсем нормално е гумите да се захабяват, щом са в експлоатация. Понякога обаче те се износват неравномерно, което би било съществен проблем. 

6 съвета за поддръжката на автомобилните гуми

Източник на изображение: Canva

Ротацията е добър похват за удължаване на безпобления пробег и равномерното износване. Ако обаче откриете, че някоя от гумите ви се износва по-бързо в сравнение с другите и това износване е сериозно, или пък срокът на годност на гумите ви вече е към края си, е препоръчително да смените гумите си незабавно.

Съвет 5: Пазете ги от топлина

Предпоследният ни, но не по важност, пети съвет е да пазите гумите си от високи температури. Горещината често съсипва материята и покритието им, затова е необходимо да обръщате внимание на това къде паркирате автомобила си.

Ако мястото, което сте избрали е слънчево, а смятате да оставите колата си за дълго време, е нужно да откриете друго, сенчесто такова. Това важи с особена сила за летните месеци, когато температурите са най-високи. Топлината може да предизвика деформации по гумите и да повлияе върху представянето им на пътя. 

Съвет 6: Размяна местата на гумите

Много шофьори не знаят, но една добра практика за поддръжката на автомобилните гуми е регулярната смяна на техните места. Тя се извършва, за да се износват гумите равномерно, защото е доказано, че тези, намиращи се в предната част на автомобила, се износват по-бързо от задните.

Смяната на местата им гарантира, че ще се възползваме от целия живот на всички гуми, при това – без да застрашаваме безопасността си.

Важно уточнение е също, че смяната на предните гуми със задните е препоръчителна само ако всички са с един и същи размер.

Препоръчително е местата на гумите да се сменят на всеки около 10 000 километра. Ако автомобилът се шофира редовно с по-висока скорост, това може да се прави и по-често. Също така, местата им трябва да се сменят, ако забележите неравномерно износване на протекторите.

Заключение

Гумите на всяко превозно средство са сред най-важните елементи за движението, затова и изискват по-специално внимание. Правилната грижа за тях е необходима, ако не желаете да харчите излишни пари за нещо, което сте можели да предотвратите. 

С помощта на нашите шест съвета ще успеете да вложите парите си не в нови гуми, а в позитивни емоции и преживявания.

Този сайт използва бисквитки

ProGumi