ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
От кога са задължителни зимните гуми?

От кога са задължителни зимните гуми?

28.08.2023 г.

Когато настъпят студените месеци, зимните гуми са от особена важност, за да се чувстват всички шофьори в безопасност на пътя.

В този блог пост ще разгледаме от кога са задължителни зимните гуми в България, както и на други места по света. Ще научим също кога е нужно да ги използваме, какво ще се случи, ако забравим да сложим зимните гуми, как да пътуваме сигурно в мразовитите времена от годината.

От кога са задължителни зимните гуми?

Източник на изображение: Unsplash

Има ли закон за зимни гуми в България и какво гласи?

Не, в България няма отделен закон за зимните гуми, но действащият Закон за движение по пътищата (ЗДВП) задължава водачите да слагат гуми,предназначени за зимни условия. 

В периода между 15 ноември и 1 март на годината карането с гуми с дълбочина на протектора по-голяма или равна на 4 мм е задължително условие. 

Спазването му е не само законово задължение за водачите на МПС, но фактор за безопасността им. Жалко е, че заради спестяването на няколко лева се поемат необмислени рискове.

При обилен снеговалеж или заледена пътна настилка, тези гуми могат да спасят живота ви, тъй като тяхната дълбочина на протектора е направена така, че да има добро сцепление с платното.

Разликата между зимните и летните гуми е в материалите, които са използвани за създаването им.

Зимните гуми са произведени от по-мека и еластична смес, като именно така те се справят със студените температури.

Има ли закон за зимните гуми е въпрос, на който вече получихте отговор, но разпоредбите на чл. 139, ал. 1, т. 4 на ЗДВП не оставят място за съмнение относно това задължителни ли са зимните гуми или не са.

От кога са задължителни зимните гуми?

Източник на изображение: freepik

От кога до кога се кара със зимни гуми? 

Законът за движение по пътищата задължава всички шофьори да използват зимни гуми от 15 ноември до началото на март на следващата година. Това ще рече, че всяко возило трябва да се движи с гуми, предназначени за зимни условия. 

Със зимни гуми трябва да се движат не само леките превозни средства, но и товарните. Само по този начин всички шофьори могат да гарантират както на себе си, така и на останалите участници в движението, че при евентуална ситуация могат да предотвратят възможен инцидент. 

Както вече споменахме, законът важи от ноември до 1 март.

Навярно за мнозина от вас това е по-скоро формалност, но всъщност така осигурявате устойчивост на автомобила си, което го прави по-лесен за управление – никой не би желал да бъде част от пътен инцидент.

Какво ще се случи, ако не шофираме със зимни гуми?

В случай, че през зимния сезон в България се движите с гуми, предназначени за лятото, то тогава нарушавате закона. Така си гарантирате не само солена глоба, но и опасността от това да попаднете в рискова ситуация, която може да коства нечий живот.

От кога са задължителни зимните гуми?

Източник на изображение: Canva

През това време от годината полицейските органи следят стриктно дали шофьорите разполагат с гуми за зимни условия, или с такива за топлите месеци, като сумата, която ще вземат от вас, със сигурност няма да е малка или равна на тази, която бихте заплатили за добри гуми. 

Ако пък се случи така, че ви заловят повече от веднъж, то тогава може да ви наложат и далеч по-сурови санкции.

В кои страни има закон за зимни гуми? 

В други държави съществува отделен закон за зимните гумии/или подобно на нормативната разпоредба у нас - това условие се въвежда като част от друг закон.

Естествено, на повечето места правилата са различни от тези в България.

Германия е една от държавите с отделен закон за зимните гуми – при тях зимните гуми са задължителни от октомври до април на следващата година. Както може би предполагате, там глобата е не по-малка или щадяща от нашата, а напротив – много по-солена е.

Друга страна в списъка е Австрия. При тях срокът е с около месец по-дълъг от този в България и продължава до средата на април. Специфичното там е, че гумите им трябва да имат М+S (или знак за снежинка) като маркировка. Така се гарантира, че гумите ще имат достатъчно добро сцепление на пътя. 

Ситуацията е подобна и в Чехия. От началото на ноември до края на март пътуващите там са задължени да шофират със зимни гуми, които също трябва да отговарят на известни изисквания, за да бъдат употребявани.

В Полша шофьорите трябва да карат със зимни гуми от ноември до края на април, като те също трябва да имат маркировката, която се изисква и от пътуващите в Австрия.

Има и няколко държави, в които зимните гуми са по-скоро препоръчителни.

Франция е една от тях. Ако натрупа сняг, или пътят се заледи, тогава е предпочитано колите да се придвижват със зимни гуми. Ако ви се налага да пътувате там посред зима, то ние ви препоръчваме да се сдобиете с такива гуми, макар и законът да не го изисква. 

В Италия също се препоръчва да бъдат използвани зимни гуми, ако метеорологичните условия го изискват. Шофьорите там могат да използват и вериги за сняг, които са добра алтернатива.

Швейцария е държава, която няма закон относно зимните гуми. Важно уточнение е обаче, че веригите за сняг биват изисквани за част от техните пътища през зимата.

Разбира се, това са само част от държавите, които имат някаква версия на нашия закон за зимните гуми. Преди да пътувате където и да било, проучете и направете справка за тяхното законодателство, за да сте сигурни, че сте изрядни. 

Съвети за безопасно шофиране 

Без значение къде ще пътувате, зимата изисква вашата предварителна подготовка, за да сте в безопасност.

Сега ще споделим с вас някои съвети, за да се случат нещата по този начин. Като за начало, разбира се, ви препоръчваме да използвате зимни гуми.

Обръщайте внимание на прогнозата за времето и не тръгвайте никъде, ако метеоролозите съобщават за опасно време. В случай, че се налага да преминете през място с голяма снежна покривка, то използвайте и вериги.

От кога са задължителни зимните гуми?

Източник на изображение: Canva

Когато сте на пътното платно, бъдете сигурни, че спазвате безопасно разстояние от автомобила пред вас.

Намалете скоростта, използвайте светлините си, ако се налага, и бъдете прецизни както в спирането, така и в стартирането на автомобила.

Не правете излишни маневри и винаги имайте в себе си храна, вода, топли дрехи и одеяло – непредвидените възможни ситуации са безброй.

Преди да тръгнете за където и да било, уверете се, че налягането на гумите е препоръчваните стойности, а колата ви е добре изчистена от лед и сняг.

Шофирането през зимата със сигурност изисква много повече внимание и предпазливост. Ако обаче сте взели правилните мерки, то място за притеснение няма. Карайте внимателно, спазвайте закона и се насладете на зимната приказка около вас.

Този сайт използва бисквитки

ProGumi