ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Основни разлики между радиална и диагонална гума

Основни разлики между радиална и диагонална гума

19.01.2024 г.

Изборът на правилните гуми за вашия автомобил е от особена важност за безопасността, ефективния разход на горивото и комфорта ви по време на пътуване. 

В настоящия блог пост ще се задълбочим в темата какви разлики между радиална и диагонална гума има.

Ще поговорим по-подробно относно спецификата на производство, ще обърнем внимание на техните характеристики и ще ви дадем насоки за това на кои гуми да се спрете. 

Основни разлики между радиална и диагонална гума

Източник на изображение: Canva

Настанете се удобно и научете всичко, което трябва да знаете, за да откриете най-правилните гуми за вас!

Характеристики на радиалните гуми

Радиалните гуми са най-популярните гуми в нашето съвремие. По-голямата част от превозните средства използват именно такъв тип.

Те са оборудвани с корда, направена от стомана, и въпросният метален слой минава под ъгъл от 90 градуса спрямо централната линия на изделието. 

Предимства

Радиалните гуми се славят с редица предимства. Нека започнем от предоставеното добро сцепление и гъвкавост. С тях управлението на автомобила е по-лесно, особено в моментите, в които развивате висока скорост или се изправите пред по-резки завои.

Радиалните гуми са направени да издържат на високи температури, имат по-дълъг експлоатационен живот и са по-икономични, щом стане въпрос за консумацията на гориво. 

Естествено, всички подобни спецификации зависят от самия производител и конкретния модел, но казаното до тук спокойно може да се изведе като общ знаменател за радиалните изделия спрямо тяхната алтернатива.

Въз основа на изредените по-горе показатели радиалните гуми се препоръчват за шофьорите на камиони, джипове и високопроизводителни автомобили.

Основни разлики между радиална и диагонална гума

Източник на изображение: Canva

Хубавата новина е, че тъй като се използват от огромен процент от шофьорите и са търсен продукт, радиалните гуми непрекъснато се подобряват – в производството им постоянно се влагат иновативни технологии, смеси и дизайни. 

Недостатъци

Естествено, радиалните гуми имат няколко недостатъка. Като основен минус на радиалните гуми можем да посочим по-високата им цена. Ясно е, че това е възпиращ фактор за мнозина от крайните потребители, но всъщност в дългосрочен план инвестицията може да се окаже далеч по-изгодна. 

Изчислението е лесто: качествените радиални гуми по правило са по-издръжливи от диагоналните. По този начин ще разчитате на тях доста по-дълго, няма да ви се налага да купувате толкова често нови комплекти, по-рядко ще плащате за услугите на сервиз или ще влагате лично време и усилия в смяната им. 

В крайна сметка можем да заключим, че този недостатък дори не е такъв, ако го приемате като инвестиция във вашата безопасност. 

Друг недостатък на радиалните гуми е твърдостта на протектора. Благодарение на него гумите издържат на по-неравни терени, но това е за сметка на шума, който идва от тях. Това може да създаде дискомфорт при шофиране и да отнеме от удоволствието ви по време на път.

Характеристики на диагоналните гуми

Диагоналните гуми са предшественик на радиалните и разполагат със странична стена, по която има голям брой слоеве от плат с гумено покритие. Диагонални гуми използват по-старите превозни средства и все по-рядко можете да откриете подобни изделия в търговската мрежа, понеже те не са толкова надеждни.

Предимства

Щом се направи обективна съпоставка между радиални и диагонални гуми, могат да се посочат и някои основни предимства на втория вид. Като основен плюс можем да изтъкнем по-ниската им цена. Това ги прави предпочитани от шофьорите, които разполагат с по-нисък бюджет, но не могат да се лишат от автомобила си. 

Друго тяхно предимство е, че в общия случай тези гуми издържат на по-големи товари, но подобен индекс отново е строго индивидуален за конкретната марка и модел.

Недостатъци

Както вероятно сте очаквали, диагоналните гуми имат много повече недостатъци, отколкото предимства, щом ги сравняваме с радиалните гуми. И напълно разбираемо – последните все пак са по-модерна версия, продукт на десетилетия инженерни разработки и технологични нововъведения.

Диагоналните гуми показват сериозен проблем със сцеплението. Когато шофирате по-бързо, налага ви се да направите рязка маневра или се намирате на остър завой, няма как да разчитате на оптимален контрол. А както знаем, най-важното на пътя е да бъдем защитени и да стигнем невредими до дестинацията, към която сме се насочили. 

Друг минус на изделията с диагонална конструкция е високото съпротивление при търкаляне. То има негативен ефект върху разхода на гориво, което ни връща на максимата, че евтиното всъщност излиза скъпо. 

Дори на пръв поглед подмяната на гумите ви с по-евтини изделия да изглежда примамлива опция, почти винаги разположението на модела в даден ценови клас е пряко отражение на неговата надеждност, характеристики и представяне на шосето. 

И тук не говорим само за паралела между конструкцията на гумите, но и за предложенията от един тип. 

Радиални или диагонални гуми да изберем?

Това дали да се сдобиете с радиална, или диагонална гума, зависи от няколко основни фактора, за които да помислите внимателно. Не е достатъчно да знаете каква е разликата между двата вида гуми, а и как да извлечете максимума според личните ви нужди.

Основни разлики между радиална и диагонална гума

Източник на изображение: Canva

Когато става въпрос за гуми и покупката на нови такива, никога не бързайте с решението си и не се подвеждайте по най-ниската цена. Уверете се, че това, към което сте се насочили, е най-подходящото за вас и автомобила ви.

Като за начало вземете предвид личния ви стил на шофиране. Ако сте от хората, които обожават да прекарват време зад волана, се насочете към радиалните гуми от висок клас. Те могат да осигурят по-добра управляемост и устойчивост на износване. 

Ако пък ви се налага да превозвате тежки товари, или пък сте почитатели на карането извън асфалтовата настилка, то тогава диагоналните гуми са по-удачния избор.

Друго, което не трябва да пренебрегвате, са климатичните условия на мястото, на което се намирате. В повечето случаи е препоръчително да си закупите радиални гуми, тъй като те са по-сигурният вариант. 

Можем да насочим към диагоналните гуми единствено хората, които обичат офроуд шофирането. Там условията почти винаги са по-тежки, а диагоналните гуми е държат много добре на такъв тип терен.

Разбира се, важно е да се съобразите и с бюджета си. Но както вече споменахме, цената на гумите не бива да бъде за сметка вашата безопасност по време на път. Хубавата новина е, че вече можете да откриете голямо разнообразие от изгодни радиални гуми, дори и такива, предлагани с допълнителна отстъпка от цената.

Последно, но не на последно място, ще споменем това, че трябва да се съобразите и с личното ви превозно средство, за което търсите гуми. Прочетете внимателно ръководството за употреба, предоставено ви от производителя. 

Там ще видите повече относно това кои гуми са подходящи за него. Важно е да прочетете мнения и препоръки в интернет от хора, вече са закупили гумите, на които евентуално сте се спрели.

Заключение

Е, надяваме се, че настоящата статия ще ви бъде от полза и вече сте по-добре запознати със съществените разлики между радиална и диагонална гума. Ако все още не сте открили своя категоричен фаворит, горещо ви съветваме да се допитате и до специалист, преди да се спрете на даден продукт. 

Той ще се съобрази с желанията ви, ще обърне внимание и на спецификите на автомобила, за да ви предложи най-доброто. 

Често задавани въпроси

На какъв период от време е препоръчително да сменям гумите си и как да разбера, че е време за подмяна?

Обикновено гумите имат абсолютен срок на годност между 6 и 10 години, като в този диапазон смяната става препоръчителна, когато се появят повреди по тяхната повърхност или се намали дълбочината на грайфера. 

По какъв начин да поддържам гумите си в добро състояние?

Независимо от типа конструкция – радиална или диагонална, показателите, за които трябва да следите, за да сте спокойни в поведението на своите гуми, са: налягане, равномерно износване, липса на видими дефекти. 

Възможно ли е да комбинирам радиални и диагонални гуми на един и същ автомобил?

Комбинирането на двата типа гуми е практика, която ви съветваме да избягвате. За да сте сигурни, че сте в безопасност, когато се намирате на пътното платно ви препочъваме да използвате четири еднакви гуми.

ProGumi