ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Нови гуми със стар дот - рискове и ползи

Нови гуми със стар дот - рискове и ползи

24.01.2024 г.

Закупуването на гуми е рутинна задача и често шофьорите пропускат да обърнат внимание на един важен детайл, а именно – DOT кода. Той оказва влияние върху комфорта по време на шофиране, както и върху сигурността ни, когато сме зад волана. 

В този блог пост ще разгледаме по-подробно какви са плюсовете и минусите на покупка на нови гуми със стар ДОТ и как да ги различим, за да може закупуването на идеалните зимни или летни гуми да бъде много по-лека задача!

Нови гуми със стар дот - рискове и ползи

Източник на изображение: Canva

Какво е DOT на автомобилна гума?

Съкращението DОТ идва от английското Department of Transportation. Кодът представлява последователност от числа и букви, която можете да откриете върху самата гума. Не е рядкост хората да мислят, че това са просто технически символи, които не касаят обикновения шофьор.

Истината е, че числата и буквите дават информация за датата на производство на дадената гума и нейните характеристики: място на производство, размер, тип на изделието. 

Гумите, произведени в последните години, имат четирицифрен DOT код за датата и тя е винаги в края на поредицата символи. Запомнете, че първите две цифри от числото посочват седмицата, в която гумата е произведена, а последните две - съответната година. 

Как да го разчетем?

Разчитането на ДОТ кодът е много по-лесно, отколкото вероятно ви изглежда.

Да речем, че ДОТ кодът на вашата гума завършва на 1418. Това ще рече, че артикулът е произведен през четиринадесетата седмица на 2018 година. Важно е да запомним, че самият материал на изделията има срок на годност, без значение какъв пробег сте изминали с дадения комплект. 

Следователно не е препоръчително да бъдат използвани гуми, произведени преди шест или повече години, дори и да не са напускали магазина. 

Нови гуми със стар дот - рискове и ползи

Източник на изображение: Canva

На базата на тази информация можете да прецените още колко дълго е безопасно да шофирате с дадената гума. 

Покупка на нови гуми със „стар“ ДОТ - ползи и рискове 

Покупката на гуми със стар ДОТ има своите предимства и недостатъци. Като за начало ще обърнем внимание на плюсовете на подобни гуми.

Ползи

Основното предимство на гумите със стар ДОТ е фактът, че те се предлагат на по-ниски цени. Повече от ясно е, че поддръжката на автомобил не е никак евтина и всеки шофьор има ограничен бюджет, който не желае да надвишава. 

Затова мнозина отчитат като примамлива идеята гумите, които закупуват, да са дори на по-ниска цена от предвидената. Е, гумите със стар ДОТ код са по-евтини, което ще се отрази добре на портфейла ви.

Ако гумите със стар ДОТ са били съхранявани добре, то тогава те могат да ви служат вярно, както и чисто новите гуми. Иначе казано, по-добре е да купим изделия със стар DOT на марка от висок клас, отколкото чисто нови на недотам надежден производител. Така получавате по-добри характеристики срещу същата изгодна сума. 

Разбира се, особено важно е да обърнете внимание на цялостното състояние на гумите, преди да ги закупите. Ако не сте наясно как точно да направите подобна проверка, се допитайте до професионалист. Той ще може да прецени дали гумите, на които сте се спрели, са безопасни за употреба. 

Рискове

Изчислявайки спестените средства, невинаги е разумно да инвестирате в гуми, произведени преди повече от две години. Ако сте от шофьорите, които навъртат по хиляди километри, ясно е, че ще изхабите комплекта, преди да е изтекъл гореспоменатият шестгодишен „срок на годност“. 

Но ако сядате зад волана рядко и се движите предимно из града, няма да успеете да използвате оптимално гумите. 

Почти сигурно е, че при закупуването на гуми с по-стар ДОТ ще получите и намалено сцепление. Това важи с особена сила за моделите зимни гуми. През студените месеци пътната настилка е хлъзгава, затова ви е необходима максимална стабилност. 

Без значение колко ниска е цената на дадени гуми, това никога не би трябвало да бъде за сметка на вашата безопасност на шосето. 

Нови гуми със стар дот - рискове и ползи

Източник на изображение: Canva

Друг недостатък на тези гуми е, че е възможно да получат дефекти по-бързо от новите. Колкото и запазена да е една гума, ако материалът е стар, няма как да притежава спецификациите на нова гума. Това прави по-склонна към износване и деформации. 

А говорейки за спецификации, доказаните производители на гуми ежегодно подобряват своите модели, влагат нови технологии и инженерни решения за повече сигурност, комфорт и съвършено представяне на шосето. Няма как да се възползвате от последните нововъведения, ако избирате 

Съвети при избор на гуми

Докато търсите гуми, е необходимо да обърнете внимание не само на марката и модела, но и на ДОТ кода. Да, напълно възможно е една гума да изглежда като нова и да ви бъде предлагана като такава, но всъщност да не е. 

Точно затова е важно да сте запознати с правилното разчитане на ДОТ-а. Ако гумата е произведена преди повече от шест години, това би имало негативен ефект върху производителността и сигурността по време на шофиране.

Нови гуми със стар дот - рискове и ползи

Източник на изображение: Canva

Ако се намирате на място, което предлага стари гуми, винаги обръщайте внимание на условията, при които гумите са складирани. В случай че в пространството влиза пряка слънчева светлина, то е повече от сигурно, че гумите ще покажат дефект. 

Влагата също е фактор, който не бива да подценявате. Тя може да отнеме всички добри качества на гумата, като това ще създаде опасности за вас при бъдещи пътувания.

Последно, но не на последно място, ви съветваме да се консултирате със специалист в областта на гумите. Това, че сте шофьор, не ви задължава да познавате характеристиките на гумите в детайли и някои търговци разчитат точно на това. 

Мнението на професионалист ще ви предпази от закупуването на некачествени гуми и ще се съобрази с личните ви изисквания, за да ви насочи към най-правилния вариант.

Заключение 

Е, надяваме се, че вече знаете какви предимства и недостатъци могат да имат всички нови гуми със стар ДОТ!

Както стана ясно, закупуването на такива гуми може да ви спести пари. Това идва със своите рискове, които не бива да пренебрегвате. 

Старайте се да откриете баланс между качество и цена. Правилното разчитане на ДОТ кода е сигурен знак, че ще успеете да се справите с тази задача!

Често задавани въпроси

Има ли значение марката на гумата? 

За да паснат на возилото ви чисто технически, при избора на гуми е важно да съобразите техния размер, а не марката производител. Но веднъж установили какъв тип гуми ви трябват, предстои да вземете решение сред десетки брандове и модели.

Влияе ли стареенето на гумите на техния външен вид?

Да, когато гумите остаряват, това влияе на външния им вид, което ни улеснява да разпознаем на пръв поглед по-лесно тяхното състояние. Ако сте се сдобили с по-стари гуми, или пък имате вашите от много време, следете за износвания, изкривявания, петна, обезцветяване, дефекти, прорези и прочее.

Как можем да направим гумата по-устойчива на износване?

Съветваме ви да поддържате налягането на гумите си винаги в оптималните стойности и да ги ротирате редовно за равномерно износване. Избягвайте прекалено бързото шофиране, рязкото ускоряване и спиране, както и взимането на остри завои с висока скорост.

ProGumi