ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Кои са най-добрите зимни гуми за офроуд?

Кои са най-добрите зимни гуми за офроуд?

11.12.2023 г.

Офроуд шофирането през зимните месеци вълнува немалко хора. Бушуващият прилив на адреналин, преодоляване на предизвикателствата от суровата зима сред спиращи дъха пейзажи е наистина незабравимо изживяване.

Разбира се, за да шофирате офроуд, е нужно да имате специално оборудване и подходяща за каране извън пътя подготовка. 

Кои са най-добрите зимни гуми за офроуд?

Източник на изображение: Canva

Колкото и вълнуващо да звучи, не всеки може да го прави. Този тип шофиране крие опасности, част от които можете да преодолеете с наличието на добри офроуд гуми. 

Именно тук идва и въпросът кои са най-добрите зимни гуми за офроуд.

В следващите редове ще разгледаме именно това. Ще обърнем внимание на това кои са характеристиките на офроуд гумите за зимата, кои марки и модели са за предпочитане, както и как да го правите безопасно.

Характеристики на зимните офроуд гуми

В търговската мрежа ще откриете офроуд гуми за всякакви видове превозни средства. Те могат да се използват в съответния сезон и също като стандартните модели изискват правилно съхранение и редовна проверка. 

Офроуд гумите са по-специални от обикновените варианти поради няколко причини. 

На първо място ще споменем грайфера и дълбочината на протектора на офроуд гумите за зимата. Те са направени по начин, който може да ви даде сигурност и безопасност, когато карате върху сняг, кал или пясък, непосилни за останалите гуми. 

Грайферите имат важна роля в това изделията да осигуряват добро сцепление и стабилно управление на возилото. 

Кои са най-добрите зимни гуми за офроуд?

Източник на изображение: Canva

Друго голямо предимство на гумите, пригодени за използване за каране извън пътя през зимата, са отводнителните им канали. С тяхна помощ водата, по която евентуално ще шофирате, се отвежда, гарантирайки добро сцепление, без риск от появата на аквапланинг.

Третото нещо, което помага на зимните офроуд гуми да се справят с шофирането извън пътя през студените месеци, са специфичните гумени смеси, от които са направени. Благодарение на тях гумите остават гъвкави, дори и температурите да са доста под нулата. Това прави карането извън пътя по лед и сняг по-сигурно.

Как да изберем подходящите гуми за офроуд?

Когато дойде време да изберете своите нови офроуд гуми за шофиране през зимата, трябва да вземете под внимание няколко фактора. 

Тип терен

За да сте сигурни, че екипирате автомобила си с правилни офроуд зимни гуми, помислете какви са типовете офроуд терени, по които ще шофирате.

Офроуд гумите са предназначени за всякакъв вид шофиране извън пътното платно, но въпреки това има модели, които са далеч по-подходящи за шофиране по заснежени терени от други. 

Те са с по-голяма дълбочина на грайферите, което ги прави по-предпочитани от хората, които ще се движат предимно върху сняг. 

Има и гуми, които са разработени да се справят безупречно при мокри и кални условия. Точно затова е важно да знаете върху какъв терен ще шофирате.

Размери и тип на гумата

Друго нещо, което не бива да пренебрегвате, е размерът и типа на гумата. Параметрите на изделието далеч не се изчерпват с размера на джантата. 

За да може да се използва гумата, тя трябва да бъде с правилната широчина и височина за вашето превозно средство. 

Стандартно ще намерите няколко варианта, в чиито граници изделията ще паснат, но тук идва една важна тънкост в избора: какви точно пропорции ще предпочетете вие. 

От съотношението между широчината и височината изцяло зависи до голяма степен стабилното управление и разходът на гориво, макар че второто не е особено решаващ показател в офроуда.

Кои са най-добрите зимни гуми за офроуд?

Източник на изображение: Canva

Бюджет

Естествено, няма как да не споменем и бюджета. Колкото и да е изкушаващо да вземем комплект в ниския ценови клас, трябва да знаем, че мястото му там не е съвсем случайно. 

Сравнете най-напред индексите са товароносимост, сцеплениемежду различните модели и не давайте предимство на по-ниската цена. 

Инвестицията в изделия на доказана марка е гаранция за по-добри характеристики и устойчивост на интензивно натоварване, а офроудът подлага гумите точно на такова. 

В търговската мрежа има богато разнообразие от модели на реномирани брандове на изгодни цени, варианти за разсрочено плащане и дори допълни промоционални кампании, които дават възможност да се възползвате от големи намаления.

Разгледайте внимателно артикулите, а при нужда от помощ се консултирайте със специалист, който ще ви насочи към зимни офроуд гуми, отговарящи на изискванията ви по отношение цена-качество. 

Популярни марки и модели офроуд гуми

Разглеждайки факторите, които имат влияние върху спецификациите на офроуд зимните гуми, ще споменем и някои от популярните марки и модели, сред които вероятно ще откриете най-подходящите за вас.

BFGOODRICH ALL TERRAIN T/A KO2

Този модел служи идеално за преодоляване на всички изпитания, на които зимата ще се опита да ви подложи извън гладката пътна настилка. 

Марката, основана в Охайо, САЩ, е известна с високото си качество, а конкретно тази гума осигурява великолепно сцепление и добър товарен и скоростен индекс в зависимост от нейния размер. Това се дължи на каучуковата смес, от които е направен модела.

BRIDGESTONE DUELER A/T 001

Друга популярна марка, която предлага чудесен офроуд зимен модел, е BRIDGESTONE. Нейната DUELER A/T 001 е висок клас модел гума с радиална конструкция, която може да се справя с всякакви видове терен, има ниско ниво на шум и страхотно сцепление на мокра настилка.

Radar RENEGADE

Този модел се предлага в голямо разнообразие от размери, специално за предотвратяване на аквапланинг, разполагат със задоволителни блокъри против шум за по-комфортно и приятно шофиране.

Съвети за безопасно офроуд каране през зимата

Безопасността винаги трябва да бъде основен приоритет на всеки шофьор. Точно поради тази причина ще споделим с вас някои съвети, с чиято помощ ще бъдете по-защитени, когато сте на пътя.

Кои са най-добрите зимни гуми за офроуд?

Източник на изображение: Canva

Като за начало е важно да подготвите превозното си средствоза офроуд шофиране в по-тежки зимни условия. Обърнете внимание на нивата на маслото, антифриза и без значение дали гумите ви са чисто нови, преди да потеглите на път, проверетеналягането и наличието на някакви видими нарушения по целостта и формата.

Друг съвет е да следите прогнозата за очакваните климатични условия. Ясно е, че през зимата всеки е нащрек и е в готовност за поледици, снеговалежи и мъгли, но тази жизненоважна информация ще ви помогне на избегнете сложни ситуации, които да развалят цялостното ви прекарване зад волана. 

Друго важно нещо е да имате вериги, които биха увеличили проходимостта ви, ако това се наложи. Шофирайте разумно и колкото и адреналин да черпите от екстремна дисциплина като офроуда, бъдете отговорни и внимателни през цялата година.

Заключение

Надяваме се, че вече имате повече яснота по въпроса кои са най-добрите зимни гуми за офроуд. Вярваме, че нашите съвети и насоки ще ви бъдат от полза, когато избирате своя нов комплект, защото екипирането с правилните гуми има огромно значение за вашата безопасност и цялостното представяне на возилото. 

Доверете се на надежден магазин, в който има достатъчно голям избор от разнообразни модели и удобен начин да сравните техните характеристики. А ако не сте сигурни кое е идеалният модел за вас, не се колебайте да потърсите съвет от специалист.

Често задавани въпроси

Какво да направя, за да удължа живота на зимните офроуд гуми на автомобила си?

За да издържат зимните офроуд гуми максимално дълго, е важно да поддържате тяхното правилно налягане. Ако не знаете какво е то, потърсете повече информация в ръководството на производителя.

Мога ли да използвам зимните си офроуд гуми и през по-топлите месеци от годината?

Зимните офроуд гуми са направени така, че да отговарят на климатичните условия през зимата. На практика можете да ги използвате дори и през топлите месеци, но не е никак препоръчително. 

Техните смеси нарушават целостта си и влошават представянето си при по-висока температура, а това се отразява не само на износването, но и на безопасността.

Каква е разликата между летните офроуд гуми и зимните офроуд гуми?

Летните и зимните офроуд гуми имат съществени разлики, на които трябва да обърнете внимание. Те имат различни профили на протекторите, влияещи върху сцеплението. 

Летните и зимните офроуд гуми са направени от различни смеси, които са пригодени за конкретни метеорологични условия и най-вече – температури.

ProGumi