ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Кои са най-често срещаните повреди при автомобилните гуми

Кои са най-често срещаните повреди при автомобилните гуми

7.02.2024 г.

Гумите и доброто им състояние е от изключителна важност за движението и представянето на автомобила ни на пътя. Важно е да знаете как правилно да ги поддържате и предпазвате.

Условията на пътя, метеорологичните условия и редица други външни фактори могат да причинят повреда, или дори сериозна щета на гумите ни. В следващите редове ще ви запознаем с най-често срещаните повреди при автомобилните гуми и това, което ги причинява.

С помощта на този кратък своеобразен наръчник, ще бъдете в състояние да следите за “капани” по пътя, които могат да навредят на гумите ви.

Кои са най-често срещаните повреди?

Причините за повреда на гумите могат да бъдат много и разнообразни, но една от най-разпространените, безспорно е спукването.

Кои са най-често срещаните повреди при автомобилните гуми

Източник на изображението: Freepik.com

Спукване

Автомобилните гуми са по правило плътни и здрави, така че да издържат тежестта на автомобила и да устояват на различни пътни неравности. Острите предмети обаче, не са нещо, на което повечето гуми биха могли да се противопоставят.

Малки и дори едва забележими предмети, като стъкла, пирони, строителни материали разпръснати по пътя и т.н. Могат да бъдат причина за сериозни повреди по автомобилната гума, като спукване и раздиране на гумата ви.

Ако искате да избегнете подобно неприятно преживяване и усложненията за автомобила ви, до които може да доведе то, ви съветваме да наблюдавате внимателно пътните условия и да следите за замърсени участъци от пътя.

Пътни условия, където трябва да шофирате с особено внимание са:

  • В близост до строителни площадки, където могат да бъдат разпръснати различни материали, които да представляват непосредствена опасност за гумите ви.
  • В близост до стари и необитаеми сгради, където може да има разпръснати по пътя стъкла от счупени прозорци, които да се забият в гумите ви и да доведат до спукването им.

За да предотвратите пукане на гума, освен да внимавате за остри обекти по пътя по време на шофиране, също избягвайте шофирането на места с високи треви и черни пътища.

В подобна пътна обстановка се крият безброй предпоставки за пукане на гума. Проверявайте редовно гумите си за пукнатини, или забити в тях обекти, за да сте напълно сигурни, че всичко с гумите ви е наред.

Особено след шофиране в среда, където не сте имали пълна видимост над пътната настилка, проверката на гумите е задължителна.

Неправилно налягане

Неправилното налягане е един от основните проблеми, които биха могли да доведат до намаляване на доброто представяне на пътя на автомобила ви. 

Неправилно разпределеното в гумите налягане също е причина за понижаване на безопасността при шофиране. За да предотвратите подобен проблем, поддържайте ги чрез честа и превантивна проверка на налягането на гумите.

Регулярното балансиране и въртене на гумите ви, особено на предните колела, помага много в избягването на проблема с неправилното налягане.

Кои са най-често срещаните повреди при автомобилните гуми

Източник на изображението: Freepik.com

Износване

Износването на гумите е често срещан проблем. Получава се при неправилна поддръжка на гумите, или просто защото са остарели и имат нужда от смяна.

Износването може да се избегне, като често се провежда профилактичен преглед на гумите в специализиран сервиз. Износването на гумите може да доведе до редица проблеми като загуба на контрол над превозното средство, ниско сцепление с пътя и т.н.

За да минимизирате риска от износване, следете за дълбочината на каналите на гумите си и когато тя достигне препоръчителния от производителя минимум, ги сменете. Винаги носете спешен комплект за поправка на гуми и резервна гума, в случай че възникнат непредвидени ситуации на пътя.

Напукване и издуване на страничната стена

Напукването и издуването на страничната стена на гумата е често срещан проблем, който може да бъде предизвикан от множество фактори, като например:

  • Лек сблъсък с издатини на пътя
  • Влизане с висока скорост в дупки на пътя
  • Лек удар в пътни препятствия като тротоар, или издаден участък от пътя.

За да избегнете напукване и издуване в страничната стена на гумите си, карайте внимателно и следете за неравностите по пътя.

Проверявайте гумите си редовно и често и следете за необичайни подувани по тях. Ако забележите такова, незабавно отидете до предпочитания от вас сервиз, за да получите нужното обслужване и да шофирате безопасно.

Кои са най-често срещаните повреди при автомобилните гуми

Източник на изображението: Freepik.com

Разделяне на протектора

Разделянето на протектора при автомобилните гуми се получава, когато компонентите по монтирането на автомобилните гуми и баланса са извършени неправилно, или са нарушени.

За да предотвратите този често срещан проблем при автомобилните гуми, извършвайте редовна и честа проверка на баланса на гумите си при професионалист.

Недостатъчно въздух в гумата

Недостатъчно надутите гуми, могат да доведат до по-висок разход на гориво, намалена производителност на пътя, по-ниско сцепление на гумите с пътната настилка и по-бързо износване на гумите.

Винаги проверявайте дали гумите са достатъчно и добре надути, преди да започнете да шофирате, особено ако възнамерявате да шофирате на дълги разстояния. Точното количество въздух подходящо за вашият модел гуми, може да откриете в ръководството на производителя на вашият автомобил.

Кои са най-често срещаните повреди при автомобилните гуми

Източник на изображението: Freepik.com

Прекалено голямо количество въздух в гумата

Прекалено надутите гуми могат да предизвикат трудно и изпълнено с предизвикателства пътуване. Също така прекаленото напомпване с въздух на гумата е предпоставка за спукването и.

Както при предищната точка (малко количество въздух в гумите) така и тук е важно да следите за правилното напомпване на автомобилните си гуми. Най-точна представа за оптималното количество въздух в гумите на автомобила си, можете да добиете от ръководството на производителя.

Напукване, или поява на издутини по гумите

Причините за появата на тези проблеми могат да бъдат намерени в неправилно балансиране на гумите, или износени компоненти по окачването.

За да предотвратите този често срещан проблем при автомобилните гуми, препоръчваме регулярни проверки при избрания от вас сервиз за ремонт и техник, които да се уверят, че всичко по автомобила е наред.

Безопасността е на първо място, а най-лесният начин да се уверим, че автомобилът ни не е заплаха за нас, или останалите участници в движението, са честите прегледи при специалист.

Вибрации

Вибрациите при управление на автомобила са нещо, което повечето шофьори са изпитвали и могат да ви уверят, че усещането никак не е приятно.

Вибрациите могат да бъдат сигнализация за различни проблеми в автомобилните гуми, но най-често са причинени от неправилно балансиране на колелата, или повреда в гумите.

За да предотвратите вибрации, или за да се отървете от вече появили се такива, редовно балансирайте колелата на автомобила си и ги проверявайте.

Равни участъци

Равните, или “плешиви” участъци по гумите, могат да се появят, когато са налице неправилно балансирани гуми, или проблеми в окачването на автомобила. За да ги предотвратите, избягвайте рязкото натискане на спирачки.

Също така, ако оставяте колата си паркирана и не я използвате за по-дълги периоди от време, уверете се, че периодично я премествате, за да преразпределите тежестта върху колелата.

Кои са най-често срещаните повреди при автомобилните гуми

Източник на изображението: Freepik.com

Защо здравето на нашите гуми е от значение?

Автомобилните гуми са един от най-важните компоненти в автомобила. Неглижирането им може да доведе до сериозни последствия за нас и останалите участници в движението по пътя.

Грижата, поддръжката и разбирането на нуждите на гумите ни е важно, за да си осигурим редица преимущества, като:

  • Нисък разход на гориво
  • Оптимално представяне на автомобила ни на пътя
  • Спокойно и стабилно шофиране
  • Сигурност и лекота при движението на автомобила
  • Спокойствие при шофиране

Заключение

Когато взимате превантивни мерки в грижата за автомобила си, можете да бъдете сигурни, че ще шофирате спокойно и безаварийно.

Редовната поддръжка на гумите, включително правилното им напомпване, завъртане, баланс и проверка при механик, ще ви спестят редица главоболия и солени сметки в сервиза.

Отговорността на пътя и безопасното пътуване трябва да бъдат приоритет за всеки участник в движението.

Надяваме се с тази статия да сме помогнали да обогатите общите си познания за вашият автомобил и да сме отговорили правилно и изчерпателно на въпросите, които ви интересуват.

Често задавани въпроси

Кой е най-често срещаният проблем при автомобилните гуми?

Най-често срещаните проблеми са: спукване на гумите и неправилно напомпване на гумите на автомобила.

Може ли дефект в гумата да бъде причина за катастрофа?

Около 35% от пътно транспортните произшествия са причинени от дефект в гумите на един от шофьорите.

Коя е най-уязвимата част от автомобилната гума?

Страничната стена на гумата. По-тънка е от останалата част на гумата и има значително по-малко количество уплътнения.

ProGumi