ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Какво представляват ADAC тестовете?

Какво представляват ADAC тестовете?

13.12.2023 г.

Ако не сте чували за тях, това съвсем не означава, че не можете да се грижите добре за своята кола, но ако знаете какво представляват ADAC тестовете, това със сигурност ще ви бъде от полза.

Особено като имаме предвид, че сигурността на пътя е по-важна от всичко.

Какво представляват ADAC тестовете?

Източник на изображение: Google

Тук ще се фокусираме върху ролята на ADAC по отношение на оценката на предлаганите на пазари зимни и летни гуми, но макар това е една от основните насоки в дейността им, тя далеч не е единствената.

Какво е представляват ADAC тестовете?

За да разясним какво представляват ADAC тестовете, трябва да споменем кой и как ги извършва. А за да сме наясно с това, то нека първо да разкрием какво стои зад самата абревиатура. 

ADAC е съкращение за Allgemeiner Deutscher Automobil-Club. Превежда се като Генерален (Национален) клуб на немските автомобилисти. Нещо като нашето СБА, само че тази организация е със значително по-големи мащаби - според актуалните данни в нея членуват над 20 милиона души. 

А сферите на дейност на ADAC са разнообразни, като целта им е да бъдат в услуга на шофьорите.

Една от най-важните активности на този клуб е да осигурява пътна помощ при инциденти, включително и с транспортиране на пострадали при ПТП. 

Освен това организацията, която има вече 120-годишна история, се занимава и с независима техническа инспекция на различни моторни превозни средства - автомобили, мотоциклети, е-байкове и т.н. 

Какво представляват ADAC тестовете?

Източник на изображение: Canva

При колите фокусът пада върху факторите за безопасност при шофиране, като се прави проверка на зимни гуми и летни гуми, на обезопасяване на детски столчета и прочее. 

Такива тестове се извършват вече от половин век, а след отварянето на техническия център на ADAC във втората половина на 90-те години в близост до Мюнхен, станаха още по-детайлни. В баварската столица се намира и централата на клуба.

Какво представляват ADAC тестовете за гуми? 

Комплексният ADAC тест на гумите следи редица основни показатели, които се проверяват с помощта на стриктни тестове. 

На първо място е безопасността при шофиране, но в последните години все по-голям акцент от специализираната инспекция пада върху факторите, свързани с влиянието върху околната среда.

Така общата оценка за всяка марка и модел е сбор от параметри за сигурност и екологичен отпечатък. 

Съотношението между двата фундаментални фактора е 70/30 - т.е. с по-голяма тежест е степента на безопасност при шофиране. Но пък по-обстойно от преди се проверява и какво отражение има използването на конкретна марка и модел гуми по отношение на замърсяването на природата.

При първата категория се проверява поведението на колата на сухи и мокри пътища, колко време отнема да реагира и да спре. Ако при теста на ADAC се проверява качеството на зимни гуми, то тогава е ключово как се държат на сняг и лед. 

Проверката за природосъобразност пък измерва повече показатели - какъв разход на гориво дава съответната продуктова линия, колко бързо се износва, колко средно частици отделя в околната среда и т.н.

Какви тестове се извършват?

Практически е невъзможно да се провери всеки размер на всяка марка и модел гуми. Затова от Германския съюз на автомобилистите се фокусират върху най-популярния вариант за съответния период. 

При теста на ADAC за летни гуми през 2023 г. например се вземат под внимание продуктите с размер 205/55 R16, които са най-търсени в последните години.

Какво представляват ADAC тестовете?

Източник на изображение: Canva

По отношение на честотата на този вид инспекция, то тя се прави два пъти годишно - веднъж за летни гуми в топлия период и за зимни при по-ниски температури и влажно време. Проверките за всесезонните варианти се извършват малко по-нарядко - веднъж на две години.

Иначе самите резултати могат да ви объркат – всъщност най-висока оценка по немската система е тази, която има най-ниска стойност

Това ще рече, че при ADAC тестовете за „отличен” се класират показатели между 0,6 и 1,5, а диапазонът за „много добър” е 1,6-2,5. След това идва „задоволително” (2,6-3,5) с „адекватно” (3,6-4,5). Всичко над 4,5 е слаба оценка. 

Успокоително донякъде е, че при тестовете на летни гуми за 2023 г. само 7 от 50 модела попаднаха в графата на тези, които „остават на поправителен”.

Ето кои показатели се засичат при теста на ADAC и каква тежест имат при финалната оценка.

Сцепление на мокро пътно платно

Това е най-важният фактор при инспекция на гумите. Как се представят колите на мокър асфалт натежава при проверка на летни гуми - това дава 60% от оценката за сигурност и съответно над 40 на сто от общия резултат от теста. 

За зимни гуми този фактор става още по-важен, като стойността му нараства до 70% от рейтинга за сигурност. Трябва да се има предвид, че това е така, защото се разделя на две: 40 на сто е за представяне на влажна настилка, а 30 на сто конкретно за шофиране по сняг и лед.

По този показател при последните тестове за размер 205/60 R16 няма нито една отлична оценка, а най-силно на мокър асфалт се представя Bridgestone Blizzak LM 005, като получава 1,8, следван от Firestone Winterhawk 4 (2,0) и Goodyear UltraGrip 9+ (2,1). 

Специално за представяне на сняг и лед пък лидер е Austone Athena SP-901 със забележителните 1,7, но пък там оценките и за суха, и за влажна настилка са доста по-слаби. 

Значително по-балансирано е положението при Hankook Winter i*cept RS3 със 1,8 и Dunlop Winter Sport 5 с 2,1, понеже и другите резултати за сцепление са много добри.

Сцепление на суха настилка

Това е втората по сила оценка в категорията за сигурност и като обща тежест за крайния резултат. Както и при мокра настилка, тук критерий е дължината на спирачния път на колата със съответните гуми при движение с 80 км/ч. 

Сцеплението на суха настилка може да се измери още по-прецизно, като в това отношение шампион при летните тестове на ADAC е Continental Premium Contact 6 - славата ѝ най-безопасната гума в света се дължи на факта, че сваля скоростта до 0 само за 34 метра. 

Оценката за 2023 на този вариант е 1,8, като много близки параметри имат още Nokian Wetproof и Falken Ziex ZE310 Ecorun.

За зимни гуми при размер 225/45 R17 пък виждаме най-висока оценка за Goodyear UltraGrip Performance+ - 2,1, следвани от Continental WinterContact TS 870 и Michelin Alpin 6 с по 2,2. 

Износване

Това е един от параметрите в категория „Екологичен баланс”, но ние бихме добавили, че е много важен за практичния шофьор. 

Какво значение например би имало гумата да демонстрира отлично сцепление, ако това се отнася само за първите няколко хиляди километра? Затова пробегът е с най-голяма тежест при природосъобразните параметри - 40% от техния дял, а степента на износване добавят още 20%, като сумарно двете дават 18% от общата финална оценка. 

Колкото по-често се сменят гуми, толкова повече се трупат каучукови отпадъци. При гумите с бързо износване се получава и по-голямо насищане с микрочастици в резултат на постоянното съпротивление при търкаляне и триене с пътната настилка.

При летните гуми най-издръжливи са Michelin Primacy4+ (e.Primacy), за които е изчислено, че могат да останат с достатъчно надежден протектор за над 70 хиляди километра.

Близо до това ниво са и Goodyear EfficientGrip Performance 2. А при теста на ADAC за размер 205/60 R16 на зимни гуми №1 е Fulda Kristall Control HP 2 с оценка от 1,3.

Шум при движение

При този показател екологичното въздействие се преплита с комфорта на пътниците. Шумът при движение не тежи толкова в общия резултат (3%), но все пак има своето значение. 

По този показател е трудно да срещнем не само отлични, но дори и много добри оценки според взискателната скала на ADAC. Все пак имаме изненадващи фаворити като Cooper Zeon и Kleber Dynaxer, но пък техните показатели за спиране при скорост 80 км/ч не са толкова добри.

Разход на гориво

Естествено, че е важно колко ни „бъркат в джоба” гумите на колата - не само като цена, която плащаме при покупката им, но и като принос за потреблението на бензин (нафта, газ). 

За общия разход на гориво значение имат много фактори, като без съмнение един от най-важните е стандартното съпротивление при търкаляне. В това отношение Michelin Primacy отново има предимство в премиум класа.

Заключение

След като вече знаем какво представляват ADAC тестовете, въпреки че цялостните резултати са комплексни, можем да се ориентираме за представянето на конкретен модел по ключовите са нас изисквания и да ги съпоставим преди покупката на нов комплект. 

Едно е ясно – благодарение на независимите и стриктни проверки на Генералния клуб на германските автомобилисти знаем кои гуми имат най-висока оценка за сигурност на пътя. 

В същото време можем да вземем под внимание и екологичните фактори, най-вече по отношение на разхода на гориво и на издръжливостта, които се отразяват и на нашия бюджет.

Често задавани въпроси

Какво показват тестовете на ADAC?

Резултатите от проверките са комплексни, като се разделят на две категории - ниво на безопасност и отражение върху околната среда. Сборната оценка е индекс за тяхното представяне, като най-ниските числа на най-добри.

Коя е най-добрата гума според теста на ADAC?

Няма еднозначен отговор на този въпрос, защото едни модели дават най-висока оценка за спиране при суха настилка, при мокър асфалт са други, а за издръжливост и износване пък са трети. 

Средният показател сам по себе си ни дава някаква насока, но е важно да обърнем внимание на важните за нас критерии.

Трябва ли да се съобразявам с ADAC тестовете при избора на зимни гуми?

Не е задължително, но със сигурност е от полза, защото независимите резултати от актуалните проверки на специалистите показват с кои марки и модели можем да сме най-стабилни и сигурни при заснежена и заледена повърхност.

ProGumi