ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Какво е вулканизация?

Какво е вулканизация?

14.12.2023 г.

Още с появата на първите гуми тяхната цел е да направят ежедневното придвижване на хората по-безопасно и комфортно, а обслужването на превозните средства - по-лесно. 

И понеже от техните характеристики зависи контакта на превозното средство с пътната настилка, стига да са достатъчно качествени, разбира се, съвременните гуми гарантират оптимално сцепление, производителност, устойчивост, товароносимост и т.н.

Какво е вулканизация?

Източник на изображение: Canva

Едва ли мнозина са се замисляли колко всъщност е ключова ролята на гумата в управлението на което и да е МПС. И макар че повечето от нас са чували за процеса на вулканизация, истината е, че той е много повече от технологичен процес. 

В следващите редове ще обърнем внимание на това какво е вулканизация.

Какво е вулканизация на гуми?

Автомобилните гуми са неразделна част от нашето ежедневие вече близо 200 години, но конструкцията им е изминала дълъг път на развитие, докато достигне настоящия си вид.

А откритието е станало съвсем случайно от американския изобретател Чарлз Гудиър (да, името на компанията Goodyear не е съвпадение - макар да е основана след смъртта му, е наречена така в негова чест). 

Оказало се, че обработката на каучука при висока температура може да променя структурата и свойствата на материала, от който се изработват гумите. От този момент до днес се говори за вулканизация и това как тя може да се усъвършенства, за да ни бъде от по-голяма полза.

Методи на вулканизация 

И тук се стига до съвременната вулканизация като метод да се лепят спукани и пробити гуми.

Всеки шофьор поне веднъж е прибягвал до услугите на вулканизатор, а за късметлиите, чиито гуми не са проявявали дефекти, ще обясним, че днес имаме възможност да избираме между два вида вулканизация – студена и гореща. 

Сега ще разкажем накратко и за двата вида, като ще посочим техните предимства и недостатъци.

Студена вулканизация

При студената вулканизация се използват свързващи химикали, както и пластири суров каучук. Вулканизацията се случва не върху повърхността на гумата, а от вътрешната ѝ страна, където се поставя гумения пластир. 

Той се залепва там с лепило, специално пригодено за студена вулканизация. Предимството на този тип вулканизация е, че е на по-ниска цена, което го прави по-достъпно. Като минуси можем да посочим, че този метод за вулканизация не е толкова надежден, а и отнема повече време.

Гореща вулканизация 

При горещата вулканизация, както се подразбира и от името ѝ, мястото, което се нуждае от ремонт, се третира при висока температура. За осъществяване на процеса се използва суров каучук за вулканизация. 

Благодарение на него е възможно зоната, която е пробита или пропукана, да се слепи. Така гумата връща здравината си и е годна за употреба отново. 

Полезно е да споменем, че в зависимост от степента на нараняване на гумата ви, можете да я подложите на едностепенна или двустепенна гореща вулканизация.

Какво е вулканизация?

Източник на изображение: Canva

При първия тип връзката между лепенката от каучук и гумата става по-здрава. Това е възможно с помощта на вулканизиращ агент (най-често сяра). Той и каучука се загряват едновременно под налягане. 

Двустепенната вулканизация, от друга страна, представлява по-сложен процес, но има още по-надеждни резултати. За начало нараняването по гумата се запълва със суров каучук, а след това по повърхността на гумата се поставят залепващи агенти и каучук. Те се третират при високи температури, като след това гумата е напълно пригодна за използване.

Голям плюс на горещата вулканизация е, че е далеч по-надеждна. Обикновено тя се прилага, когато пробивите по изделието са по-големи. Разбира се, сложността му обуславя и по-високата му цена.

Може ли вулканизацията да поправи всички проблеми по гумите? 

Абсолютен факт е, че вулканизацията може да реши не един или два проблема при гумите, без да отнеме от техните качества. Но възможно ли е тя да реши всеки проблем, появил се по гумите ви? 

На този етап вулканизацията не може да се справи с всеки дефект или повреда.

В случаите, когато гумата е вече прекалено стара, или пък е крайно износена, вулканизацията не може да направи нищо, за да се поднови материалът. Тя по-скоро представлява начин за предотвратяването на подобни износвания, като за конкретен период от време ще подобри характеристиките на гумата. 

Какво е вулканизация?

Източник на изображение: Canva

За съжаление, когато една гума вече е неизползваема, дори вулканизацията не може да я „съживи“. Нека не забравяме, че абсолютният срок на годност на изделията, посочван от повечето производители, е 6 години от датата на производството. 

Така че колкото и малък пробег да е навъртяла гумата, колкото и професионална вулканизация да се прилага, износването на материала след определен момент е непреодолимо. Решението в този случай е едно – да закупите комплект нови летни, всесезонни или зимни гуми за своя автомобил.

Заключение

След прочита на този блог пост вече знаете какво е вулканизация, както и много повече детайли за нейното прилагане. Да, тя неимоверно улеснява ежедневието ни и ни спестява немалко средства, възвръщайки качествата на гумите. 

В зависимост от това колко износени или наранени са вашите гуми, можете да прецените от какъв тип вулканизация да се възползвате. Ако пък изпитвате затруднения, винаги можете да се допитате до специалист. Той ще огледа внимателно гумите ви и ще ви насочи към най-правилния метод за вас.

Често задавани въпроси

Какво влияние има вулканизацията върху това каква тежест могат да понасят гумите?

Вулканизацията може да повлияе върху това каква тежест могат да понесат. Добрата новина е, че влиянието е положително. Тя ще направи гуми по- устойчиви на натоварване, което няма как да не е плюс. 

По този начин ще можете да си позволите да пренасяте по-тежки товари, но без да прекалявате, разбира се. Ако имате повече въпроси по темата, не се колебайте да се консултирате със специалист. Той ще ви даде повече информация относно това колко по-голяма тежест бихте могли да пренасяте с автомобила си.

Има ли вулканизацията влияние върху разхода на гориво?

Вулканизацията има пряко влияние върху съпротивлението при търкаляне на гумите, като по този начин тя подобрява ефективността им. Това води и до по-ниския разход на гориво, което е добро дошло за всеки един шофьор.

Разбира се, разликата вероятно няма да бъде толкова осезаема, колкото вероятно бихте желали. Ефектът от това ще бъде по-скоро дългосрочен и ще ви спести немалка сума пари в хода на времето.

Какви са очакванията за развитието на вулканизацията на гумите?

Никой не може да каже със сигурност какво се очаква да се случи с вулканизацията в бъдеще, но това не означава, че темата не се обсъжда и няма предположения. 
Специалистите вярват, че след години процесът на вулканизация ще използва по-екологични и устойчиви методи и средства. Те ще се повлияят и от иновациите при гумите, като по този начин още повече ще се удължат тяхната производителност и живот.

ProGumi