ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Какво е всесезонна гума и има ли приложение у нас?

Какво е всесезонна гума и има ли приложение у нас?

10.03.2023 г.

За типовете автомобилни гуми 

Наличието на правилните гуми е важно, защото те имат пряко влияние върху безопасността на вашия автомобил. Изборът на най-подходящите гуми за вашето превозно средство и начина ви на живот обаче може да бъде трудна задача. Измежду оценките за износване на протектора, препоръките за максимална скорост, температурен диапазон и различните размери, не за всеки е лесно да определи коя гума е най-подходяща за конкретен автомобил и географски регион.

Летните гуми са изработени от плътна каучукова смес, имат нисък широк протектор и специални извивки, предназначени да осигурят максимално сцепление при топло време. Гумите предлагат отлично представяне при завиване, ускоряване и спиране, но само при температури над 4 градуса. В студа свойствата на материала се губят, той се напуква и чупи и възниква риск от инциденти. Поради химичния си състав летните гуми се износват по-бързо от всесезонните, което води до много по-кратък живот на протектора.

Зимните гуми от своя страна са проектирани за употреба при температури под 4 градуса. Каучуковата им смес е по-мека и остават гъвкава при ниски температури, което позволява непрекъснато сцепление при хладно време, заснежени и заледени пътища. Шарката на протектора е по-дълбока. Зимните гуми са най-подходящи за хора, които живеят на места със значителни снеговалежи и където температурите остават на или под нулата за продължителни периоди от време. През лятото се износват по-бързо и влошават управляемостта на автомобила.

До края на 70-те години на миналия век сезонната смяна на гумите е неудобство, с което всеки шофьор на автомобил се сблъсква на всеки шест месеца. Основният недостатък е, че е почти невъзможно да се планира предварително. Никога не се знае дали снегът ще завали скоро, колко време ще се задържи, дали ще последва затопляне и след първото пролетно слънце ще има нова слана. За да облекчи това неудобство, през 1977 г. Goodyear успяват да комбинират характеристиките на летните и зимните специализирани гуми и пускат първата всесезонна гума на пазара.

Какво точно означава “всесезонни гуми”?

За всесезонни гуми се използва гума със средна плътност и твърдост, за да могат те да преодоляват много различни пътни условия. Протекторът е по-дълбок от този на летните гуми и обикновено по-плитък от този на зимните, а шарката му е по-широка, извежда водата и осигурява качествено сцепление. Тези характеристики правят всесезонните гуми подходящи за използване при мокри условия и широк диапазон от високи до ниски температури. Гумите са проектирани да издържат на лек сняг, което означава, че водачите могат да ги използват през цялата година при повечето температури.

Преимущества на всесезонните гуми:

• Добро сцепление на мокри повърхности благодарение на сложните шарки на протектора, които помагат за отвеждането на водата от долната страна на гумата.

• Ефективни при умерено ниски температури.

• По-дълъг живот от гумите, които са проектирани за специфични условия (летни и зимни гуми).

• Подходящ за използване на почти всякакъв вид превозно средство, от леки автомобили до SUV и миниванове.

• Подходящи за различни терени и условия. Отличен контрол на мокри, сухи или хлъзгави пътища.

• С всесезонните гуми можете да шофирате през цялата година и да си спестите разхода за смяната на гуми през пролетта и есента.

• Цената на гумите е по-ниска от тази на зимните и е приблизително същата като на летните.

• Не е необходимо да мислите къде и как да съхранявате сезонните гуми. Достатъчно е само да следите състоянието и баланса им.

• В географски райони с по-скоро дъждовни зими отколкото такива с постоянни и силни снеговалежи, всесезонната гума е значително по-добра от специализираните зимни гуми.

• Всесезонните гуми предлагат най-тихото и комфортно возене благодарение на техните последователни канали, ребра и слотове, които намаляват шума и подобряват общата стабилност.

• Ако автомобилът не се кара целогодишно, всесезонните гуми са най-икономичният вариант.

• За мнозинството от шофьорите обаче най-убедителното предимство в полза на всесезонните гуми не е спестеното време и средства от липсата на смяна на гуми, а спестените пари от втори комплект от 4 гуми.

Всесезонните гуми са проектирани да имат целогодишна гъвкавост и по-бавно износване, но не могат да осигурят ефективността на зимните гуми като дълготрайни поледици и обилен сняг, както и максималното сцепление на летните гуми при много горещо време. Въпреки това са идеален избор за райони с умерен климат.

Кои са най-добрите модели?

Резултати от тестовете:

При снежна обстановка

При управление при снежна обстановка моделът на Michelin CrossClimate 2 се представя първи при управление на сняг, време за ускорение и време за спиране. 

управление на всесезонни гуми при сняг

Michelin cross climate 2

 

На мокра повърхност

При тест на мокрa повърхност победител за общо управление и спиране е Vredestein Quatrac Pro.

тест спиране на мокроVredestein Quatrac Pro

 

При управление на сухо

Тук победителите са два при управлението е Goodyear Vector 4Seasons, а при най-къс спирачен път е Michelin CrossClimate 2 

управление на сухо тест всесезонни гуми

Goodyear Vector 4Seasons

спирачен път на сухо всесезонни гуми

Тук ви представяме видео на 10те най-добри всесезонни модела гуми за 2022/ 2023 г. и различните тестове, на които са подложени:

 

 

Използвана информация от www.tire-reviews.com

Този сайт използва бисквитки

ProGumi