ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Какво е реглаж на гуми?

Какво е реглаж на гуми?

31.01.2024 г.

Гумите са от съществено значение и са едни от най-важните компоненти, когато става въпрос за безопасност на пътя. Те са единствената част от автомобила Ви, която има пряк контакт с пътната настилка.

Поради изключителната им важност за безопасността на шофьора и пътниците в автомобила, е много важно да знаете как да ги проверявате и поддържате правилно. Реглажът на гумите е от изключителна важност за доброто общо състояние на автомобила ви.

Какво представлява реглажа на гумите?

Най-общо казано, реглажа на гуми представлява нагласянето на ъглите на колелата по начин, който ги поставя перпендикулярно със земята и паралелно една от друга.

Целта на реглажа е да се удължи максимално живота на гумите и превозното средство. Реглажа на гумите често се бърка с балансиране на гумите, но двете понятия нямат нищо общо едно с друго.

Ако гумите не са балансирани, ще усещате вибрация винаги, когато се движите с висока скорост на магистрала например.

Какво е реглаж на гуми?

Източник на изображение: Freepik.com

Ако не е направен реглаж на гумите, това води до съкращаване на живота и бързо износване на гумите, както и лошо представяне на пътя по време на шофиране. 

Предоставяме ви списък с няколко факта, които всеки шофьор трябва да знае за реглажа на гумите:

  • Правилният реглаж трябва да започва и да завършва с тест драйв на автомобила, на който се прави.
  • Предната част на автомобила и връзката с волана трябва да бъдат проверени, преди реглажа да започне.
  • Гумите трябва да бъдат в добро състояние с еднакви следи от износване. 

Какво е реглаж на гуми?

Източник на изображение: Freepik.com

Как да разберем дали имаме нужда от него?

Има няколко признака, по които може да разберете, че автомобила ви има нужда от реглаж. Ако един, или повече от следните фактори са налице, трябва незабавно да се свържете с механика си и да закарате автомобила си в най-близкия сервиз.

Те са следните:

  • Неравно износване на гумите
  • Автомобилът ви “дърпа” в една посока
  • Воланът ви губи център, когато шофирате направо
  • Усещате вибрация във волана

Какво е реглаж на гуми?

Източник на изображение: Freepik.com

Как се извършва процедурата?

Когато механика проверява автомобила и го подготвя за реглаж, той следи основно за три неща.

Страничен наклон на гумите

Това е вътрешният, или външният ъгъл на гумата, когато я гледате отпред. 

Прекаленият страничен наклон навън, или навътре, също познат като негативен, или позитивен наклон, индикира за неправилно наместване и нужда от реглаж.

Износени от външната, или от вътрешната страна гуми, издутини, или други повреди по гумата могат да допринесат за страничния наклон на гумите. 

Подравняване на предните колела

За разлика от проверката за изпъкналост на гумите, проверката дали те са подравнени се извършва, когато гледате гумите отгоре.

Изправете се и погледнете към краката си. Сега накарайте пръстите на краката си да посочат към срещуположния на тях крак.

Когато гледате гумите на колата си от същия птичи поглед, осъществявате така наречената проверка за пръстово подравняване.

Ако при изправено положение на гумите, докато ги гледаме от птичи поглед, те сочат навън, или навътре, то реглажа е нужен.

Ъгъл на колелата

Ъгълът на колелата спрямо пътната настилка, играе ключова роля при баланса на волана, стабилността и представянето на автомобила при завои.

Ако имате положителен ъгъл, кормилното устройство ще се накланя в посока на шофьора. При отрицателен ъгъл обаче, кормилното устройство ще се накланя към предницата на автомобила.

Реглаж

Реглажът се извършва, като се направят подобрения и настройки в колелата и осите на автомобила ви.

Първо, вашият механик ще провери автомобила ви с тест драйв, който ще му даде идея за цялостното състояние на превозното средство.

След това колата се издига нагоре с помощта на специална техника и механика използва машина за реглаж, която се закрепя за колелата.

Проверява се налягането в гумите и ако се налага, то се намаля, или увеличава, според нуждите на всяка гума.

Машината, закрепена за гумите е свързана с компютър и чрез нея, механика извършва серия от прецизни измервания и настройки. 

Машината му помага да прецени как най-правилно да извърши реглажа, според специфичните нужди на вашия автомобил.

Има три типа реглаж:

  • Реглаж на предницата на автомобила - Това е реглаж, който засяга само предната част на автомобила ви. Това е и най-базисния тип реглаж и не е много препоръчителен за по-нови модели автомобили.
  • Реглаж за изравняване на тягата - Комбинира предната и задната част на автомобила и подсигурява изравняването на всички колела. Препоръчва се за автомобили със солидна задна ос.
  • Реглаж на четирите колела - Този цялостен реглаж комбинира всички елементи от предните два типа. Той е препоръчителен за автомобили, задвижвани от четирите колела.

След правилно извършен реглаж, гумите са подравнени една с друга и извършват стабилен допир с пътната настилка.

Какво е реглаж на гуми?

Източник на изображение: Freepik.com

Защо подравняването на гумите е важно?

Подравняването на гумите е от съществена важност за общото състояние на вашият автомобил. Ако гумите ви не са подравнени, има опасност от бързо, или неравно износване на гумите, което от своя страна води до проблеми и дискомфорт при шофиране.

Когато гумите са подравнени, гумата се среща с пътната настилка стабилно и шофирането е по-сигурно и безопасно.

Можем ли да се справим сами?

При липса на точното оборудване и недостатъчни знания и опит, не е препоръчително да извършваме реглажа на гумите си сами. Това може да доведе до много проблеми, като например неточно подравняване на колелата, неравно поставяне на гумите и т.н.

Препоръчваме ви да наемете професионалист с нужните знания и опит, който ще извърши реглажа качествено и ще ви спести допълнителни проблеми по ходовата част на автомобила.

Заключение

Автомобилът в днешно време не е просто превозно средство, а необходимост. Разбирането на нуждите на автомобила ви и знанието как най-добре да го поддържате са от изключителна важност.

Реглажът на гумите е едно от малките неща, които можем да направим, за да подобрим ефективността на автомобила си и цялостното му представяне на пътя. Препоръчително е да се извършва поне веднъж годишно, при специалист.

Често задавани въпроси

Какво представлява реглаж на гуми?

Процес, при който се регулират ъглите на гумите на автомобила, така че той да се движи направо.

Кога се прави реглаж?

Специалистите препоръчват, ако не забелязвате изменения в представянето на автомобила си, да правите реглаж веднъж годишно.

Защо реглажът е важен?

Гарантира стабилност, прецизност и контрол при управление на автомобила.

ProGumi