ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Какво е DOT на гумите?

Какво е DOT на гумите?

13.03.2024 г.

За потребителите е изключително важно да проверяват DOT кода, когато купуват автомобилни гуми, за да се уверят, че отговарят на стандартите за безопасност и не са с изтекъл срок на експлоатация.

Какво е DOT на автомобилната гума?

Кодът DOT (Department of Transportation / Министерство по транспорта) върху гумите е поредица от буквено-цифрови знаци, щамповани върху страничната стена, които показват съответствие със стандартите за безопасност и предоставят информация за датата на производство на гумата, спецификациите и информация за производителя. 

Този код включва идентификационния номер на производителя на гумата, размера ѝ, мястото на производството, седмицата и годината на производство.

За потребителите е изключително важно да проверяват DOT кода, когато купуват гуми, за да се уверят, че отговарят на стандартите за безопасност и не са с изтекъл срок на експлоатация.

Като цяло DOT кодът служи като ценен инструмент за проверка на автентичността на гумата и определяне на важни производствени детайли.

Какво е DOT на гумите?

Източник на изображение: Freepik

Произход и история

Произходът на кодирането DOT (Министерството на транспорта) върху гумите може да бъде проследен назад до Съединените щати в края на 60-те години на миналия век. 

DOT въведе идентификация на гуми и стандарти за безопасност, за да подобри защитата на потребителите и да гарантира качеството и безопасността на гумите, продавани в страната.

Преди да бъде създадена системата за кодиране DOT, не е имало стандартизиран метод за идентифициране на информацията за производството на гуми или за определяне на възрастта на гумите.

Тази липса на информация е водела до сериозно объркване сред потребителите и е затруднявала ефективното проследяване на дефектите по гумите и възрастта им.

За да предотврати тези опасни фактори при производството и продажбата на гуми, DOT въвежда идентификационния номер на гумата (TIN) като част от Федералния стандарт за безопасност на моторните превозни средства № 139 (FMVSS 139) през 1968 г. 

TIN, обикновено наричан DOT код, се състои от серия от буквено-цифрови знаци, щамповани върху страничната стена на гумите.

DOT кодът предоставя ценна информация, включително идентификационен номер на производителя на гумата, размер на гумата, място на производство и седмица и година на производство.

Тази стандартизирана система за кодиране позволява на потребителите да проверят автентичността на гумите, да определят производствените детайли и да идентифицират потенциални проблеми с безопасността.

През годините DOT периодично актуализира и усъвършенства идентификацията на гумите и стандартите за безопасност, за да бъде в крак с технологичния напредък и развитието на индустрията.

Днес кодът DOT е основен инструмент за гарантиране на качеството, безопасността и съответствието с нормативните изисквания на гумите, продавани в Съединените щати и в много други страни по света.

Какво е DOT на гумите?

Източник на изображение: Freepik

Как да го разчетем?

Четенето на DOT кода на гумите е сравнително лесно, ако разбирате неговата структура. 

Ето как да разчетете DOT кода:

  • Първо, ще се наложи да намерите DOT кода. Той обикновено е щампован върху страничната стена на гумата. 
  • След това трябва да идентифицирате символа DOT. Той е поредица от буквено-цифрови знаци, групирани заедно и затворени в овална форма. 
  • Следващата стъпка е дешифриране на DOT кода. Кодът се състои от 10 до 12 знака и е разделен на няколко секции. Първите два знака представляват идентификационния номер на производителя на гумата. Следващите знаци и букви представляват кода на размера на гумата, указващ фактори като ширина, пропорция и диаметър на джантата.

Последните четири цифри представляват седмицата и годината на производство на гумата. Първите две цифри показват седмицата на производство, а последните две цифри показват годината.

Например „0218“ ще означава, че гумата е произведена през втората седмица на 2018 г.

След като декодирате DOT кода, можете да интерпретирате информацията, за да определите производителя, размера, спецификациите и времето, което е минало от датата на производство на гумата. 

Тази информация може да бъде полезна за проверка на автентичността на гумата, определяне на съвместимостта и оценка на възрастта и състоянието на гумата.

Какво е DOT на гумите?

Източник на изображение: Freepik.com

Какво означават различните обозначения по гумата?

Различните знаци и символи върху гумите предават важна информация за спецификациите и работните характеристики. 

Ето някои общи обозначения и значението им:

  • Обозначение за размера на гумата: Размерът на гумата се обозначава с комбинация от букви и цифри, щамповани върху страничната стена на гумата. Това обозначение включва информация като ширина на гумата, аспектно съотношение, тип конструкция (радиална или диагонална) и диаметър на джантата.
  • Индекс на натоварване и рейтинг на скоростта: Символите за индекс на натоварване и рейтинг на скоростта са буквено-цифрови кодове, които показват съответно максималната товароносимост и скорост на гумата. 
  • Рейтинг UTQG: Оценката за единно класиране на качеството на гумите (UTQG) е стандартизирана система, използвана за оценка и сравняване на износването на протектора, сцеплението и температурната устойчивост на гумите. 
  • DOT код: DOT кодът е поредица от буквено-цифрови знаци, щамповани върху страничната стена на гумата, които предоставят информация за производителя на гумата, размера, спецификациите и датата на производство. 
  • E-Mark: Символът E-mark показва, че гумата отговаря на разпоредбите на Европейския съюз и е одобрена за продажба в страните-членки на ЕС. Този символ е последван от номер, указващ държавата на одобрение.
  • M+S или символ за метеорологични условия: Символът M+S показва, че гумата е подходяща за използване в условия на кал и сняг. Този символ не означава непременно, че гумата е специална зимна гума, а по-скоро отговаря на минималните изисквания за сцепление при тези условия.

Разбирането на знаците и символите по гумите, може да ви помогне да вземете информирани решения при избора на гуми и да си осигурите безопасна и подходяща употреба въз основа на вашите нужди и предпочитания при шофиране. 

Какво е DOT на гумите?

Източник на изображение: Freepik.com

Как да съхраняваме гумите, за да ги запазим максимално?

За да съхранявате гумите правилно и да сте сигурни, че ще издържат по-дълго е необходимо да им осигурите правилна грижа.

Важно е да почиствате гумите старателно преди да ги оставите за съхранение. 

Проверете гумите за повреди и отстранете всички проблеми, защото през времето, в което не се ползват, те могат да се задълбочат и да станат непоправими. 

Не забравяйте също да изпуснете, или напомпате гумите до препоръчаното налягане за съхранение.

Изберете добре проветриво и прохладно и сухо място, където да оставите гумите си, докато не са ви необходими.

Какво е DOT на гумите?

Източник на изображение: Freepik

Помислете дали да не използвате капаци за гуми, за да предпазите гумите от директна слънчева светлина и прах, които могат да им навредят, при продължително излагане.

Съхранявайте гумите вертикално или хоризонтално, като избягвате да ги подреждате на твърде високи места.

Уверете се, че мястото за съхранение остава сухо, за да предотвратите появата на мухъл и плесен.

Следването на тези стъпки ще ви помогне да запазите гумите си и качеството им за по-дълго време.

Заключение

Автомобилните гуми играят решаваща роля за осигуряване на безопасност, производителност и ефективност на превозните средства. 

Те са единствената точка на контакт между автомобила и пътя, осигурявайки сцепление, стабилност и контрол при различни условия на шофиране.

Правилно поддържаните гуми допринасят за ефективността на горивната консумация, управлението на превозното средство и ефективността на спирането, като същевременно подобряват цялостното изживяване при шофиране.

Като един от най-важните компоненти в автомобила, те изискват чести прегледи, правилна грижа и разбиране на спецификациите и характеристиките им и ако им ги осигурите, дългото, безаварийно и спокойно шофиране, са гарантирани.

Ако поставим като приоритет грижата за гумите и редовната поддръжка, водачите могат да увеличат максимално живота на своите гуми, да подобрят пътната безопасност и да се насладят на по-гладко и по-приятно шофиране.

Често задавани въпроси

Какво означава DOT кодът върху автомобилни гуми?

Този код е от съществено значение за проверка на автентичността на гумата, определяне на съвместимостта и оценка на стареенето на гумите и състоянието на гумата.

Как да разчета DOT кода на гумите на моя автомобил?

Кодът се състои от 10 до 12 знака и е разделен на секции. Първите два знака представляват идентификационния номер на производителя на гумата, следван от кода на размера на гумата, опционалните специфични кодове на производителя и седмицата и годината на производство на гумата.

Защо DOT кодът е важен?

Той предоставя информация за производствените детайли на гумата, спецификациите и възрастта ѝ, като помага на потребителите да вземат информирани решения при закупуване на гуми и осигурява безопасно и подходящо използване въз основа на изискванията на превозното средство.

Този сайт използва бисквитки

ProGumi