ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Какво да направим от стари автомобилни гуми?

Какво да направим от стари автомобилни гуми?

3.07.2024 г.

Обикновено хората изхвърлят старите автомобилни гуми, които вече са им непотребни. За съжаление рядко използват местата, предназначени за тази цел, а хилядите незаконни сметища се превръщат в проблем от световен мащаб. Напоследък обаче все по-често се говори за рециклирането на гумите и тяхното повторно използване като решение на създалата се ситуация.

В днешния материал ще се запознаете с рисковете, които носи нерегламентираното изхвърляне на стари гуми и ще разберете какво бихте могли да направите от тях, ако решите да ги запазите.

Какви са рисковете от изхвърляне на старите автомобилни гуми на нерегламентирани места?

Изхвърлянето на стари автомобилни гуми на нерегламентираните за това места крие потенциална опасност за природата и обществото.

Основните рискове, които възникват, са:

  • Замърсяване на околната среда – в естествени условия гумите се разграждат в продължение на повече от 100 години, като през това време се отделят силно токсични органични съединения в почвата и подпочвените води.
  • Опасност от пожари – в случай на възпламеняване, старите гуми стават много трудни за гасене. При горене те образуват гъст черен дим, който намалява видимостта, а освен това се нуждаят и от много вода, което допълнително затруднява управлението на пожара.
  • Отделяне на токсични емисии – Димът от горящите гуми изключително много вреди на здравето, тъй като е силно токсичен. Той съдържа канцерогенни вещества, диоксини и други опасни химични съединения.
  • Разходи и загуба на ресурси - почистването на незаконни сметища за гуми, както и справянето с последствията от тяхното замърсяване, води до значителни разходи и загуба на ресурси от страна на местните власти.

Безразборното изхвърляне на гумите пречи и на възможността за тяхното рециклиране. Те могат да се изгорят за производството на топлинна енергия или да се преработят механично за получаване на каучукови изделия, хидроизолационни материали, гумени плочи и други. 

Така се намаляват площите на сметищата и се подобрява екологичната ситуация. За да се случи това обаче, е необходимо да се използват регламентираните места за подобни отпадъци.

5 начина да се справим със старите автомобилни гуми

Сменили сте гумите на колата си? Не знаете какво да правите със старите, но все пак не искате да ги изхвърляте? Вдъхнете им нов живот, като проявите творчество и ги преобразите изцяло. От тях можете да създадете различни приспособления, които не само са функционални, но и превръщат ненужния отпадък в нещо полезно и естетически издържано.

Ето защо екипът на Progumi.bg събра за вас няколко идеи за проекти, които можете да реализирате във вашия дом и градина. 

Детски съоръжения

Старите автомобилни гуми са много подходящи за изработка на различни детски съоръжения. Трябват ви само малко въображение и някои лесно достъпни подръчни материали. 

Снабдете се с въжета, крепежни елементи, боя, лепило, дъски, отвертки, клещи. Намерете подходящо място за дейностите, които предстоят. Подгответе гумите като старателно ги почистите от мръсотия, а след това ги боядисайте в ярки шарени цветове. След като изпълните всички тези стъпки, вече сте готови да майсторите.

А ето и няколко идеи за игрални съоръжения от стари гуми:

  • Люлка - окачете автомобилна гума на здраво въже, което да бъде прикрепено към дърво или подходяща рамка.
  • Пясъчник - направете си малък пясъчник от една гума или по-голям, като използвате няколко гуми. Тях отрежете на половина, а получените части съединете под интересна форма.
  • Мост - подредете няколко гуми в права линия и ги закрепете по подходящ начин, така че да образуват мост. За да стане по-интересен, можете да го превърнете и във висящ с помощта на въжета.
  • Стена за катерене - използвайте рамка, малки и големи гуми, както и части от тях, за да създадете стена, по която децата да се катерят. Прикрепете ги с помощта на болтове и лепило.
  • Тунел - разположете няколко гуми в редица така, че да се образува тунел, през който малчуганите да пълзят.
  • Препятствия - създайте различни конструкции и форми, които децата могат да преминават и прескачат.

Какво да направим от стари автомобилни гуми?

Източник на изображението: freepik

От всичко най-важно е да се уверите, че съоръженията са здраво закрепени и безопасни за игра и редовно да ги проверявате. 

Декорации за градината и двора

Можете да вдъхнете нов живот на старите си автомобилни гуми, като ги използвате за декорации в градината или двора. Превърнете ги в цветарници, които добавят цвят и уникалност на всяко открито пространство. 

Отделете с тях различните зони като пътеки, лехи и насаждения. Те са много подходящи и за изработка на фигури и животни, които допринасят за още по-приятна атмосфера.

По-напредналите в „направи си сам“ - проектите, могат да изработят кладенец, фонтан или езеро. Измислете подходяща конструкция, боядисайте или облепете с камъни и се наслаждавайте на своето произведение.

Мебели от стари гуми

Друг начин за преобразяване на ненужните стари гуми е превръщането им в мебели за градината, верандата или терасата. С помощта на предварителен проект, дъски, монтажни елементи и някои инструменти, вие можете да направите удобни за ползване маса, столове и дори диванче. 

Предимството им е, че са здрави и се почистват лесно, а освен това са много икономичен и екологичен вариант да разнообразите и да придадете оригиналност на вашето външно пространство.

Интериорни решения за дома 

Освен отвън, старите автомобилни гуми могат да служат за декорация и вътре в дома ви. Можете да боравите с различни техники, да ги боядисвате в желан от вас цвят, да ги тапицирате или комбинирате с различни платове и материали. 

Те са подходящи за създаване на декоративни елементи за стени, полици и лампи. Могат да бъдат част от домашния ви интериор и като стилен пуф, табуретка, функционален кош за отпадъци или рафт за инструменти в гаража.

Приспособления за домашни любимци

Превръщането на стари гуми в полезни приспособления за сън или игра, е сигурен начин да зарадвате своите домашни любимци. Направете им удобно легло, като изчистите гумата и сложите в средата мека възглавница.

Измайсторете им гумени играчки, гризалки, поилки и препятствия, на които да ги тренирате. Ако имате двор, можете да им построите и къщичка, която да служи за прикритие при дъжд и силно слънце. 

Заключение

Превръщайки старите гуми в нови изделия, вие създавате полезни решения за облагородяване на околната среда. Едновременно с това намалявате количеството на отпадъците и насърчавате екологичното мислене. Ето как рециклирането и повторното им използване водят до постигане на по-устойчив начин на живот.

А след като вече намерихте начин да се справите със старите си гуми, е време да потърсите нови такива. На помощ идваме ние, от progumi.bg, които ви предлагаме богат асортимент от доказани марки с високо качество. При интерес разгледайте нашия онлайн магазин.

Често задавани въпроси

Как се прави ограда от стари автомобилни гуми?

Нужни са ви крепежни елементи, дъски или бетонни блокчета за повече устойчивост. Гумите се нареждат в желаната конфигурация и се закрепват към избраната основа, като при желание можете да добавите декоративни елементи или да ги изрежете в по-интересни форми.

Къде могат да се изхвърлят стари гуми?

Подходящи за тази цел са специално обособени площадки или автосервизи, в които се извършва подмяна с нови гуми.

С каква боя се боядисват гумите за декорация?

За по-добър ефект използвайте специални бои за гумирани повърхности, които са създадени да издържат на външни условия. Можете да ги намерите в специализираните магазини за бои и строителни материали.

ProGumi