ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Каква е разликата между автомобилните гуми от бюджетен, среден и висок клас?

Каква е разликата между автомобилните гуми от бюджетен, среден и висок клас?

2.01.2024 г.

За мнозина обгрижването на автомобила е истинско хоби, но изборът на гуми със сигурност не е лесна задача. От техните характеристики зависи в каква безопасност ще сте на пътя, както и колко комфортно ще ви бъде, докато пътувате. 

В търговската мрежа се предлагат много марки, които произвеждат гуми от различни класове. Именно тогава се появява и въпросът кои автомобилни гуми са бюджетни, среден и висок клас, както и как да правим разлика между тях. В следващите редове ще получите отговора, който да ви помогне при избора на нови гуми.

Каква е разликата между автомобилните гуми от бюджетен, среден и висок клас

Източник на изображение: Canva

Основни разлики между бюджетен, среден и премиум клас

Повече от ясно е, че гумите от бюджетния, средния и високия клас (още познат като Премиум клас) имат съществени различия помежду си. Сега ще обърнем внимание на основните.

Първото нещо, за което ще говорим, е качеството на суровините, от които те са направени. Бюджетните гуми, разбира се, са произведени от по-евтини суровини, което има съществено влияние върху техните производителност и издръжливост. Именно затова са удачни единствено за водачите, които обичайно шофират в градски условия и го правят сравнително рядко.

Гумите среден клас постигат баланс между задоволително качество и достъпна цена. За тяхното създаване се използват по-надеждни суровини в сравнение с тези, използвани за направата на бюджетните гуми. Гумите от средния клас са търсени от хората, които обичат да се наслаждават на разнообразието, което шофирането предлага, и не го правят единствено в града.

Премиум гумите, от своя страна, са направени от по-висококачествени суровини. За тяхното създаване се използват модерни технологии, които подобряват значително характеристиките на гумите. 

За разлика от бюджетния и среден клас гуми, те предлагат дори повече от очакваното, щом стане въпрос за сигурност на пътя. Благодарение на това те гарантират перфектно сцепление, издръжливост и безупречен комфорт.

Дизайнът на протектора също е сред основните разлики между трите класа гуми.

При бюджетните гуми дизайнът на протектора е по-простоват, като това влияе негативно върху сцеплението при дъжд и сняг. Другото, което им носи лоша слава, е по-високото ниво на шум при движение. 

Каква е разликата между автомобилните гуми от бюджетен, среден и висок клас

Източник на изображение:pixabay.com

Средният клас гуми има по-сложен дизайн на протектора, осигуряващ и по-добро сцепление. Тези гуми са чест избор на шофьорите на повечето автомобили, защото предлагат добра проходимост, намален шум при движение, а и добра цена. 

Дизайнът на протектора при гумите висок клас е по-иновативен и осигурява по-дълъг живот на продукта. Ще откриете все повече марки, които предлагат подобни гуми, понеже те осигуряват чудесно сцепление, без значение от състоянието на настилката. 

Това е добра новина, тъй като шофьорите все по-често решават да не пестят пари, когато става въпрос за тяхната безопасност на пътното платно, а конкуренцията между брандовете и тръговците води и до понижаване на цените и примамливи промоционални кампании.

При различните класове гуми може да се наблюдават и разлики в технологиите и иновациите, използвани за тяхното създаване. 

При бюджетните гуми новаторството липсва. За цената, на която се предлагат, те не могат да предоставят по-добри характеристики и да инвестират в разработки на нови инженерни решения.

При средния клас гуми се използват някои по-нови технологии, като например по-доброто отвеждане на водата, когато настилката е мокра. Това намалява риска от аквапланинг.

Съвсем очаквано, при премиум гумите се появяват все повече високотехнологични иновации. Производителите се стараят да подобрят системите за контрол на стабилността, както и да осигуряват все по-добро сцепление за шофьорите.

Основни характеристики на всеки от класовете гуми 

За да можете да направите без колебание разлика между класовете гуми и да решите кои са най-подходящи за вас, трябва да познавате техните характеристики. 

Бюджетните гуми не са познати с особена издръжливост, затова и са предназначени основно за градско шофиране. Сцеплението на мокро, което осигуряват, е от ниско до средно, а шумът при движение е висок, особено при по-бърза скорост, затова сравнете индексите на всеки модел.

Средният клас гуми разполага със сносна издръжливост при разнообразни условия на шофиране. Сцеплението на мокро при тях е задоволително, а шумът при движение е в по-добри норми. 

Премиум гумите разполагат с висока издръжливост и могат да бъдат използвани при всякакви условия на пътя. Сцеплението им върху мокра настилка е отлично, а нивата на шум при движение са ниски.

Предимства и недостатъци 

Всички класове гуми имат своите предимства и недостатъци. В тази точка ще опишем най-важните сред тях, за да ви помогнем при избора на гуми за вашето превозно средство. 

Основният плюс на бюджетните гуми е, че са на по-ниска цена. Това ги прави достъпни за масовия потребител. Като техен минус можем да посочим факта, че имат по-ниска издръжливост и предоставят по-лошо сцепление, което влияе върху представянето на пътното платно.

Средният клас гуми осигурява чудесен баланс между цена и качество. Те са подходящи за шофиране при различни условия и осигуряват задоволително сцепление. Техен недостатък е сравнително ниската производителност.

При високият клас гуми наблюдаваме висока производителност, комфорт и сигурност при пътуване. Минусът им е по-високата цена в сравнение с бюджетния и средния клас гуми. 

Популярни марки и модели 

В търговската мрежа можете да откриете марки, които предлагат гуми от трите класа. Към бюджетните гуми спадат брандове като Linglong, Barum, Kenda. Към средния клас гуми причисляваме марки като Hankook, Kumho, Yokohama, а към високия - Michelin, Bridgestone, Pirelli.

Бюджетен, среден или висок клас гуми да изберем? 

Това да изберем правилния клас гуми за нашия автомобил зависи от някои фактори, които всеки шофьор трябва да има предвид. 

На първо място ще споменем бюджета, който обичайно е водещ при всяка една покупка. Ако финансите ви са ограничени, бюджетните гуми със сигурност ще ви се сторят единствената опция, но не забравяйте, че можете да вземете комплект на изплащане и да се възползвате от по-добри характеристики, без да натоварите рязко месечния бюджет. 

В случай че не сте притиснати от времето и тепърва планирате покупка на комплект, спестете пари за по-висок клас гуми. На тях ще можете да разчитате повече, ще ви предоставят по-голяма сигурност и защита. 

Друго, което трябва да вземете предвид, е състоянието на пътната настилка, по която шофирате. Ако шофирате основно в града, то тогава бюджетните гуми ще ви свършат задоволителна работа. Ако обаче ви се налага да пътувате извън града или на по-дълги разстояние, се насочете към среден или премиум клас гуми. 

Естествено, важно е обърнете внимание и на климатичните условия в района, в който живеете. Ако мястото, на което живеете, е познато с честите дъждове и суровите зими, в никакъв случай не разчитайте на нисък клас гуми. 

Заключение

Надяваме се, че след прочита на този пост вече знаете повече по въпроса кои автомобилни гуми са бюджетни, среден или премиум клас. Разбира се, това на кой клас гуми ще се спрете, зависи от вашите лични предпочитания, стил на шофиране и бюджет, с който разполагате. 

Важно е да запомните, че качествените гумите допринасят не само за сигурността ви, но и за износването на джантите и окачването по вашия автомобил. Затова е важно да инвестирате в по-висок клас гуми винаги, когато имате тази възможност. 

В случай че се колебаете пи избора си на нови гуми, допитайте се до специалист. Той ще ви даде повече информация за гумите, от които се нуждае вашия автомобил, ще получите индивидуални съвети и ще се съобрази с бюджета ви.

Често задавани въпроси

По какъв начин да разбера, че е време да сменя гумите на своя автомобил?

Препоръчваме ви да следите дълбочината на грайфера, която не бива да пада под 1.6 мм, а през зимата – под 4. Оглеждайте гумите редовно за признаци на износване и проверявайте налягането им. 

Всеки по-силен шум при движение, необичайно бързо спадане на налягането и прочее са индикация, че гумата се нуждае от смяна или преглед в сервиз.

Какво е правилното налягане на моите гуми?

Оптималните стойности на налягането варират според автомобила, конкретния модел гума, товара и дори външната температура на въздуха. Някои производители поставят специални стикери с оптималното налягане на една от вратите или върху капака на багажника.

Възможно ли е да смесвам различни марки гуми при употреба на едно и също превозно средство?

На практика това е възможно в извънредна ситуация, но не се препоръчва. Ако гумите са от различен клас, то тогава те ще се представят различно на пътя, създавайки предпоставки за повреда или инцидент. 

ProGumi