ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Как да удължим живота на гумите на автомобила си?

Как да удължим живота на гумите на автомобила си?

22.01.2024 г.

Автомобилните гуми са сред най-важните части от всяка кола. Конкретната марка и модел са от значение, но състоянието на изделията се отразява пряко върху безопасността и комфорта по време на шофиране. Разбира се, те оказват влияние и върху разхода на гориво. 

Как да удължим живота на гумите на автомобила си?

Източник на изображение: Unsplash

Именно затова гумите трябва да се поддържат правилно. Ако не полагате за тях редовно и навреме необходимите им грижи, това може да доведе до редица проблеми, някои от които засягащи разходите по поддръжка на возилото, а други – собствената ви сигурност на пътя. 

В следващите редове ще поговорим повече за това как да удължим живота на гумите. Убедени сме, че насоките ни ще бъдат от полза и на дългогодишните шофьори, и на тепърва взелите книжка!

Карайте с правилното налягане на гумите 

Въпросът за правилното налягане в автомобилните гуми е сред най-коментираните. Е, оказва се, че именно най-популярните и привидно прости практики могат да доведат до най-сериозните последствия. 

Стрелката на манометъра трябва да е в препоръчаните от производителя стойности не само докато сте в движение, но и докато гумите са прибрани за съхранение до следващия сезон. 

Винаги внимавайте дали те не са прекалено надути, или пък обратното. Това може да доведе до износването на гумите и деформация на джантите, което ще намали производителността или ще ви навлече повреди по окачването. При проверката не забравяйте и резервната гума!

Как да удължим живота на гумите на автомобила си?

Източник на изображение: Canva

Налягането в гумите се намира в причинно-следствена връзка с „живота“ на изделията: неправилните стойности са предпоставка за проблем, а честата загуба на налягане е индикация за вече наличен такъв, затова ви препоръчваме да го проверявате редовно.

Балансирайте колелата при професионалисти

Всеки иска да пътува комфортно и плавно, затова обърнете внимание на тази ключова стъпка. Неправилното балансиране на гумите може да бъде основната причина за появата на вибрации по време на шофиране. Те са и сред основните причини за по-бързото износване на гумите. 

Как да удължим живота на гумите на автомобила си?

Източник на изображение: Canva

Баланс означава тежестта на гумата да е разпределена равномерно по джантите на превозното средство. Ако е налице износване на материала в дадена зона вследствие на удар, минаване през неравности, рязко спиране и прочее, се поставят тежести за компенсиране на тази загуба. 

Така ще спрете задълбочаването на проблема и ще спечелите още километри пробег за настоящия си комплект гуми.

Проверявайте регулярно центровката 

И докато балансът е равномерно разпределяне на тежестта, то центровката, т.нар. подравняване, е настройка четирите колела да гледат в една и съща посока. 

Дори и най-малкият градус отклонение по окачването на автомобила е предпоставка всяка гума да се захабява повече в едната си част и нееднакво спрямо останалите три. Това има негативен ефект върху управлението и сцеплението в момента и води до преждевременното износване на комплекта.

Водете автомобила си за преглед и центровка в специализиран сервиз за гумите на всеки 10000 км или когато сменяте гумите за сезона.

Сменяйте гумите според сезона

Както вероятно всички знаете, в търговската мрежа ще откриете различни видове гуми, всеки от които е подходящ за конкретен сезон от годината. От изключителна важност е да използвате гумите в предвидения период. Само така може да разчитате на най-доброто им представяне и характеристики, както и ще удължите техния живот. 

Летните гуми са устойчиви на високи температури, могат да осигурят добро сцепление през топлите месеци, а зимните – през студените. Разбира се, може да откриете и всесезонни гуми, но те се препоръчват основно за движение в градски условия и за шофьори, които не използват автомобила си активно. 

И макар да изглеждат по-бюджетен вариант, материалът, от който са изработени, не се справя толкова добре с екстремните условия нито през лятото, нито през зимата. Точно затова е редно да инвестирате пари в закупуването на два комплекта качествени гуми и непременно да ги сменяте навреме.

Шофирайте разумно

Личният стил на шофиране също оказва голямо влияние върху това колко бързо ще се износят вашите гуми. Ако се от водачите, които обичат екстремен офроуд или по-агресивното каране, то тогава е сигурно, че дори специланите модели гуми ще ви служат вярно за по-кратък период. 

Как да удължим живота на гумите на автомобила си?

Източник на изображение: Canva

Съветваме ви да избягвате рязкото спиране, ускоряване и маневри. Подбирайте маршрути с добра пътна настилка, а ако това е невъзможно и ви се налага да преминавате през неравности, правете го внимателно и търпеливо. Освен за запазването на гумите, по-бавното шофиране е важно и за вашата безопасност, така че бъдете разумни.

Други съвети 

Разбира се, всеки знае, че най-ниския ценови клас гуми не са удачен избор, а закупуването на нов комплект е значително перо в бюджета по поддръжка на автомобила. Затова ще споделим с вас още няколко насоки, които биха били от полза на всеки шофьор в опитите му да удължи максимално живота на своите гуми.

Съхранявайте гумите правилно

Както вече споменахме, гумите могат да бъдат летни и зимни, така че единият от двата типа няма да бъде използван, докато другият е в употреба. По тази причина е важно да знаете как да съхранявате гумите – често подценявано, но ключово правило, за да бъдат запазени те в добро състояние.

За съхранение на гумите не е нужно много. Необходимо ви е сухо и хладно пространство, в което да не влиза пряка слънчева светлина. Без значение колко време няма да използвате гумите си, те трябва да бъдат почистени старателно, поставени хоризонтално и да бъдат обръщани редовно. 

Използвайте протектори

Важността на протектора за гуми е голяма. Това е аксесоар, предпазващ гумите от ултравиолетови лъчи и влага – фактори, които влияят върху състоянието на материала.

Препоръчваме да се сдобиете с калъф за всяка една от гумите, които не използвате в момента, за да удължите живота им възможно най-много.

Избягвайте претоварване

Всяка гума има индекс, съобщаващ за максималния товар, който съответната гума може да понесе. Ако не се съобразите с лимита, указан от производителя, това може да доведе до проблеми с вашите гуми. По този начин те се износват значително по-бързо, има риск да се наруши целостта им и да се деформират.

Правете редовна ротация на гумите

Ротацията на гумите се извършва, за да изделията да се износват равномерно от всички страни. Обичайно такава се прави на всеки между 8000 и 10000 километра, но ние ви препоръчваме да не разчитате сляпо на това.

Проверявайте редовно състоянието на гумите си. Щом забележите видими износвания или пък други наранявания, реагирайте веднага. Консултирайте се със специалист, който най-добре ще прецени дали проблемът може да бъде преодолян с ротация, или е необходимо да замените гумите си с нови.

Заключение 

Е, вярваме че след този блог пост вече знаете повече по въпроса как да удължим живота на гумите! Щом спазвате всички дадени съвети, можете да бъдете по-спокойни, че ще използвате гумите си възможно най-дълго. 

Инвестирайки минимални усилия и време в правилната поддръжка на гумите, няма единствено да си спестите пари и нерви в дългосрочен план, но е и проява на отговорност към себе си, пътниците ви и останалите участници в движението. 

Никога не пренебрегвайте ролята, която играят гумите при шофирането. Бъдете разумни и не разчитайте на късмет - винаги, щом ви се налага да пътувате, особено на по-дълги разстояния, проверявайте четирите си гуми. 

Често задавани въпроси

По какъв начин да разбера кое е правилното налягане за моите автомобилни гуми?

Повече информация за оптималното налягане за конкретния модел гуми, с които разполагате, можете да откриете в ръководството за употреба. Много автомобили са снабдени със стикер на прага на шофьорската седалка или багажника с указаните стойности.

Как мога да знам, че гумите ми са балансирани правилно?

В случай че по време на шофиране усещате вибрации, вероятно имате проблем с някое от колелата. Следете и дали гумите ви се износват равномерно – това също може да бъде признак за изместване на тежестта.

Задължително ли е да имам резервна гума?

Изключително важно е да разполагате с поне една резервна гума в добро състояние и с правилно налягане. По този начин ще си спестите немалко време, което иначе бихте прекарали на пътя, докато чакате помощ.

ProGumi