ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Как да се грижим за джантите?

Как да се грижим за джантите?

26.02.2024 г.

На всички ни харесва да се хвалим с колите си. Какъв по-добър начин да накарате минувачите да се заглеждат по колата ви, от това да сложите чисто нов набор от блестящи джанти? 

Естетиката е важна за всеки и е ключов фактор, когато купувате джанти, но не трябва да е единственият фактор. Широчината, степента на натоварване и офсетът са само някои от другите неща, които трябва да имате предвид, когато пазарувате за следващия си комплект.

Голяма част от автомобилните собственици ги е грижа повече за външния вид на джантите, отколкото за тяхната функционалност. Ако имате основните познания обаче, това може да ви помогне да си купите най-добрите, според бюджета ви и да получите като краен резултат не само перфектен външен вид, но и подобрено представяне на автомобила.

Има огромен избор от джанти за автомобили, камиони и SUV. Днес ще опитаме да отговорим на всички въпроси, свързани с джантите и да ви помогнем да закупите правилните за вашият автомобил.

Защо е важно да се грижим за джантите на автомобила си?

Джантите, които са силно повредени, изискват професионален ремонт или подмяна. За да не се стига дотам е важно и препоръчително да се поддържат в оптимално състояние.

Ако започнете да чувате тропащи шумове, изпитвате странни вибрации или чувствате, че управлението ви е лошо, ще трябва да закарате колата си на сервиз за проверка от специалист.

Едно от най-важните неща, които можете да направите сами е да ги почиствате редовно. Спирачен прах, пътна мръсотия и други замърсители могат да се натрупат върху повърхността на вашите колела, което води до корозия, хлътване и други повреди.

За да предотвратите това:

  • почиствайте колелата си поне веднъж месечно или по-често.
  • използвайте нежен почистващ препарат без киселина, който е специално създаден за алуминиеви джанти.
  • избягвайте агресивни почистващи препарати или киселинни почистващи препарати, тъй като те могат да повредят повърхността на вашите джанти.

Поддръжката и ремонтите за нещо по-сериозно от леки повреди е най-добре да оставите на професионалистите, освен ако нямате опит в поддръжката и обслужването на автомобили.

Как да се грижим за джантите?

Източник на изображение: Freepik.com

Кои са най-често срещаните забележки по джантите?

Като единствените неща, които ви свързват с пътя, би било справедливо да кажем, че гумите са най-важната част от вашия автомобил. Поради това е важно да знаете какви са често срещаните проблеми с джантите и как можете да ги поправите. 

Напукани джанти

Пукнатините са често срещан проблем за собствениците на автомобили. Най-честата причина за спукани джанти е шофирането през дупки или други неравни повърхности.

Понякога повредата може да е доста повърхностна и може да бъде поправена с обикновена заварка. В други случаи обаче повредата може да е по-сериозна и да изисква смяна на цялата джанта.

Извиване, или вдлъбване на джантата

Този тип проблеми водят до неудобно каране, но също така могат да причинят преждевременно износване на гумите. Добрата новина е, че огънатите, или вдлъбнати джанти обикновено могат да бъдат поправени.

Въпреки това, в зависимост от степента на повредата, може да се наложи цялостна смяна. Ако не сте сигурни дали вашата джанта може да бъде поправена, най-добре е да я занесете на сертифициран механик за проверка.

Протриване по повърхността на джантите

Протритите джанти са често срещан проблем за собствениците на автомобили. Получават се, когато боята или покритието на джантите на вашия автомобил се надраскат или олющят.

Това може да се случи по няколко причини, от преминаване през дупки до случайно удряне в бордюр. Добрата новина е, че протритите джанти се поправят сравнително лесно.

Неравномерно износване на гумите

Неравномерното износване на гумите може да бъде причинено от няколко фактора, включително неправилно центрирани колела, неправилно налягане в гумите и дори разпределението на теглото на вашия автомобил.

За щастие има няколко начина за отстраняване на проблема. Първата стъпка е да подравните колелата си. Това ще гарантира, че те са насочени в правилната посока и ще помогне за равномерното разпределение на теглото на вашия автомобил.

Трябва също така редовно да проверявате налягането в гумите и да ги напомпвате или изпускате според нуждите. И накрая, опитайте се да разпределите теглото на колата си равномерно, като поставите тежки предмети по-близо до центъра на автомобила.

Натрупване на прах от спирачките

Както всеки собственик на кола знае, спирачния прах може да бъде истински досаден. Не само не изглежда красиво върху джантите, но и може да бъде трудно да се премахне, след като се натрупа.

Въпреки че няма лесен начин за предотвратяване, можете да направите няколко неща, за да сведете до минимум образуването му:

  • Първо, не забравяйте да почиствате колелата си редовно. - това ще помогне да се отстрани всяко натрупване, което вече е настъпило.
  • Избягвайте да използвате спирачките прекомерно - това може да доведе до по-бързо им износване на натрупване на прах.

И накрая, редовно обслужвайте спирачките си, за да сте сигурни, че са в добро състояние. Като следвате тези прости съвети, можете да помогнете да държите спирачния прах под контрол.

Как да се грижим за джантите?

Източник на изображение: Freepik.com

Как да се грижим за джантите?

Тъй като всички метали са обект на корозия, подходящата грижа е от съществено значение, за да предпазите джантите си от необратими повреди. Поддръжката им е нещо, което лесно можете да направите у дома и не изисква специално обучение. 

Следвайте тези стъпки: 

  • Започнете с препарат за отстраняване на мръсотия по джантите. Просто напръскайте продукта върху джантите на вашия автомобил и го оставете да престои няколко минути, преди да изплакнете.
  • След това почистете джантите с подходящ почистващ продукт. Напръскайте директно върху замърсените зони, изтъркайте с четка и след това изплакнете. Избършете с микрофибърна кърпа.
  • Накрая нанесете уплътнител, за да защитите джантите си и да ги поддържате красиви и блестящи.

Можете да намерите подходящите продукти за джантите на вашият автомобил в професионални или специализирани авто и мото магазини. 

Какви инструменти са ни необходими?

В допълнение към правилното почистване, трябва да използвате и правилните продукти.

За да увеличите максимално техния живот и оптималното им състояние, избягвайте препарати за почистване на джанти на химическа основа, тъй като те могат да повредят покритието.

Същото важи и за киселинните продукти – винаги избирайте формули с неутрално pH.

Как да се грижим за джантите?

Източник на изображение: Freepik.com

Допълнителни съвети и препоръки

Важно е да знаете точния размер джанти, които изискват гумите на вашият автомобил. Можете да измерите това сами, или да прочетете характеристиките в инструкциите от производителя. 

Имайте предвид тези измервания, докато сравнявате различни модели и правите избора си. Те ще ви помогнат значително да стесните възможностите си, което от своя страна ще направи процеса на подбор много по-лесен.

Ако искате да поръчате най-добрите джанти за автомобила си, посетете ProGumi.bg където ще откриете богато разнообразие от най-качествените марки и продукти предлагани на пазара.

Заключение

Важно е да знаем как да се грижим за джантите си за да имаме най-доброто представяне на пътя.

Поддръжката не е сложна и алуминиевите джанти изглеждат най-добре естетически, но какъвто и вид и модел джанти да изберете, честото им почистване със специални препарати и редовната поддръжка ще им гарантират по-дълъг живот.

В зависимост от вида и модела, както и на повърхността на джантата, изискванията за поддръжка са различни, но са лесно изпълними и не отнемат много време и усилия.

Пренебрегването може да доведе до сериозни проблеми в представянето на автомобила на пътя и в общото му състояние, затова е важно да използвате тези съвети и да провеждате редовно грижа и профилактика на джантите си.

Често задавани въпроси

Как да избера правилния размер джанти?

Един от начините да определите размера на джантата за вашето превозно средство е да погледнете буквено-цифровия код на гумата, който се намира в ръководството за потребителя.

По-големи, или по-малки джанти са по-доброто решение?

Като цяло по-големите гуми и джанти са по-добри за увеличаване на сцеплението на вашия автомобил. По-големите гуми обаче означават и по-високи цени.

Мога ли да сложа малко по-различен размер джанта от този указан в ръководството за потребителя?

Не можете да сложите по-голяма джанта и гума и да очаквате колата ви да е същата. Вашият автомобил е проектиран да се управлява с определен размер джанти и гуми.

ProGumi