ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Как да подготвим автомобила за зимата?

Как да подготвим автомобила за зимата?

22.12.2023 г.

С идването на зимата шофирането се превръща в истинско предизвикателство. По време на студените месеци метеорологичните условия подлагат на стресово натоварване както управляващия превозното средство, така и самото возило. Именно тогава започваме да се питаме как да подготвим автомобила за зимата по най-добрия възможен начин. 

Как да подготвим автомобила за зимата?

Източник на изображение: Canva

Важно е предварително да бъдем информирани по тази тема, понеже тежките зимни условия могат да ни изненадат неприятно, поставяйки ни в неприятна или дори рискова ситуация. Когато сме наясно какво и как да правим, щом температурите отново паднат, ще си спестим немалко тревога, време и пари. 

В настоящия блог пост ще дадем няколко ценни насоки как правилно да подготвим автомобила си за зимата. С тяхна помощ ще се чувстваме спокойни, когато сме зад волана, без значение колко сурови са условията навън.

Защо е важно да подготвим автомобила за зимния сезон?

Подготовката на автомобила за зимата е от най-важните стъпки, които трябва да предприемем. Това означава, че осъзнаваме какви усложнения може да създаде времето навън. След като сме наясно с опасността пред нас да се появят технически, метеорологични или други препятствия, то е почти сигурно, че ще направим всичко необходимо да ги избегнем. 

Как да подготвим автомобила за зимата е тема, която вълнува не само младите шофьори, но и опитните, понеже нито автомобилите, нито аксесоарите за тях са същите като отпреди две и повече десетилетия. 

Няма маловажна стъпка в обгрижването на возилото, тъй като предприетите действия могат да ни помогнат да избегнем различни аварии, загуба на контрол, а и правят пътуването ни по-приятно. 

Зимата е сезон, в който често автомобилът се изправя пред минусови температури, заледени или непочистени пътища. Тук е моментът да напомним, че независимо в коя част на страната сме, след 15-и ноември трябва да сменим летните със зимни гуми (или такива, чиято дълбочина на протектора е не по-малка или равна на 4 мм). 

Липсата на правилни гуми е сигурна предпоставка за проблем. И тук не говорим само за санкция от контролните органи. За разлика от летните, зимните гуми са направени по начин, който да осигури по-добро сцепление по покрития със сняг път. 

Предприетите по-рано мерки биха подобрили и видимостта ни. Това е пряко свързано със светлините, които се справят с мъглата, дъжда и снега. А представяте ли си колко би било неприятно, ако двигателят откаже да работи на най-неподходящото място? Е, ако сме се подготвили за зимата предварително, ще предпазим двигателя от премръзване. 

Какви рискове крият зимните сезони? 

Зимата е сезонът, който носи след себе си най-рискови и екстремни климатични условия. Заснежените и заледени пътища намаляват значително сцеплението. Това представлява огромна опасност както за шофьорът и неговите пътници, така и за останалите участници в движението, които се намират в непосредствена близост. 

Наличието на подходящи гуми е важно, тъй като те имат специфична грайферна система, създадена да осигурява добро сцепление по замръзналия път. Тук снеговалежите не са фактор - достатъчно е градусите навън да стигнат нулата, за да започнат невидимите поледици по асфалта.

Как да подготвим автомобила за зимата?

Източник на изображение: Canva

Възможен риск през зимата е замръзването на нашата течност за чистачки, както и на други течности в автомобила. Това не само може да създаде неприятна ситуация на пътя, но и до сериозна повреда. 

Уверете се, че закупувате качествени течности и не пестете пари от тях, тъй като те имат пряко влияние върху безопасността на пътя. Препоръчително е да разполагате и със спрей за размразяване на стъкла и такъв против запотяването им.

Разбира се, както вече споменахме, намалената видимост произтича не само от по-късия ден. Нужно е да се обръща внимание на фаровете, тъй като те са средство, което помага на вас, а и на останалите шофьори и пешеходци да ви забележат навреме.

Важно е да се уверим, че уплътненията на вратите на автомобила са здрави. Гумените уплътнения предпазват от проникване на студен въздух в автомобила, а това ще оптимизира разходите за отопление в даденото превозно средство.

Последна, но не на последно място, е възможността да „падне” акумулаторът. Студеното време изтощава заряда много по-бързо от очакваното, затова е важно състоянието му да бъде следено редовно. Разбира се, обезателно приберете в багажника си и кабели за подаване на ток, ако подобна ситуация все пак изникне. 

Как да подготвим автомобила? 

Вече стана ясно, че това да подготвим автомобила си за зимата не е прищявка и не търпи отлагане. Но как да го направим? В следващите редове ще обърнем внимание именно на всеки детайл. 

Проверка и смяна на акумулатора

Първото нещо, което трябва направим, е да тестваме акумулатора си. В случай че наблюдаваме намаляване на неговата производителност, или пък имаме затруднения при стартиране, е нужно да го заменим с нов. Ако игнорираме гореспоменатите проблеми, е възможно автомобилът ни да откаже да работи на най-неподходящото място.

Инспекция и обслужване на спирачките

Друга особено важна стъпка е проверката на спирачките. Мократа настилка, намалената видимост - всички тези обстоятелства акцентират върху значението на максимално късия спирачен път за успешно избягване на инциденти. 

Важно е да обърнем внимание на дисковете, накладките и спирачната течност. Ако се налага, трябва да заменим износените части с нови и да поддържаме системата в изрядно състояние, за да не ни предаде.

Как да подготвим автомобила за зимата?

Източник на изображение: Canva

Смяна на течностите със зимни

Антифризът е задължителен, когато настъпят студените месеци. Винаги трябва да се уверяваме, че разполагаме с него, тъй като той осигурява защита от замръзване и корозия по системите на колата. Ниските температури могат да бъдат коварни и да ни попречат да шофираме нормално. Благодарение на антифриза ще да си осигурим достатъчна видимост, без значение от условията навън.

Инвестирайте в зимни гуми 

Наличието на зимни гуми е задължително за оптималното сцепление по заледени и заснежени пътища. На пазара има голямо разнообразие от зимни гуми, което означава, че ще имаме избор и от различни цени. Разбира се, повечето купувачи се изкушават да закупят по-евтини гуми, но това винаги е грешка. 

Важно е да инвестираме в качествени зимни гуми, за да бъдем спокойни и защитени на пътното платно. От друга страна, изделията на реномирана марка в по-високия ценови клас ще имат по-добри характеристики и ще са по-устойчиви на износване, което пък отлага напред във времето подмяната им с друг комплект. 

Нужно е да подберем гуми с правилен размер и грайфер. Ако не успявате да изберете подходящите за вас, обърнете се към специалист, който ще ви насочи и ще улесни избора ви.

Поддържайте резервоара за гориво поне наполовина пълен 

Наличието на гориво в резервоара предпазва горивната система от замръзване. Именно затова е важно винаги да проверяваме дали той е поне наполовина пълен. 

Ако забележим, че количеството гориво в автомобила намалява, е нужно да реагираме веднага. Това ще ни спести доста неприятности, които могат да изникнат заради това.

Поддържайте подходящо налягане в гумите 

Съвсем нормално, промените в температурите имат влияние върху налягането на автомобилните гуми и е важно често да проверяваме какви са въпросните стойности. Ако те не са в норма, ще има негативен ефект върху сцеплението, управляемостта и устойчивостта на самите гуми. 

Ако не знаете какво е правилното налягане на вашите гуми, проверете в ръководството им за употреба или се допитайте до специалист.

Как да подготвим автомобила за зимата?

Източник на изображение: Canva

Проверете светлините 

Целогодишно е от огромно значение светлините на автомобила ни да функционират правилно, но важи с още по-голяма сила през зимата, тъй като тогава слънцето залязва много по-рано и фаровете се използват почти постоянно. 

Необходимо е да проверяваме фаровете, мигачите, стоповете и т.н. колкото се може по-често. Не ни коства много да подменим изгоряла крушка, но тя може да ни спаси от неприятен инцидент.

Смяна на перата за чистачки 

Качествените чистачки имат съществено значение за ясната видимост през зимата. В този период от годината дъждът и снеговалежите са често явление, като те ще директно ще пречат на шофирането, ако чистачките ни не работят правилно. 

Поради тази причина е нужно да инвестираме в пера за чистачки или изцяло нов комплект, създадени специално за зимата.

Как да подготвим автомобила за зимата?

Източник на изображение: Canva

Заключение

Не бива да правим компромис с нито един детайл, когато подготвяме автомобила си за зимата. Без значение дали сме активни шофьори или не, е трябва да бъдем готови за студените месеци от годината. 

През този период изненадите са повече от вероятни, а неволният или съзнателен пропуск от наша страна би могъл да ни струва много скъпо. 

Няма нищо по-важно от това да бъдем в безопасност на пътя, затова си струва да отделим малко време, внимание и финанси за подготовката на возилото си през зимата. Изпълнявайки това, ще бъдем по-спокойни и уверени, когато сме на път. 

Снегът може и да ни създава главоболия, но по-големите неприятности можем да си създадем самите ние, ако сме безотговорни през студени месеци от годината.

Често задавани въпроси

С какво са по-различни зимните гуми от всесезонните?

Зимните гуми са проектирани конкретно за студените месеци от годината. Те са далеч по-добре подготвени за екстремните условия, с които зимата може да ни изненада, например валежи, ниски температури, продължителни поледици и прочее. 

Техният материал и конструкция са специално разработени и осигуряват по-добро сцепление и по-голяма стабилност на возилото.

Какво е препоръчителното налягане на гумите през зимата?

Това зависи както от марката и модела на гумите, така и от вашия автомобил. Повече информация относно препоръчителните стойности можете да откриете в ръководствата за употреба и на двете или попитайте специалист.

Обикновено от вътрешната страна на прага, под шофьорската врата, е поместен стикер с оптималното налягане. Те често се различават за предните и задните гуми и варират както според сезона, така и според товара. Само ако спазвате стриктно тези показатели, можете да си гарантирате добро сцепление.

ProGumi