ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Как да поддържаме летните гуми?

Как да поддържаме летните гуми?

2.02.2024 г.

Какво всъщност знаете за летните гуми? Защо трябва да ги използвате? Законът задължава ли Ви да сменяте летните си гуми със зимни през зимата и обратното? 

По какво се различават летните гуми от останалите видове гуми? Навярно сте си задавали поне веднъж тези въпроси. Ние сме тук за да Ви дадем някои отговори и да помогнем да използвате и поддържате оптимално добре летните гуми на автомобила си. 

Защо е важно да поддържаме гумите си?

Гумите на автомобила Ви са буквално гума, в пряко съприкосновение с асфалт. От тази гледна точка, летните горещини могат да бъдат огромен проблем за зле поддържаните летни гуми. 

Ето няколко лесни стъпки, които трябва да предприемете за да се уверите, че автомобилът Ви е готов за лятото, както и приложими съвети как да поддържате летните си гуми.

Как да поддържаме летните гуми?

Източник на изображението: Freepik.com

Проверка на налягането

Огромен фактор в грижата и поддръжката на летни гуми е проверката на налягането. Както недостатъчното напомпване, така и прекалено напомпани гуми, са признак за проблем, който своевременно трябва да разрешите.

Хубаво е да измервате налягането в гумите си поне веднъж месечно и задължително винаги преди да поемете на дълъг път.

Проверка на времето

Ако се водим по метеорологичните условия, времето за смяна на зимните гуми с летни е, когато средната денонощна температура надскочи 7 градуса по Целзий.

Поради променливите температури в този между сезонен промеждутък, тези температури настъпват по различно време всяка година.

В България няма действащ конкретен закон за подмяна на зимните гуми с летни. Съществуват само отделни разпоредби в Закона за движение по пътищата.

Оптималното време за смяна на зимните гуми с летни, според специалистите, е началото на месец март.

Гумите са от съществено значение и са едни от най-важните компоненти, когато става въпрос за безопасност на пътя.

Те са единствената част от автомобила Ви, която има пряк контакт с пътната настилка.

Поради изключителната им важност за безопасността на шофьора и пътниците в автомобила, е много важно да знаете как да ги проверявате и поддържате правилно.

Според проведено проучване, над 15% от автомобилите, които в момента се движат по пътищата на страната ни имат една, или повече гуми, които са износени и имат нужда да бъдат подменени.

Знаете ли дали Вашата кола попада в тази категория? Предоставяме Ви няколко признака за износени гуми, за които трябва да внимавате.

Признаци за износване по гумите

Лошо сцепление

Някои гуми могат да бъдат чисто нови и въпреки това, докато шофирате, имате чувството че управлявате автомобила си по ледена пързалка, дори пътят да е съвършено сух. Най-важното при гумите, е да чувствате сигурност и спокойствие, докато сте зад волана.

Кола, която е оборудвана със зимни гуми, няма да има добро сцепление на пътя при летни условия, дори гумите да са чисто нови. Ако гумите, с които е оборудван автомобилът Ви в момента не ви дават сигурност и спокойствие докато карате, това е сигурен знак, че имат нужда от смяна.

Пробив в протектора

Повечето пробиви в протекторите на гумите могат да бъдат поправени и само с помощта на специални лепенки. Някои от тези пробиви обаче, са в зона, която има прекалено голямо триене с пътната настилка и няма как да се гарантира безопасната им поправка само с този метод.

Също така, пробивите, които са по-големи от ¼ от диаметъра, или близо до този диапазон, са неспасяеми щети и лепенките просто няма как да работят. При такъв тип пробив на протектора на гумата, или на самата гума, тя трябва да бъде незабавно сменена.

Прекалено или неравномерно износени протектори

Най-сигурният индикатор за това кога колата ви се нуждае от нова гума е дълбочината на протектора. 

При равномерно износване на протектора, вашата кола винаги трябва да има най-малко 2/32 сантиметра оставаща дълбочина на протектора във всички секции на гумата – повече е още по-добре.

Това измерване се взема от щангите за износване – малък участък между блоковете на протектора, който е леко повдигнат.

Механичните проблеми ще се отразят на гумите на вашия автомобил. Ако подравняването не отговаря на изискванията, има разхлабени части на кормилното управление или имате износени компоненти на окачването, това може да натовари гумите ви допълнително или да промени ъгъла, под който те докосват пътя.

Ако случаят с вашето превозно средство е такъв, може да забележите, че вътрешното, или външното рамо има много по-голямо износване от централната секция на протектора.

Това е състояние, известно като оперение, при което блоковете на протектора се износват в странна форма. Освен това прекалено напомпаните или недостатъчно напомпаните гуми могат да износят съответно централната част или раменете.

Издутини, или цепнатини по повърхността на гумите

Прорези и драскотини по гумата не са повод за голямо притеснение, но ако забележите издутина или цепнатина, незабавно посетете най-близкия сервиз. 

Издутините се получават, когато въздух попадне между вътрешната облицовка и външните гумени слоеве, обикновено причинено от удар в бордюр или влизане с висока скорост в пътна неравност.

Разрезите и драскотините по гумата от своя страна могат да възникнат поради множество причини - от отломки по пътя до вандализъм. Имайте предвид че разрез, или цепнатина по гумата, които са по-дълбоки от външния слой, са твърде дълбоки, за да се кара с тях безопасно.

Пукнатини между блоковете на протектора

Колкото по-стара е гумата, толкова по износена е повърхността и. Пукнатините са нещо нормално, което може да се види по повърхността на всички гуми - стари и нови.

Важно е да знаем обаче, че когато повърхността на гумата е изключително суха и можем да хванем например краищата на цепнатината и да обелим част от повърхността на гумата, това е сигурен признак, че тя трабва да бъде сменена.

Показва се стомана, или забелязвате нишки от тъкани, които излизат изпод повърхността на гумата

Вътрешността на гумите е съставена от компоненти като фини метали, тъкани, памучни влакна и др. Тези компоненти помагат гумата да запази силата и сцеплението си. Металните нишки са от ключова роля при запазването на целостта и правилната форма на гумата.

Това са все структурни компоненти, които трябва да се намират във вътрешната част на автомобилната гума. Ако забележите някои от тях да се показват, или да излизат извън повърхността на гумата, то тя незабавно трябва да бъде сменена.

Изтекъл срок на годност

Знаехте ли, че гумите имат срок на годност? За разлика от хранителните продукти, гумите Ви все пак не стават негодни за употреба веднага след изтичането на срока на годност, но все пак, ако този срок е изтекъл, е препоръчително те да бъдат сменени.

Как да поддържаме летните гуми?

Източник на изображението: Freepik.com

Как да намалим шанса за износване на летните гуми?

Износването на гумите е нещо напълно нормално. Не съществува начин износването на летните гуми да бъде предотвратено завинаги, но има няколко неща, които може да направите за да удължите живота на гумите си и да запазите доброто им състояние за по-дълго време.

Променете навиците си на шофиране

Както вече казахме, не можете да избегнете износването на гумите, но можете да промените поведението при шофиране, което има тенденция да го предизвиква.

Например, ако завивате твърде бързо, краищата на предните ви гуми могат да се износят. 

Ударът в издатина, или влизането в дупка с по-висока скорост, може да доведе до износване на гумите и дори да обърка подравняването на колелата. 

Внимавайте да не преминавате с висока скорост над локви, които може да крият дълбоки дупки. Ако е възможно, избягвайте ги напълно.

Следете и поддържайте нормално налягане в гумите

Проверявайте налягането на гумите си всеки път, когато зареждате гориво, или поне веднъж месечно.

Когато са правилно напомпани, вашите гуми могат равномерно да разпределят силата от вашия автомобил към пътя.

Когато са недостатъчно или прекалено напомпани, гумите не могат да осъществят правилен контакт с пътя и това води до проблеми и износване.

Правете ротация на гумите си редовно

Ротацията на гумите изглежда точно така, както звучи: гумите се разменят, за да се износят по-равномерно (и следователно по-бавно). 

Вашите предни гуми изпитват по-голямо напрежение при шофиране, тъй като те са тези, които са отговорни основно за управлението и завиването на автомобила.

Те поемат и най-голяма тежест. Ротацията на гумите гарантира, че всяка гума се износва равномерно и по-бавно.

Инвестирайте в рутинно подравняване на гумите

В същото време, в което правите ротация на гумите, можете да помолите в сервиза да проверят и подравняването.

Правилното подравняване на гумите гарантира оптимално представяне на пътя. Помага на гумите да издържат по-дълго, автомобила Ви се движи по-гладко, а колелата сочат в правилната посока.

Както всяко друго нещо в живота ни, гумите изискват правилна грижа и поддръжка. Ако сте информирани, знаете за какво да следите и как да се грижите за гумите си, лекото и спокойно шофиране са гарантирани.

ProGumi