ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Как да изберем селскостопански гуми?

Как да изберем селскостопански гуми?

17.01.2024 г.

Гумите за селскостопански машини имат ключова роля в успешното извършване на земеделските дейности. Точно затова е важно да бъдете внимателни, когато избирате гуми за трактор или за друга земеделска машина.

трактор

Източник на изображение: Unsplash 

Независимо дали тепърва се захващате със земеделие, или сте в бранша от години, настоящата статия ще ви бъде от полза, понеже и в този дял от индустрията иновациите навлизат с бързи темпове. 

Компаниите влагат все нови и нови технологии и смеси в производството на специализирани гуми, понеже типът изделие влияе пряко върху ефективността, производителността и разходите на селскостопанската техника. 

В следващите редове ще отговорим на въпроса как да изберем селскостопански гуми, какво включва богатото разнообразие от различните видове гуми за трактори и други машини, за да бъдете по-уверени при избора на нов комплект.

Какво представляват селскостопанските гуми?

Селскостопанските гуми са направени така, че без проблем да се справят с тежки условия. Те биват използвани в разнообразни ситуации, натоварващи ги по различни начини. 

Има определени изисквания за дълбочината на протектора при всеки вид гуми, за да бъде подходящ за съответните състояния на почвата. 

Гумите за селскостопанска техника трябва да притежават някои ключови характеристики. Сега ще изброим онези от тях, които да вземете под внимание, щом сте в търсене на подобни гуми.

Издръжливост и устойчивост

Всяка гума е създадена за конкретни условия. Ако тя бива използвана погрешно, това може да доведе до нейното износване или по-сериозно увреждане по окачването, което да изисква не просто подмяна на гумата, но и скъпоструващ ремонт.

снимка на зелен трактор

Източник на изображение: Unsplash 

Различна товароносимост 

Всяка селскостопанска гума е пригодена да пренася тежки товари. Все пак е важно да имате предвид това, че всеки модел е с различен индекс на товароносимост. Съобразявайте се с него, защото, ако ги претоварите, това ще доведе до дефект, който невинаги би могъл да бъде поправен.

Подходящи за различни терени

Селскостопанските гуми са произведени така, че с лекота да се справят с различни типове почва. Докато сте в търсене на такъв продукт, винаги съобразявайте дали почвата, върху която ще работите, е мека или твърда. Това е от значение, защото има ефект върху сцеплението, а и върху разхода на гориво.

Видове гуми за трактор и други земеделски машини

Селскостопанските гуми могат да бъдат такива за трактори, комбайни, някои видове ремаркета и други. Те се делят на три основни вида. Всеки от тях е пригоден за различни условия на работа.

Гумите биват стандартни, IF и VF (съответно гуми с повишена гъвкавост и такива с много висока гъвкавост).

Стандартните гуми са сред най-популярните. Те могат да бъдат използвани и за трактори, и за други земеделски машини. Тези гуми се представят добре при работа с почви, без значение от тяхното състояние. 

Заради големият интерес към стандартните селскостопански гуми, те се предлагат в много размери от много брандове. Така всеки гарантирано ще открие онова, което отговаря на всичките му изисквания, както и на очакванията му за цена.

стар трактор

Източник на изображение: Unsplash 

Гумите с повишена гъвкавост (IF) са по-икономични откъм разход на гориво, предлагат по-добро сцепление, а и носят по-големи товари. Разбира се, всичко това рефлектира и върху тяхната цена, което може да откаже някои хора от закупуването на именно този вид гуми.

Гумите с много висока гъвкавост (VF) са със сходна конструкция като IF гумите, но се различават по това, че носят още по-голямо тегло. Поради тази причина цената им вероятно ще се стори доста висока на част от купувачите, но това тяхно предимство не бива да бъде подценявано.

Как да изберем подходящи селскостопански гуми?

Важно е да подберете търпеливо правилните селскостопански гуми, тъй като те са сред факторите, определящи успеха на земеделската дейност. 

За да откриете идеалните гуми за вас, вземете предвид следните фактори.

Условия на работа

Важно е да сте наясно при какви условия ще използвате съответната машина, с която работите. Обърнете внимание на терена, по който ще се извършва съответната дейност. 

Съобразете с това дали по него има наклони, тъй като те усложняват целия процес. Разбира се, не пренебрегвайте сезона, през който активно обгрижвате културата, както и интензивността на работа. 

Тип на почвата

Почвите имат различна консистенция, изискваща различни гуми. Ако почвата, с която работите, е по-твърда и камениста, ще са ви нужни гуми с по-здрава конструкция. Ако пък е по-мека, то тогава може да разчитате и на гуми с не толкова агресивен грайфер и дизайн.

Размер

Както за всяко превозно средство, така и при селскостопанската техника е от особено значение размерът на гумите да бъде правилен. Обичайно гумите за този вид превозни средства са по-големи, което е от полза на товароносимостта. 

Естествено, това има и негативен ефект, наблюдаван при маневреността на машината, но винаги можете да се допитате до специалист, в случай че се колебаете за поръчката на определен модел.

стар трактор

Източник на изображение: Unsplash 

Тип на гумата

Гумите за леки автомобили, които ще откриете в търговската мрежа, са основно радиални. Е, при селскостопанските гуми изборът не е толкова улеснен. Това се дължи на факта, че има гуми с диагонална или радиална структура на каркаса. 

Радиалните гуми предоставят по-плавно и удобно управление. Те работят добре при всякакви типове почви, като се справят задоволително дори и при по-ниски нива на налягане. Това ги прави високоефективни, а има и положителен ефект върху тяхната производителност.

От друга страна, диагоналните гуми са с по-здрави странични стени и това ги прави по-издръжливи. Голям техен плюс, заради който са често предпочитани, е, че ремонтът им е значително по-евтин и лесен от този на радиалните гуми.

Позиция на гумата

Позицията на гумата зависи от конкретния тип земеделска дейност, която ще извършвате, както и от машината, с която ще го правите. Ако не сте запознати добре по темата, ви препоръчваме да се допитате до специалист. Той ще ви даде насоки и ще ви помогне както при избора на гуми, така и при тяхното позициониране.

Допълнителни съвети

Когато вече сте се сдобили със своите нови агро гуми, е важно да умеете да се грижите правилно за тях. Поради естеството на работа, те се сблъскват със силни замърсявания и твърди обекти, поставящи пред сериозно изпитание и материала, и шофьора.

Като за начало е важно да почиствате гумите старателно, за да проверявате състоянието им и да предотвратите натрупването на мръсотия по други ключови компоненти. 

Да, техниката не се движи с висока скорост, но дори малките дефекти могат да прераснат в проблем, на който е изключително трудно да реагирате, докато сте сред необятно обработваемо поле, далеч от сервиз. Затова редовно следете налягането и външния вид на гумите и ако забележите нередности, реагирайте, преди да сте се заловили за работа

Вторият ни съвет е да не ги претоварвате повече от допустимото, за да не ги повредите скоро след закупуването им. Прекаленият товар ще намали и ефективността на гумите.

И не на последно място – когато ги съхранявате, се старайте те да бъдат на сухо и хладно място. В противен случай рискувате гуменият материал, от който са направени, да загуби качествата си.

Заключение 

След като вече имате отговор на въпроса как да изберем селскостопански гуми, подберете правилните селскостопански машини, без да правите компромис качеството, т.е. марката. 

Изборът на изделия от най-ниския ценови клас е неоправдана икономия на средства, която в повечето случаи ще ви излезе по-скъпо. 

Често задавани въпроси

По какво се различават селскостопанските гуми от обичайните гуми за автомобили?

Различията между селскостопанските и нормалните гуми за автомобил са големи. Сред основните такива са - различния дизайн на протектора, издръжливостта, както и размерите. 

Какво е правилното налягане за селскостопанските гуми?

От правилното налягане в селскостопанските гуми зависи ефикасността и устойчивостта им на износване. Освен че оптималните стойности са посочени от всеки производител, факторите, имащи отражение върху налягането са - тежестта на товарите, типа на почвата и сезонът. 

Могат ли селскостопанските гуми да се използват и за шофиране по асфалтирани пътища?

Всички селскостопански гуми могат да бъдат използвани за шофиране върху асфалтов път. Важно е да се съобразите с това, че повечето специализирани гуми в категорията са направени за употреба при по-ниски скорости и тяхното сцепление е основно фокусирано върху почвени, каменисти и песъчливи терени. 

ProGumi