ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Как да изберем правилните летни гуми?

Как да изберем правилните летни гуми?

20.02.2024 г.

Средната продължителност на живота на гумите е около 30 000 км. Освен ако почти не използвате превозното си средство, а дори и в този случай, гумите все някога трябва да се сменят.

В следващите редове ще ви запознаем с характеристиките и спецификациите на добрите летни гуми и с факторите, които трябва да вземете под внимание, когато избирате такива.

Какво трябва да знаем за летните гуми?

Летните гуми са известни също като гуми с висока производителност, тъй като са предназначени за сухи пътища. Те са създадени, така че да предлагат гъвкавост и бърза реакция по време на завои. 

Летните гуми имат оптимизирани модели на протектора и съединения, които позволяват максимално сцепление с пътя, което е много важно при шофиране на висока скорост. 

Специалните съединения на протектора на летните гуми са проектирани да бъдат гъвкави за по-добра тяга и стабилност.

 Как да изберем правилните летни гуми?

Източник на изображение: Freepik.com

Трябва да купувате летни гуми за сухи и високо температурни метеорологични условия, както и за метеорологична обстановка включваща силни валежи, тъй като те предлагат безупречно представяне както на сухи, така и на мокри пътища. 

Дизайнът на протектора на летните гуми е проектиран да предотвратява аквапланинг при високи скорости в сравнение с всесезонните гуми. Това води до по-бърза реакция на спирачките, което подобрява безопасността и управлението на автомобила.

Интересни факти, свързани с летните гуми

Знаете ли, че можете да разберете кога е произведена гумата, като погледнете ДОТ-а? Номер 2118 на стената на гумата например означава, че гумата е произведена през двадесет и първата седмица на 2018 г.

Друг интересен факт, касаещ летните гуми е, че те имат много по-добро представяне на мокри пътища, отколкото зимните гуми, но при заледени, или заснежени повърхности, летните гуми имат много по-дълъг спирачен път и съществува много по-висок риск от подхлъзване на автомобила и загуба на контрол от страна на водача.

Сигурно би ви било интересно да научите и че летните гуми имат срок на годност. Средностатистически, след петата си година, гумите започват да се износват.

 Как да изберем правилните летни гуми?

Кои са критериите за избор на летни гуми?

Преди да вземете окончателно решение в избора на летните си гуми е хубаво да вземете под внимание няколко фактора.

Модела на протектора 

Летните гуми имат специални модели на протектора, които позволяват максимален контакт на гумата в съприкосновение с пътя, за да се увеличи тягата и сцеплението. Различните модели и конструкции на протектора включват специфични характеристики за оптимална работа при променящи се метеорологични условия.

Ето и какви протектори има на пазара:

  • Директен модел на протектора - Гумите с директен модел на протектора са проектирани да се търкалят само в една посока и често имат странични канали, насочени към центъра на гумата, образуващи V-образна форма. Тези модели на протектора помагат за отстраняване на водата и избягване на хидропланинга по време на шофиране по мокри пътища. Този тип протектор също помага за разпръскване на топлината, осигурявайки превъзходно представяне на автомобила по сух път.
  • Симетричен модел на протектора - Симетричните протектори са много често срещани и включват непрекъснати блокове на протектора по цялата повърхност, които изглеждат като вълнообразни линии върху гумата. Те се износват равномерно и предлагат гладко возене. Могат да се въртят по няколко начина, тъй като шарката на протектора е една и съща по цялата гума. Чудесен избор за хора, които търсят икономична и дълготрайна гума.
  • Асиметричен модел на протектора - Асиметричните шарки на протектора предлагат еднакво силно представяне и на сухо и на мокър път.Те са снабдени с маркировки „вътре“ и „вън“ на страничната стена за правилен и улеснен монтаж.Асиметричните гуми предлагат силно сцепление в завои и по-добро разсейване на топлината. Големи странични канали от външната страна предлагат устойчивост на аквапланинг и се представят страхотно при мокри и кишави условия.

Размер на гумата 

Изборът на правилен размер на гумата, който да пасне перфектно на автомобила ви и да даде възможно най-доброто представяне, според спецификациите на автомобила също е изключително важно.

Най-добре проверете наръчника за управление и поддръжка, предоставен от производителя на вашият модел автомобил, където със сигурност ще е указано какъв е точният размер на вашите гуми.

Сцепление при мокро време

Изборът на летни гуми с подобрено сцепление и ефективност при мокри условия на шофиране е много важен фактор, особено ако живеете на място, където вали много дъжд.

Тези гуми са в състояние да осигурят по-добро сцепление и следователно по-добра безопасност на мокри пътища.

Летните гуми с добро сцепление на мокра настилка се предлагат с усъвършенстван дизайн на протектора, който позволява на водата да излиза бързо и лесно.

Това води до по-добро управление и по-кратък спирачен път при шофиране по мокри пътища.

Вид на гумите

Летните гуми се предлагат в различни видове в зависимост от дизайна на протектора и характеристиките. Летните гуми за магистрала имат грайфери тип ребра и са подходящи за камиони и пикапи.

Летните гуми с изключителна производителност предлагат отлично сцепление на сухо, но имат по-кратък срок на живот на протектора.Те са най-подходящи за хора, занимаващи се със състезания и шофиране на писта.

Ако търсите лятна гума с нисък профил и голям диаметър за вашия SUV, тогава гумата Street/Sport е идеална за вашия автомобил.

Летните гуми с висока производителност са най-добри, ако търсите по-добро сцепление и сцепление както при сухи, така и при мокри условия, но с дълъг живот на гумите и затова са подходящи за ежедневни пътувания с мощен или спортен автомобил.

 Как да изберем правилните летни гуми?

Към кои марки е препоръчително да се насочим?

Изброихме всички фактори, които е необходимо да вземем под внимание, когато не сме сигурни как да изберем правилните летни гуми. Сега ще се спрем на най-добрите марки на нови гуми, подходящи за лятото.

Важно е да отделим време на ръководството за потребителя, предоставено от производителя и внимание на характеристиките на собственото си превозно средство.

Когато сте сигурни, че знаете точно размера и характеристиките на летните гуми, които трябва да поръчате за вашия автомобил, може да посетите ProGumi.bg и да разгледате огромното разнообразие от летни гуми и марки, които предлагаме.

Тук ще дадем пример с марките предлагащи най-добро представяне и водещи класациите през последните години:

  • GOODYEAR - Предлагат максимална производителност на пътя с вдъхновена от състезателните автомобили смес от съставки и дизайн на протектора и олекотена конструкция на гумата.
  • BRIDGESTONE - Летните гуми Bridgestone са проектирани с технология, вдъхновена от състезанията, за да осигурят максимална производителност с плитък и асиметричен дизайн на протектора за уверено спиране и управление както при мокри, така и при сухи условия.
  • MICHELIN - Родена от за издръжливост, MICHELIN® Pilot® Super Sport ви дава вълнението от шофирането на най-добре работещата гума в света.

В сайта на ProGumi.bg ще откриете още много марки и богато разнообразие от най-качествените продукти с най-добро представяне на пътя.

Заключение

Да се уверите, че гумите ви са в добро състояние, е от ключово значение за вашата безопасност на пътя – това дори може да предотврати катастрофа, свързана с лошото състояние на гумите ви. 

Тъй като сезоните се променя от зима към пролет и лято, време е да помислите за поставяне на летни гуми. Важно е да знаем характеристиките и спецификациите на гумата на автомобила си и как да изберем правилните гуми.

В тази статия ви запознахме с най-важното, което трябва да знаете при избора на летни гуми. Не се колебайте да посетите ProGumi.bg за повече информация и избор на най-подходящият за вашият автомобил комплект летни гуми.

Често задавани въпроси

Къде мога да поръчам летните си гуми онлайн?

В сайта на ProGumi.bg ще откриете богато разнообразие от гуми и марки.

Колко струват летните гуми?

Могат да са на цена от 50 до 500лв. за гума. Затова преди да решите да купувате летни гуми за автомобила си е важно да имате ясна представа за бюджета, които можете да отделите.

Мога ли да ползвам зимните си гуми и през лятото, вместо да купувам летни?

На практика можете, но рискувате повреда на автомобила, износване на гумите и дори катастрофа.

ProGumi