ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Как да изберем подходящите гуми за джип?

Как да изберем подходящите гуми за джип?

19.12.2023 г.

Да направите избор на гуми за джип никак не е лека задача. Това се дължи на факта, че в търговската мрежа има огромен избор от гуми за джипове, като всички те са представени по примамлив начин. 

Важно е да не се подвеждате само по това как изглежда даденият артикул – сравнявайте внимателно техните характеристики и ако се колебаете, винаги се консултирайте със специалист. 

Как да изберем подходящите гуми за джип

Източник на изображение: Canva

Нужно е да търсите гуми, които са предназначени конкретно за вашия автомобил. Запомнете, че покупката на качествени гуми за SUV е инвестиция в производителността, безопасността и удоволствието от шофирането. 

В този блог пост ще обърнем по-специално внимание на това как да направите правилен избор на гуми за джип и ще ви дадем няколко полезни съвета с актуални примери.

Какво представляват гумите за джип? 

Естествено, гумите за джип неслучайно са отделени в специална категория. Те, както всички други, осигуряват контакта на автомобила с пътното платно, но специфичните условия, в които често се движат тези превозни средства изискват много повече от стандартната конструкция и каучукови смеси. 

Ако тяхното качество е високо, те ще ви гарантират пълен контрол, а и комфорт при шофиране, без значение от състоянието на терена. 

Гумите за SUV са направени така, че да могат да издържат голямата тежест на автомобила, както и всеки стил на шофиране. По този начин те ви предоставят спокойствие, докато сте зад волана.

Основни видове гуми за джип

Ако сте се поинтересували малко повече, най-вероятно знаете, че можете да откриете различни видове гуми за вашия джип. Всеки един от тях дава различно удобство в зависимост от вашите нужди. 

Сега ще обърнем внимание именно на тях.

Как да изберем подходящите гуми за джип

Източник на изображение: Canva

Highway Terrain (HT)

Първите гуми, за които ще говорим, са Highway Terrain гумите. Те са предназначени за използване в ежедневието. Това ще рече, че са напълно подходящи за употреба в града, както и по магистрали. Тяхната шарка е конструирана по начин, който да ви осигури тихо и комфортно пътуване.

Техен плюс е намаленото съпротивление с настилката, което подобрява производителността на двигателя и ще ви спести немалко пари от намаления разход на гориво. В търговската мрежа можете да откриете Highway Terrain зимни и летни гуми, както и всесезонни гуми.

За всякакъв терен (АТ) 

All Terrain са златната среда при гумите за джипове. Те умело могат да се справят с всякакви условия на пътното платно. Ако сте от хората, които понякога обичат да шофират и извън пътя, то тези гуми са чудесни за вас. 

АТ гумите се справят прекрасно както по асфалт, така и по неравни, каменисти и песъчливи терени. 

Техният протектор е по-агресивен в сравнение с този на Highway Terrain гумите, като това осигурява добро сцепление и повече сигурност не само по „черните“ пътища. Ако се намирате в район, познат с по-сурови зими, то тези гуми ще ви дадат необходимата сигурност и при тези климатични условия.

Mud Terrain (MT) 

Най-добрите гуми за офроуд са Mud Terrain гумите. Те са създадени за употреба при екстремни условия. МТ гумите имат специално разработен протектор, който се справя без никакъв проблем с кал, пясък и всякакви други трудности, които офроуд терените предлагат. 

Гумите от този вид предоставят максимално сцепление, както и проходимост, така че можете да бъдете спокойни и смело да се впуснете в приключения.

Как да изберете подходящите гуми за джип?

Рано или късно ще дойде моментът, в който трябва да изберете своите нови гуми за джип.

Сега ще поговорим малко за нещата, които трябва да имате предвид, когато се чудите на кои точно да се спрете.

Стил на шофиране

Първо ще обърнем внимание на вашия личен стил на шофиране. Вече изброихме трите вида гуми за джип. Ако сте от хората, които предпочитат спокойното пътуване, то тогава НТ гумите са за вас. Те са направени основно за градски условия и ще отговорят на всичките ви очаквания.

Как да изберем подходящите гуми за джип

Източник на изображение: Canva

Ако пък сте от авантюристите, които обичат да шофират и на асфалта, и извън него, то тогава АТ гумите са подходящи за вас.

Независимо дали професионалната ви дейност често ви отвежда по алтернативни маршрути или обичате в свободното си време да сте сред природата, AT моделите ще са оптимален избор за пресечени местности, чакъл неравности и по-големи наклони. 

Ако пък сте се сдобили с джип само за да шофирате офроуд, то тогава МТ гумите са най-логичният избор за вас. Техният протектор ще покрие всички ваши изисквания, без значение колко тежки са условията на терена, по който шофирате.

Климатични условия

Следващото, което трябва да вземете предвид, са климатични условия в района, в който живеете. Ако се намирате на място с интензивни дъждове и снеговалежи през зимата, е препоръчително да си закупите АТ или МТ гуми.

Ако пък за мястото, на което живеете, не са обичайни подобни метеорологични условия, то тогава НТ гумите ще ви свършат чудесна работа. Всички видове гуми осигуряват чудесна стабилност и сцепление, стига да се използват по правилния начин. 

Съвместимост

Естествено, важно е да се уверите, че гумите, които подбирате, са съвместими с вашия джип. И тук не говорим единствено за цоловете на джантите

Пропорциите на гумата определят до голяма степен товарния и скоростен индекс, както и коефициентът на сцепление. 

Ако подберете оптималния размер гуми, няма да имате никакви трудности при управлението на автомобила или риск от неравномерно износване на гумите. 

Бюджет

Е, няма как да не поговорим и за бюджета. Цената е важен фактор за всяка една покупка, но изделията във високия ценови клас не са там случайно. Съветваме ви да не пестите от пари от инвестицията в гуми, тъй като именно те ви осигуряват защита и контрол. Висококачествените гуми са по-скъпи, но пък имат по-дълъг живот и по-добри показатели, което оправдава всяка похарчена монета.

Популярни марки и модели

В търговската мрежа има огромно разнообразие от гуми за джипове, а и вероятно всеки шофьор си има марка фаворит. 

Ако все още търсите идеалния модел за вас или искате да оборудвате возилото си с по-добри гуми, тук ще споделим с вас кои са някои от най-популярните марки и модели гуми за джип, за да улесним крайното ви решение.

Как да изберем подходящите гуми за джип

Източник на изображение: Canva

B.F. GOODRICH е марка, предпочитана от множество шофьори. Гумите на този бранд са познати с видимо по-агресивния дизайн, който пък е от полза при представянето им в различни условия на пътя. Един от най-търсените модели на тази марка е KO2 RWL, който е чудесна комбинация между цена и качество.

Друг много търсен бранд е GOODYEAR. Те предлагат огромно разнообразие от всякакви гуми. Шофьорите често решават да се доверят именно на GOODYEAR, защото техните гуми са познати с голяма издръжливост и чудесно сцепление. Един от най-търсените модели на тази марка е VECTOR-4S G2. За радост на водачите, той също е на достъпна цена, която в никакъв случай не е за сметка на качеството на гумата.

И накрая, но не на последно място, е марката MICHELIN. Брандът е световен лидер в индустрията и диктува иновациите при гумите. Тяхна запазена марка е дългият живот на гумите, както и комфортът, който те осигуряват. Сред най-популярните им модели се отличава ALPIN A4, готов да се справи с всякакви трудности, които могат да се изпречат пред вас на пътя.

Заключение

След като вземете предвид всичко казано до тук, отговорната задача за избор на правилните гуми за вашия джип със сигурност ще бъде по-лесна, а решението ви – по-информирано и бързо. 

Отново напомняме, че не трябва да пестите пари от подобна инвестиция, защото това са финанси, вложени във вашата сигурност на пътното платно. 

Често задавани въпроси

Как да определя правилния размер гуми на моя джип?

Това, от какъв размер гуми се нуждае вашият джип, зависи изцяло от неговите технически характеристики. Повече информация относно това можете да откриете в ръководството за употреба на личното ви превозно средство. 

Може да обърнете внимание и на цифровия код, изписан на настоящите ви гуми. Той показва широчината, съотношението ѝ спрямо височината, конструкцията и диаметъра на джантата. 

Ако срещате затруднения или искате да закупите гума с различни пропорции, се допитайте до специалист. Той с готовност ще ви насочи към правилните варианти за вас според изискванията и бюджета ви. 

Мога ли да използвам различни видове гуми на своя джип?

Това не е никак препоръчително. Смесването на гумите не само нови-стари, но и на различни марки и дори модели ще наруши оптималното им поведение на пътя и може да доведе до тяхното неравномерно износване. 

Подобни показатели крият риск от опасни ситуации на пътя, затова по възможност винаги се сдобивайте с четири еднакви гуми. 

Каква е обичайната продължителност на живота на гумите за джип?

Това колко дълго ще „живеят“ едни гуми зависи от редица фактори. Сред тях влиза бранда гуми, които сте предпочели, както и конкретния модел, на който сте се спрели. Влияние върху това има и личният ви стил на шофиране, както и състоянието на терена, по който карате. 

Разбира се, не трябва да забравяме и поддръжката на гумите. Правилната грижа и съхранение са фактори, които способстват за по-дълъг и безпроблемен пробег. 

Като оставим всичко това настрана, можем да кажем, че обикновено качествените гуми за джип издържат разстояние между 40 000 и 70 000 километра.

ProGumi