ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Как да изберем джанти за автомобила?

Как да изберем джанти за автомобила?

8.09.2023 г.

Да изберете правилните джанти е от особена важност, за да се чувствате в безопасност в собствената си кола. Често те са смятани просто за аксесоар на автомобила, но това далеч не е така. 

Всъщност джантите имат голямо значение за това колко лесно е да се поддържа контрола на возилото и колко оптимална е работата на гумите.

Щом сте тук, значи ви вълнува едно - как да изберем джанти? В следващите редове ще споделим с вас малко по-подробно кои са основните характеристики на джантите, кои са различните видове със своите плюсове и минуси, както и ще ви дадем съвети как да ги поддържате.

Основни характеристики на джантите 

Както вече споменахме, изборът на джантите е решаващ фактор за добрата работа на автомобила. Това са някои от по-важните характеристики, които ще ви бъдат помощници при бъдещата ви покупка.

На първо място ще поговорим за размерите и спецификациите на джантите като цяло. Както всичко останало, джантите се предлагат в разнообразни големини и с различни характеристики. Особено важно е размерът на джантата да съответства на вашето превозно средство.

Ще трябва да съобразите диаметъра и широчината на джантите с тези на гумата на вашия автомобил. Друго нещо, което задължително ще трябва да направите, е да сте сигурни, че броят на болтовете за закрепване на джантата съвпада със специфичното разположение на отворите на вашата кола.

Нужно е да обърнете внимание и на това от какво е направена джантата, на която сте се спрели. Всички те се изработват от различни материали – има например стоманени, такива от сплави и алуминиеви джанти

Стоманените джанти са здрави и издръжливи на удари, но пък за сметка на това са осезаемо по-тежки и не изглеждат толкова добре, колкото останалите, за които ще говорим сега. 

Как да изберем джанти за автомобила?

Източник на изображение: Canva

Джантите от сплави са едновременно леки, здрави и красиви, а освен това са устойчиви и на корозия. Алуминиевите от своя страна също са леки, различават се от другите със своята топлинна проводимост, което е важно тяхно предимство, тъй като охлаждат спирачките. Разбира се, това ги прави и по-скъпи от останалите.

Вече споменахме дизайна, а сега ще му обърнем малко повече внимание. Това как изглеждат новите ви джанти за автомобила ще промени изцяло неговия външен вид. 

Хубавото е, че има богато разнообразие от видове, така че да откриете това, което най-много пасва както на вашия характер, така и на возилото ви. Сигурни сме, че сте виждали скъпите спортни автомобили, които имат спортни алуминиеви джанти.

Не биха изглеждали толкова добре с по-обикновени джанти, нали? Препоръчително е да откриете това, което по-скоро допълва вида на вашата кола, а не го разваля.

Как да изберем джанти за автомобила?

Източник на изображение: Canva

Имат ли плюсове и минуси различните видове? 

Почти всичко има както минуси, така и плюсове. Джантите не правят изключение. Как да изберем правилните? Сега ще споделим с вас положителните и отрицателните страни на някои видове.

Разликите, както може би сте се досетили, идват от материала, от който са направени джантите и, естествено, от техния дизайн.

Положителното при стоманените джанти е, че са здрави, сравнително евтини, както и издръжливи на удари и износване. Заради по-ниската им цена те са по-скоро алтернатива за тези, които не се вълнуват особено от това как изглежда автомобилът им, а искат просто да стигнат от точка А до точка Б. 

Негативното при тях е, че са по-тежки от останалите джанти, което може да повлияе на управляемостта на возилото, както и на разходите ви за гориво. Както може би стана ясно, те не разполагат и с особено разнообразие – видовете стоманени джанти са ограничени.

Като плюс на алуминиевите джанти бихме изтъкнали тяхното по-леко тегло – тежат по-малко от стоманените, което автоматично означава, че управляемостта на возилото е по-лесна, а разходите за гориво по-ниски. 

Също така те изглеждат доста по-добре и разполагат с избор от дизайни, цветове и стилове. Минусът при тях е, че са по-скъпи от стоманените джанти. Освен това могат да бъдат по-лесно повредени при един по-силен удар, като например преминаването на колата през някоя по-голяма дупка на пътя, или пък сблъсък с тротоара.

Джантите от сплави са хем леки, хем здрави, хем стилни. Цената им не е твърде висока, а разнообразието от видове е богато – със сигурност ще откриете привлекателен за вас дизайн, който да пасне на лекия ви автомобил. 

Друго тяхно предимство е и факта, че са по-устойчиви на корозия. За тях ще трябва да отделите малко повече пари, отколкото за стоманените, и макар да са по-устойчиви при удар от алуминиевите, те все пак биха могли да се повредят при сблъсък. 

Как да изберем джанти според вида им? 

Това да купиш джанти не е лесна задача. Всеки купувач трябва да бъде внимателен и да вземе предвид някои основни правила.

Ако сте от хората, които държат на това возилото им да изглежда добре, то се уверете, че това, което избирате, пасва добре на колата ви.

Как да изберем джанти за автомобила?

Източник на изображение: Canva

Климатични условия

Обърнете внимание и на климатичните условия на мястото, на което живеете – ако се намирате в район, където има сурови зимни условия, то джантите ви трябва да бъдат лесни за почистване и устойчиви на корозия. 

Употреба и тежест

Друг въпрос, на който трябва да си отговорите, е къде ще използвате вашия автомобил. Ако сте основно в града, то алуминиевите или сплавните джанти са за вас. 

Ако пък често пътувате за дълго време и се налага да пренасяте тежки товари, или пък обичате екстремното офроуд шофиране, то стоманените джанти са вашият избор.

Бъдете наясно с това какво натоварване могат да понесат джантите, които купувате – съобразете това с тежестта на превозното си средство. Особено важно е и да проверите скоростния индекс на джантите – той информира относно това каква е максималната скорост, която можете да развиете с тях.

Офсет

Офсетът също е значим при подбора на джанти. Той посочва разстоянието между средата на вашата джанта и допирната точка за закрепване към автомобила. Типовете офсет са три – позитивен, негативен и нулев. 

Позитивният съобщава, че допирната точка е отместена към външната страна на джантата, негативният – че тя е отместена към вътрешната страна, а нулевият показва, че тя е точно по средата на джантата ви.

Резервна джанта

Нещо често подценявано, но много важно, е резервната джанта. Никога не знаете в каква ситуация можете да попаднете, така че, когато купувате нови джанти, помислете и за това. 

Съвети за поддръжка 

Поддържането на джантите не е трудно, ако знаете как да го правите.

Често проверявайте както тяхното състояние, така и това на гумите. По този начин можете да забележите нещо нередно, което иначе би имало влияние върху вашата безопасност на пътното платно.

Поддържайте чистота на джантите, за да намалите риска от корозия. В допълнение непременно ще направи впечатление, че държите на външния вид на автомобила си. Бъдете сигурни, че четката, която използвате за почистване, е мека, за да не нараните покритието на джантите.

Заключение 

Да избереш нови джанти никак не е лесно. Поне не е било досега – надяваме се, че с нашите съвети изборът вече няма да бъде толкова сложен за вас. 

Истината е една – не трябва да се пренебрегва този елемент от колата и не трябва да пестите от него. Джантата гарантира вашата безопасност на пътя. Не забравяйте да вземете предвид насоките, които ви дадохме, за да използвате и поддържате джантите правилно.

Така ще им гарантирате дълъг живот, а на себе си ще обещаете по-малко висене по сервизи и хабене на нерви. Сигурни сме, че можете да се справите с това. А сега се радвайте на новите си джанти и карайте разумно – очакват ви толкова много нови дестинации

Този сайт използва бисквитки

ProGumi