ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
История на автомобилната гума

История на автомобилната гума

17.12.2023 г.

Гумите са изключително важна част от всяко превозно средство. Те се използват от много години насам и въпреки, че правят възможно придвижването от едно място на друго, те често биват подценявани.

С помощта на качествени автомобилни гуми ние си осигуряваме безопасност и комфорт, когато сме на път. А какво всъщност представляват автомобилните гуми и как те са променили живота ни?

История на автомобилната гума

Източник на изображение: Canva

Какво представляват автомобилните гуми?

Значението на гумата в ежедневието днес е голямо. Тя има не една или две важни функции, благодарение на които ние можем спокойно да се движим, да превозваме товари и т.н.. 

Една от най-големите ползи от влаганите днес каучукови смеси, променената конструкция и непрекъснатите иновации е, че предоставят по-добро сцепление с пътната настилка в сравнение с техните предшественици. 

Само така можем да бъдем уверени, че контролът върху управлението на автомобила е в нашите ръце. Разбира се, важно е да бъдат използвани подходящите гуми за съответния сезон. 

В търговската мрежа ще открием летни и зимни гуми, които притежават отлични качества дори при най-екстремните климатични условия, характерни за съответния сезон. Естествено, можем да намерим и всесезонни гуми, които обаче са по-скоро компромисен вариант.

История на автомобилната гума

Източник на изображение: Canva

Производството на гуми е претърпяло огромно технологично и инженерно развитие, за да следва повишените изисквания и международно утвърдени стандарти за безопасност

Въпросните изделия стават все по-добри, осигуряват по-кратък спирачен път, гарантират по-голяма стабилност по време на резки маневри, по-устойчиви са на износване и погледът на немалко компании е насочен към устойчивото развитие и опазване на околната среда. 

Не е за подценяване и фактът, че качествените гуми имат положително влияние върху разходите ни за гориво, защото те способстват за по-малкото съпротивление.

Произход и история на гумите

Що е то история на автомобилната гума? Вероятно малцина са се замисляли по този въпрос. 

Истината е, че тя започва доста назад във времето и е изпъстрена с любопитни моменти. Безспорно всеки си дава сметка какви колосални промени е претърпяла автомобилната индустрия. Производството на гуми не е правило изключение, докато се стигне днес до тази им форма. 

Създаване на първата гума

Когато се говори за история на автомобилните гуми, няма как да не споменем името на шотландеца Робърт Уилям Томсън

През 1846 г,. само на 23-годишна възраст, той получава патент за своето изобретение, а именнопневматичната гума. Тази гума представлявала кух колан от синтетичен каучук, надут със сгъстен въздух, замествайки неблагонадеждните и груби колела.

Усъвършенстване на пневматичната гума

След 20 години се появява производител на гуми за велосипеди на име Джон Бойд Дънлоп. Той не получава патент, тъй като всъщност надгражда това, което Робърт Томсън вече е направил. 

Въпреки трудностите успява да наложи стандарт, който предизвиква същинска революция в бъдещото производство на гуми и с времето гумата започва да се превръща във все по-модерен продукт.

Чак през 1906 г. Франк Сейбърлинг създава гуми с канали (шарки), подобряващи сцеплението с настилката, а след това колелото започнало да се монтира посредством болтове.

Безкамерни гуми 

Когато Първата световна война приключила, гумите продължили бурното си развитие. Тогава се появили и безкамерните гуми. Те били по-гъвкави и издръжливи. 

А каква всъщност е причината да се отдели камерата на гумата? Това се е случило, за да може по-здравата им външна страна да задържа въздуха. С напредъка на времето били използвани по-модерни и все по-устойчиви материали, с чиято помощ настъпила тази технологична промяна. 

Другата цел била да се намали разходът на гориво, като се редуцира съпротивлението при търкаляне. 

Друго, което отличавало безкамерните гуми, е, че се пукали значително по-трудно. Благодарение на изброените предимства, дори и днес почти всички нови автомобили се движат със съвременния вариант на безкамерните гуми.

Гуми Run Flat 

Run Flat гумите стават все по-популярни през последното десетилетие. Те са създадени по начин, който ви позволява да продължите да шофирате дори и със спукана гума. Разбира се, не можете да го правите прекалено дълго. 

С тези гуми може да се измине дистанция от около 80 километра, стига да не превишавате скорост от 80 километра в час. По този начин всеки шофьор има значително по-голям шанс да стигне до сервиз на собствен ход, без да разчита на нечия помощ. 

Важно е да отбележим, че стойностите, които посочихме по-рано, могат да варират според производителя. Ако желаете да се сдобиете с такива гуми, обърнете внимание, че представянето им зависи външните температури и състоянието на пътя, по който шофирате. 

Какви са тенденциите и какви иновации да очакваме в бъдеще? 

Повече от ясно е, че автомобилните гуми ще продължават да търпят развитие и да стават все по-добри. В бъдеще специалистите прогнозират, че ще стават все по-устойчиви.

Освен това голяма част от производителите вече са маркирали във фирмената си политика повишена грижа за околната среда – например голяма част от материалите, които те смятат да използват, ще бъдат рециклирани или рециклируеми.

История на автомобилната гума

Източник на изображение: Canva

Run Flat гумите също ще търпят подобрения. Вече се обсъждат идеи за създаването на технологии, които да следят всеки един показател, да правят интелигентна системна диагностика и да предупреждават за евентуална поява на проблем. 

Това ще отмени шофьорите в редовната проверка на налягането и състоянието на гумите, ще им помогне да избегнат възникването на рискови ситуации и да реагират своевременно при необходимост от балансиране, ремонт и смяна, за да се движат по-уверено и безопасно. 

Заключение

Както вече стана ясно, цялата история на автомобилната гума е белязана от непрекъснати усилия на велики инженери. Когато погледнем към миналото, можем да видим впечатляващата ѝ еволюция. Всички промени са разработени в единствената цел да направят времето, което прекарваме зад волана, по-приятно и сигурно. 

Важно е обаче да не забравяме, че не всичко опира до това какви са гумите на нашия автомобил. Иновациите и новите технологии, както и бъдещите такива, могат да подпомогнат хората, но не и да компенсират напълно техните грешки или проява на небрежност. 

Без значение колко нови или скъпи са нашите гуми, ние винаги трябва да бъдем разумни и внимателни, когато сядаме зад волана. 

Често задавани въпроси

Как да поддържаме гумите на автомобила си в добро състояние?

За да бъдат автомобилните ви гуми в добро състояние, е нужно да следите тяхното налягане и да го поддържате в оптимални стойности според указанията на производителя. 

Редовно проверявайте дали износването им е равномерно, правете ротация и поне веднъж годишно ги балансирайте в сервиз. Ако правите това, гумите ще осигуряват по-добро сцепление и по-дълъг и безпроблемен пробег. 

Колко дълъг е животът на гумите?

Това зависи от редица фактори – и обективни, и субективни. Сред тях са скоростта и начинът на шофиране, какво е налягането на гумите и какви са условията на пътната настилка, по която предимно се движите. 

Очаквано е гумите да издържат около 6 години, като, разбира се, това е срок, на който не трябва да разчитате сляпо. Препоръчваме ви редовно да проверявате дали гумите ви са износени, за да реагирате своевременно.

Нормално ли е гумите да издават шум при движение?

В общия случай е напълно нормално гумите ви да издават шум, когато шофирате. Това е предизвикано от самото триене между гумата и пътната настилка. Шумът варира при различните марки гуми, тъй като те се правят от различни материали и се означават с индекс за ниво на шум.

Ако обаче забележите необичаен или твърде силен шум, който не сте чували досега, незабавно се допитайте до специалист, защото това може да е ясна индикация за проблем.

ProGumi