ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Етикети на гуми (ново поколение)

Етикети на гуми (ново поколение)

5.02.2022 г.

Етикети на гуми (ново поколение)

Енергийните етикети са информация, които потребителите могат да използват, за да закупят подходящите гуми за своя автомобил. Те информират купувача за работата на гумите по отношение на съпротивлението при търкаляне, външния шум при търкаляне и спирането по мокри пътища. След това етикетите се използват за класифициране на нивото на производителност, но и за насърчаване на производителите да проектират по-ефективни, по-безопасни и тихи модели.

КЛАСИФИКАЦИЯ НА ЕФЕКТИВНОСТТА НА ГУМИТЕ

Има 3 енергийни етикета, за да се категоризират гумите и техните характеристики:

Класът на енергийна ефективност варира от A до G (от най-ефективния до най-малко ефективния) и позволява на клиента да определи съпротивлението при търкаляне на гумата и следователно изразходваната енергия, за да се движи автомобилът ще са по-малки.

Класът на сцепление на мокро, който също варира от A до G, определя спирачния път при мокри условия.

Класът на шума на външния лагер от А до В определя нивото на шума извън превозното средство по време на движение. Гумите с ниво на шум от клас C вече не са разрешени.Точният номер децибели прозвеждани при движение са показани в долната част на етикета.

Стар етикет

1222/2009

стар евро етикет

Нов етикет

2020/740

Нов евро етикет

Какво казва законът за новия енергиен етикет?

Задължението за предлагане на гуми за автомобили и микробуси с етикети на европейския пазар е посочено в Регламент (ЕО) № 1222/2009. Той е преразгледан и заменен с Регламент (ЕС) 2020/740, който влезе в сила от 1 май 2021 г. с оглед на новите изисквания. Той се отнася за камиони, кактои автобуси.

Този регламент предвижда, че в допълнение към стандартния етикет, върху гумите може да бъде поставен символ, информиращ хората за сцеплението на гумата в екстремни условия на сняг и лед.

По този начин възможностите за етикетиране се увеличават до 4. Гумите, подходящи за екстремни снежни условия, показват алпийския символ (снежинка на фона на планина с три върха), докато северните зимни гуми показват символа на планината с лед.

В допълнение, новите енергийни символи също правят по-ясно, че енергийната ефективност е валидна, както за превозни средства с вътрешно горене, така и за електрически превозни средства. Класът на шума трябва винаги да е посочен в долната част, като нивото на шума е в децибели.

 

Новият регламент също предвижда забрана за гуми, чието съпротивление при търкаляне и сцепление с мокра настилка от класове F и G, като се намалява скалата на стойностите до 5 класа (A до E вместо A до G).

Работата на гумите, които показват тези пет параметъра, ще бъде оценена чрез стандартизирани тестове, където националните органи могат да извършват и свои собствени проверки. Дори ще бъде възможно да се получи допълнителна информация от базата данни на Европейската комисия с помощта на QR код.

Трябва да се отбележи, че Регламент (ЕО) № 661/2009 относно общата безопасност на моторните превозни средства определя минималните изисквания за ефективност при екодизайн на гуми.

Съответствие между старото и новото поколение енергийни етикети:

Евро етикет за гуми

ProGumi