ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Ефективни ли са зимните гуми при дъжд?

Ефективни ли са зимните гуми при дъжд?

19.09.2023 г.

Съвсем нормално, зимните гуми навяват асоциации за студ и мразовити месеци. През този период от годината всичко е бяло и красиво, но също така и доста опасно. Пътищата стават хлъзгави, а това да имате зимни гуми е повече от задължително. Ефективни ли са зимните гуми при дъжд обаче?

За да се стигне до отговора на този въпрос, е нужно да бъде обърнато внимание на някои възлови моменти. Те се отнасят до сцеплението на зимните гуми, както и до производителността и безопасността при дъжд. 

Затова ние сме тук – заедно с вас ще разискваме тази тема и ще научим дали тези гуми са достатъчно добри и в дъждовно време.

Ще споделим с вас кои са техните предимства, както и недостатъци, които трябва да имате предвид. Тук ще разберете също и какво имаме да кажем относно безопасността при шофиране, докато вали. 

Подходящи ли са зимните гуми за дъжд и защо? 

Сигурни сме, че в обкръжението ви има множество шофьори. Разбира се, всеки от тях има различно мнение по въпроса ефективни ли са зимните гуми при дъжд, или не. По наше мнение те са подходящи и сега ще разберете коя е главната причина за това според нас.

Зимните гуми са направени от смес, която издържа на ниски температури. Те са създадени така, че да не позволяват на автомобила да се хлъзга по заледена и заснежена повърхност. След разтапяне асфалта обикновено е мокър, което е възможно и при дъжд, и при киша.

Следователно имаме припокриване на условията, за които специално е разработена гумата. Това е и разликата между летните и зимните гуми – когато вали, със сигурност ще имате по-къс спирачен път, ако сте със зимни гуми. Обратно на летните гуми, те запазват добра еластичност при ниски температури.

Друго тяхно предимство е наличието на протектора, на който зимните гуми разчитат. Той е създаден така, че да предостави чудесно сцепление при шофиране и при дъжд, и при лед. Конструктивно той представлява съвкупност от дълбоки канали, които оттичат водата по-лесно и не позволяват да се случи аквапланинг

Заради всичко това, което изредихме, вие можете да бъдете по-сигурни в управлението на вашия автомобил. Заради материалите, които са послужили за направата на зимни гуми, вие ще бъдете далеч по-стабилни при мокри условия. 

Ако се случи нещо неочаквано на пътя, ще сте уверени, че спирачния път няма да бъде прекалено дълъг и ще предотвратите възможен инцидент. 

Споменаването на аквапланинга е повод да му обърнем специално внимание. Той е нерядко срещан проблем при шофиране и се появява тогава, когато гумите ви не могат да изгонят водата от контактната си повърхност с пътя. Резултатът е много висока вероятност от поднасяне на колата, завъртане, загуба на контрол.

Ефективни ли са зимните гуми при дъжд?

Източник на изображение: Canva

Благодарение на гумите, разработени специално за по-студените месеци, тази опасност може да бъде предотвратена. Превантивна мярка от ваша страна при такива пътни условия е съобразената скорост.

Естествено, има и случаи, в които зимните гуми не са толкова ефективни. В кои ситуациите това е така? Предстои да разберем сега.

Кога са най-малко ефективни? 

Летните и зимните гуми са проектирани за различни температури. Зимните се изработват от меки каучукови смеси, чието предназначение е да се втвърдяват при охлаждане. Това ги прави стабилни и те могат да функционират правилно при температури по-ниски от 7 градуса.

Когато времето е по-топло, гумата се отпуска леко, но достатъчно, за да промени показателите си. Тогава тя и се износва много по-бързо. Естествено, намалява се нейната производителност и устойчивост, което може да доведе до опасности на пътя. Спирачният път се удължава и управлението на возилото се овладява по-трудно. 

Зимните гуми работят по-добре на мокър път. Техният протектор е създаден така, че да действа върху дъжд, сняг и лед. Ако използвате вашите зимни гуми дълго време на сух и топъл път, със сигурност протекторът ще се износи по-бързо. 

Освен влошаване на икономическите показатели на автомобила, този факт ще има и неблагоприятен ефект върху комфорта на шофирането ви.

Без значение с какви гуми сте, високата скорост винаги представлява опасност. Зимни или летни, гуми които се използват извън сезона, губят добрите си характеристики. Автомобилът ви ще стане по-нестабилен и труден за управление. Каквито и да са метеорологичните условия, карайте внимателно и спазвайте ограниченията.

Ефективни ли са зимните гуми при дъжд?

Източник на изображение: Canva

Препоръки за безопасно шофиране по време на дъжд

Без значение от сезона и от гумите, които използвате в дадения момент, е важно да сте особено внимателни при шофиране, когато вали. В следващите редове ще споделим с вас някои препоръки как да го направите.

Първото нещо, което можете да направите, е да проверявате състоянието на автомобилните си гуми често. За да сте сигурни, че сте в безопасност на пътя не само при дъжд, но и по принцип, им обръщайте внимание постоянно. 

Ако видите нередност или нещо, което ви притеснява, отидете в сервиз, за да бъдат гумите ви огледани от специалисти. Всяко износване, накъсване или повреда може да бъде проблем на пътното платно.

Когато навън вали, дистанцията от колата пред вас е по-важно от обичайно. По този начин си гарантирате, че каквото и да стане бихте имали достатъчно време да реагирате, за да избегнете инцидент. Бъдете нащрек и не предприемайте рискови маневри, защото мокрият път е коварен.

Съветваме ви винаги да карате по-бавно, когато времето е дъждовно. За да сте напълно сигурни, че няма опасност за вас, ви препоръчваме да карате спрямо ограниченията, а дори и с по-ниска скорост от посочената на пътните знаци. 

Така ще можете да реагирате, ако възникне непредвидена ситуация, и ще бъдете по-адекватни на шосето.

Ефективни ли са зимните гуми при дъжд?

Източник на изображение: Canva

Друга наша препоръка е никога да не забравяте да включите светлините си. Фаровете по принцип са задължителни както през деня, така и през нощта, а при дъжд са особено важни. 

С тяхна помощ вие ще бъдете забелязани от останалите участници в движението. Всички знаем колко често се случват катастрофи заради нечие невнимание.

С включените светлини шанса да откажете шофьорът срещу вас да предприеме опасна маневра е много по-голям. Препоръчваме и на вас да избягвате рисковото шофиране. 

Намалявайте скоростта при завои, не изпреварвайте и на спирайте рязко, тъй като мокрият път може да накара колата ви да поднесе и да пострадате както вие, така и други участници в движението.

Не предприемайте резки маневри и на кръгови кръстовища или на места, където нямате добра видимост. В случай че усетите дискомфорт или притеснение, то веднага намерете място, където бихте могли да паркирате. 

В подобни ситуации е важно да си починете – ако сте с друг човек до вас, който също може да шофира и се чувства по-уверен, нека той поеме управлението на автомобила.

Заключение

След като стигнахте до края и прочетохте всичко, което имахме да ви кажем, вероятно вече знаете, че зимните гуми са чудесни при дъждовно време. Те са достатъчно ефективни и имат купища предимства пред летните, когато стане въпрос за подобни метеорологични условия. 

Тези гуми имат много по-добро сцепление, намаляват спирачния път и са по-устойчиви на аквапланинг. Конструктивните им особености са насочени изцяло към това да сте в безопасност и да се чувствате по-комфортно, докато сте зад волана. 

Важно е да се уточни, че трябва да обръщате внимание на гумите си, без значение дали са зимни, летни, или всесезонни. Винаги им хвърляйте по едно око, за да сте убедени, че всичко с тях е наред и не съществува опасност за вас.

Съобразявайте избора си с метеорологичните условия на мястото, където се намирате, както и с пътищата, по които шофирате. Без значение на какви гуми сте се спрели, винаги помнете, че трябва да карате разумно. 

Безопасността, както вашата, така и на всички останали участници в движението, е приоритет номер едно. Спазвайте ограниченията, поддържайте достатъчна дистанция с автомобила пред вас и винаги бъдете внимателни за случващото се наоколо. 

Бъдете отговорни! 

ProGumi