ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Continental пуска серия гуми UltraContact NXT с много висок дял на устойчиви материали

Continental пуска серия гуми UltraContact NXT с много висок дял на устойчиви материали

12.09.2023 г.
  • UltraContact NXT има дял от до 65 процента възобновяеми, рециклирани и сертифицирани материали ISCC PLUS;
  • Всички 19 размера са с най-висок рейтинг на етикета на ЕС за гуми за съпротивление, мокро спиране и външна шумоизолация;

Continental представя най-устойчивата до момента серия гуми - UltraContact NXT, проектирана с до 65 процента възобновяеми, рециклирани и сертифицирани материали, тя комбинира изключително висок дял на устойчиви материали с максимална безопасност и производителност. Във възобновяемите материали се включва и силикат, направен от селскостопански отпадъци.

Делът на възобновяемите материали в UltraContact NXT достига до 32 процента. Това включва смоли, базирани на остатъчни материали от хартиената и дървообработващата индустрия. В гумите, смолите позволяват изключително гъвкави съединения, които подобряват сцеплението на материала. UltraContact NXT съдържа силикат от пепелта на кората на ориза. Корите на ориза са селскостопански отпадък, който може да бъде обработен в силикат чрез нов, по-малко енергийно консумиращ процес. Силикатът помага за оптимизиране на характеристики като сцепление, съпротивление и издръжливост на гумата. Както и във всеки друг вид гуми, при UltraContact NXT ключов материал остава природният каучук. Той остава незаменим, тъй като гарантира най-високите характеристики на гумите благодарение на своята висока степен на здравина и издръжливост.

В UltraContact NXT количеството рециклирани материали варира до 5 процента. Това включва рециклиран каучуков материал, получен от механично обработени стари гуми. Освен това, Continental използва рециклирана стомана в UltraContact NXT, става въпрос за технологията ContiRe.Tex. Тя генерира високопроизводителни полиестерни влакна, използвани за подсилване на корпуса на гумата чрез рециклиране на PET бутилки, които в противен случай биха завършили в инсинератори или сметища. С технологията ContiRe.Tex Continental разработва по-ефективна и екологично по-приемлива алтернатива, която позволява рециклирането на между девет и петнадесет пластмасови бутилки за всяка гума, в зависимост от размера на гумата. Continental цели да постигне пълно затворен цикъл в производството на гуми до най-късно 2050 година.

Сертифицираните материали включват устойчив синтетичен каучук и черен карбон

За UltraContact NXT, Continental използва до 28 процента материали, сертифицирани с ISCC PLUS за т.н. масов баланс. Това са устойчив синтетичен каучук и черен карбон, направени от био базирана суровина. Синтетичният каучук е определяща съставка на съвременните гуми за леки автомобили, тъй като неговите характеристики могат да бъдат инженерно настроени специфично за приложението си. Черният карбон се използва в гумени смеси, за да се оптимизира стабилността, здравината и издръжливостта на гумите. Механизмът за сертифициран баланс ISCC PLUS гарантира прозрачност и проследяване през цялата верига на доставки, като следи произхода и характеристиките на суровините, проверява съответствието с устойчивите критерии и сертифицира резултатите.

За движение към по-голяма устойчивост

Continental инвестира в иновационни технологии и устойчиви продукти и услуги в цялата си верига продукти, от снабдяването с устойчиви материали до рециклирането на края на живота на гумите. До 2030 г. производителят на премиум гуми цели да има над 40 процента възобновяемо и рециклирано съдържанието в гумите си. Continental продължава да работи за постигането на целта си за 100 процента устойчиви материали във всички свои гуми до най-късно 2050 г. 

UltraContact NXT е важна стъпка за постигане на тези амбициозни устойчиви цели и като потвърждение на стратегията за развитие на най-прогресивния производител на гуми, както е представено в неговата програма Vision 2030.

UltraContact NXT налична за различни модели автомобили с различен вид двигатели

Гумата е UltraContact NXT налична за различни модели автомобили с различен вид двигатели и е част от успешната серия UltraContact. А 19-те размера ще заменят съществуващите съответни размери на UltraContact. 

UltraContact NXT е предназначена както за електрически, така и за бензинови двигатели и предлага най-висока ефективност по етикет и оптимална издръжливост. Това е най-устойчивата до момента гама гуми на Continental и затова носи логото EV Compatible и ще бъде налична за различни популярни автомобили като Kia Niro, VW ID.3, Mercedes-Benz EQA, Tesla Model 3, Audi Q4 E-TRON, Skoda Octavia, VW Golf 8, Audi A3 и още много други.

 
ProGumi