ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
BMW и Toyota планират да пуснат съвместно произведени автомобили с горивни клетки през 2025 г

BMW и Toyota планират да пуснат съвместно произведени автомобили с горивни клетки през 2025 г

13.09.2022 г.

BMW си партнира с Toyota за превозни средства с горивни клетки и ще създаде няколко тази година.

BMW и Toyota отдавна работят заедно по разработването на превозни средства, така че не е изненадващо да чуем, че двата автомобилни гиганта се обединяват за автомобили с водородни горивни клетки.

BMW вече разработи концептуален X5, задвижван с водород, като и планира да започне да го произвежда в малък мащаб по-късно тази година.

Германският автомобилен производител не е непознат за Toyota, тъй като е работил с японския автомобилен гигант за съвместната разработка на BMW Z4 и Toyota Supra. Toyota има богат опит в производството на водородни превозни средства, тъй като седанът Mirai работи почти десетилетие с тази технология.

BMW иска електрическите превозни средства да съставляват половината от глобалните му продажби до 2030 г., но компанията забелязала достатъчно силно търсене, което може да доведе до резултати достигащи до 50% по-рано от очакваното. 

Превозните средства с водородни горивни клетки имат някои предимства пред електромобилите, защото са по-бързи и лесни за зареждане с гориво. Значителното предизвикателство по пътя към широкото приемане на електромобилите е инфраструктурата за зареждане и времето им за зареждане. 

Въпреки че BMW цитира инфраструктурата за зареждане като предизвикателство за електромобилите, водородните превозни средства са още по-ограничени в наличността и възможностите за зареждане с гориво. Освен това боравенето и дозирането на водород може да бъде трудно, защото изисква специално съхранение и трябва да бъде под високо налягане, за да зареди автомобил.

Фокусирането върху такава ограничена технология може да изглежда безсмислено от външна гледна точка, но това е част от усилията на BMW за диверсификация при използваните технологии.

Автомобилният производител вярва, че разпределянето на усилията и инвестициите в различни технологии за задвижване и горива ще му помогне да бъде по-конкурентоспособен в бъдеще, особено след като непредсказуемостта на веригите за доставки и техническите компоненти продължават да създава проблеми при производството и доставката на всички превозни средства по света.

 

Този сайт използва бисквитки

ProGumi