ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Всичко, което трябва да знаете за аквапланинга

Всичко, което трябва да знаете за аквапланинга

2.07.2022 г.

Аквапланингът е явление, което може да бъде изключително опасно, щом се намирате на пътя. Какво представлява то?

Всичко, което трябва да знаете за аквапланинга

Източник на изображение: Canva

Това е ситуация, при която управлението на автомобила става особено трудно, а понякога – невъзможно. 

Казано иначе, при аквапланинг водата се превръща в бариера между настилката и автомобилните гуми, а така шансът за загуба на контрол и сцепление се увеличава. 

Наличието на вода на платното, както и недостатъчно доброто ѝ разсейване могат да доведат до фатален инцидент. Ако ви се налага да пътувате, докато навън вали, бъдете особено внимателни, а при възможност изобщо не пътувайте.

Лошите метеорологични условия винаги са основание за допълнителната ни бдителност поради повишена опасност от пътнотранспортно произшествие.

Разбира се, силата на валежите влияе и на риска от аквапланинг. Няма как да разчитаме, че водата ще се оттича достатъчно бързо от всички участъци. Освен това немалка част от пътищата у нас са с износени настилки, което допълнително увеличава опасността от появата на това явление.

Всички знаем, че една от функцията на гумите е да разсейват водата добре, за да могат да осигурят както добро сцепление и безопасност. Ако това не се случи, колата на практика започва да „плува“ по шосето и може да пострадате не само вие и пътниците във вашия автомобил, но и други участници в движението, които се намират в непосредствена близост. 

Нужно е да бъдете внимателни зад волана и да карате разумно и с ниска скорост, тъй като нищо не е по-важно от човешките животи.

В следващите редове ще обсъдим по-подробно въпросния физичен феномен и всичко, което трябва да знаете за него. Ще обърнем внимание и на това как да го предотвратите и как да реагирате правилно, ако все пак попаднете в такава ситуация. 

Степени на поява в зависимост от условията на околната среда

Делят се на следните:

  • Степен едно: при умерен дъжд и поддържане на средна постоянна скорост, появата на аквапланинг е почти невъзможна. Дисперсията на водата се извършва ефективно и контактът с платното е оптимален. 
  • Степен две: при недостатъчно оттичане на водата и висока скорост на автомобила количеството течност нараства, а гумата изпитва сериозни затруднения да го отстрани.
  • Степен три: протекторът е наводнен, значителен слой течност е насложен между него и платното, сцеплението се губи изцяло и колата започва да се пързаля неконтролируемо. 

Как да избегнем аквапланинга? 

Избягването на евентуален аквапланинг е тема, по която всеки шофьор задължително трябва да се информира. Преобладаващата част от мерките, чрез които можете да го предотвратите са действия, които да предприемете не на пътя, а още преди да се качите на шофьорското място. 

Първото нещо, което оказва огромно влияние за намаляването на риска от поява на аквапланинг, е правилният избор на автомобилни гуми.

Когато става въпрос за сцепление и управляемост, гумите играят ключова роля. Ако подберете правилен модел с доказано качество, то шансът от натрупването на воден филм под него се намалява драстично. 

Щом купувате гуми, обърнете внимание на дълбочината на протектора им. Съвсем разбираемо, високият клас зимни и всесезонни гуми имат по-дълбоки протектори, както и канали, които ефикасно отвеждат водата. 

Всичко, което трябва да знаете за аквапланинга

Източник на изображение: Canva

Следващото нещо, което задължително трябва да правите, е да проверявате редовно тяхното състояние. Уверете се, че налягането в гумите е оптимално, както и че няма видими износвания и дефекти по тях.

Разбира се, не забравяйте, че е необходимо гумите ви да бъдат подходящи за конкретните климатични условия – състоянието на гумата зависи до голяма степен от това дали тя е използвана през правилните месеци от годината. 

Няма как да не отбележим и скоростта, с която шофирате. Спазването на ограниченията винаги е важно, без значение дали навън вали, или не. Когато обаче е дъждовно, това да карате със съобразена скорост, има изключително значение. 

При мокро време пътищата стават хлъзгави и нито добра дълбочина на протектора, нито реномираната марка гуми могат да ви помогнат, ако карате с несъобразена скорост и не спазвате дистанция. 

Следването на тези прости, но от жизнено значение правила, ще ви дадат достатъчно време, за да реагирате в дадена ситуация, като ще намалят риска и от аквапланинг, и от евентуален инцидент. 

Още един полезен съвет е да избягвате местата, на които има задръствания, ако това е възможно, разбира се. Често на такива участъци водата се натрупва и увеличава шанса от аквапланинг. 

Ако знаете обходен маршрут, който вероятно е по-дълъг, но по-безопасен в конкретния случай, изберете него. Той може да ви спести немалко неприятности, като загуба на контрол над возилото и сблъсък. 

Последно, но не на последно място – когато купувате своите нови гуми, се консултирайте със специалист кои изделия предоставят по-добра защита от появата на това явление. 

Хората, занимаващи се с продажбата на гуми, са наясно с индекса на сцепление при мокра настилка на модела и какви допълнителни спецификации да ви препоръчат.

Риск при недостатъчно налягане в гумите 

Налягане в гумите, по-ниско от нормалното, също е фактор за поява на аквапланинг. В следващата таблица може да проследите примерна закономерност между този параметър и поведението на автомобила при мокра пътна настилка.

Налягане в гумата

Скорост

Пояснение

2,4 бара (35 psi)

96,6 км/час (60 мили/час)

Протекторът е в оптимален контакт с пътя.

2,4 бара (35 psi)

96,6 км/час (60 мили/час)

Контактната повърхност е редуцирана, но водата се оттича ефективно благодарение на дълбочината на протектора.

2 бара (30 psi)

96,6 км/час (60 мили/час)

Контактната повърхност между гумата и пътя е опасно понижена, възниква опасност от аквапланинг.

1,7 бара (17 psi)

96,6 км/час (60 мили/час)

Водата се наслагва под покритието на гумата, като се губи почти всякакъв контакт с настилката и управлението на колата става невъзможно.

Как да реагираме правилно? 

Адекватната реакция при евентуален аквапланинг е в основата на това да бъде избегната непредвидена и опасна ситуация.

Първо ще ви посъветваме да запазите самообладание. Да, появата на аквапланинг е предпоставка за инцидент, но паниката единствено може да влоши нещата. Макар че всичко се случва за части от секундата, опитайте се да не губите контрол над емоциите си.

Опитът и информативните статии с практически насоки ще ви помогнат – колкото повече знаете за рисковете и правилните начини на действие, толкова по-подготвени и психически, и технически ще бъдете.

Всичко, което трябва да знаете за аквапланинга

Източник на изображение: Canva

Следващата ни препоръка е да отпуснете плавно педала на газта. Намаляването на скоростта ще ви предостави по-добър контрол над автомобила, като по този начин е по-вероятно да избегнете сериозно произшествие.

От особена важност е това да не натискате спирачката, макар че така диктува инстинктът на повечето хора. Уви, това е една от най-големите грешки, които можете да допуснете при появата на аквапланинг. 

Опитът за рязко спиране ще доведе до абсолютна загуба на управление над автомобила, защото гумите няма да могат да разсейват водата, а ще се пързалят неконтролируемо. Ако усетите, че кракът ви вече е върху спирачката, го отпуснете възможно най-бързо и се постарайте да спазвате съветите, които току-що ви дадохме.

Последната насока е да не коригирате рязко посоката, в която се движи автомобилът. В никакъв случай не позволявате на паниката да ви превземе, тъй като по този начин ще изгубите ценно време и сили в напразни опити да го стабилизирате.

Въртете волана плавно в желаната от вас посока, за да остане управлението във ваши ръце. Ако запазите спокойствие и мислите рационално, възможността да предотвратите евентуален инцидент е много по-голяма, отколкото с първосигналните действия, които ви диктува моментният шок.

Защо ви казахме всичко това и защо е нужно да го запомните?

Загубата на контрол и самообладание са предпоставки за фатален инцидент не само при мокри условия. 

Спазването на дистанция, правилните гуми и съобразената скорост са ваши приятели във всяка една ситуация на шосето. Преди да тръгнете на път, задължително обърнете внимание на състоянието и налягането на гумите, както и на вашия автомобил като цяло. Всичко това може да спаси вас и останалите участници в движението. 

Заключение 

Аквапланингът е опасно физично явление за всеки, който е на пътното платно при дъждовни условия. Това е пренебрегвана от водачите на МПС тема, която, както вече сте разбрали от статията, трябва да бъде дискутирана по-често. Спазвайки горепосочените съвети, можете да си осигурите по-безопасно пътуване. 

Без значение дали шофирате на дълги, или кратки разстояния, във или извън града, винаги обръщайте внимание на цялостното състояние както на автомобила, така и на гумите си. 

Разбира се, не пестете пари от качествени автомобилни гуми, защото те са свързващото звено между возилото и пътното платно. С тяхна помощ вие си гарантирате комфорт, спокойствие и сигурност. Винаги използвайте подходящи за дадения сезон гуми (като например летни или зимни гуми) и бъдете търпеливи, без значение от това колко бързо се движите.

Естествено, опасните сценарии понякога се появяват независимо от взетите предпазни мерки и предварителна подготовка. 

Ако попаднете в ситуация на аквапланинг е най-важно да запазите спокойствие. Прочетете още веднъж съветите, които ви дадохме, за да бъдете по-уверени на пътя. Знанието позволява на разума ви да работи, преборвайки стреса, подтикващ ви към първични действия.

Вярваме, че вече знаете как да се справите с феномена аквапланинг. Екипът ни ви пожелава безпроблемно пътуване.

Често задавани въпроси

Как да разпознаем аквапланинга, когато шофираме?

Аквапланингът се характеризира със загуба на контрол над вашия автомобил, както и вибриращи и остри усещания във волана. Ако това ви се случи, ще имате усещането, че вашето возило „плува“. В подобна ситуация е най-важно да запазите спокойствие, за да върнете управлението във ваши ръце.

Как мога да проверя дали гумите, които използвам, са подходящи за мокри условия?

Гумите, предназачени за шофиране по мокра настилка, имат специален грайфер, създаден да разсейва водата. Проверете маркировките по гумите си или се консултирайте със специалист, който ще ви даде повече яснота по въпроса и конкретен модел.

ProGumi