ProGumi
ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ И ДЖАНТИ - ЛЕТНИ, ЗИМНИ И ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
Всичко, което трябва да знаете за аквапланинга

Всичко, което трябва да знаете за аквапланинга

02.07.2022

Една от ключовите задачи на всяка автомобилна гума е да отстранява водата от точките на контакт между колата и пътното платно, когато се шофира в условията на мокра настилка. 

Как се създава аквапланинг? 

Аквапланинг се появява, когато водата възпрепятства контакта между протектора на гумата и настилката на пътя, като по този начин влоши сцеплението помежду им. Течността постепенно започва да се наслагва в пролуките на протектора и създава отделен слой. Когато налягането стане прекалено високо и водата престане да се оттича правилно, гумата не може да осъществи добра връзка с повърхността на пътя, което прави управлението на автомобила много трудно или почти невъзможно.

Какви са причините за поява на аквапланинг?

Един от основните фактори, които причиняват аквапланинг, е степента на износване на гумата. Колкото по-плоски и протрити са шарките на протектора, толкова по-трудно става отстраняването на водата. Сцеплението с пътя постепенно намалява, което прави автомобила по-склонен към аквапланинг при маневри като спиране или ускоряване.

Степени на поява на аквапланинг в зависимост от условията на околната среда

Степен едно: при умерен дъжд и поддържане на средна постоянна скорост, появата на аквапланинг е почти невъзможна. Дисперсията на водата се извършва ефективно и контактът с платното е оптимален. 

Степен две: при недостатъчно оттичане на водата и висока скорост на автомобила количеството течност нараства, а гумата изпитва сериозни затруднения да го отстрани.

Степен три: протекторът е наводнен, значителен слой течност е насложен между него и платното, сцеплението се губи изцяло и колата започва да се пързаля неконтролируемо. 

Риск при недостатъчно налягане в гумите 

Налягане в гумите, по-ниско от нормалното, също е фактор за поява на аквапланинг. В следващата таблица може да проследите примерна закономерност между този параметър и поведението на автомобила при мокра пътна настилка.

 

Налягане в гумата*

Скорост

Пояснение

 

2,4 бара (35 psi)

60 мили/час (96,6 км/час)

Протекторът е в оптимален контакт с пътя

 

2,4 бара (35 psi)

60 мили/час (96,6 км/час)

Контактната повърхност е редуцирана, но водата се оттича ефективно благодарение на дълбочината на протектора

 

2 бара (30 psi)

60 мили/час (96,6 км/час)

Контактната повърхност между гумата и пътя е опасно понижена, възниква опасност от аквапланинг

 

1,7 бара (17 psi)

60 мили/час (96,6 км/час)

Водата се наслагва под покритието на гумата, като се губи почти всякакъв контакт с настилката и управлението на колата става невъзможно.

 

* Бар и psi (pounds per square inch) са мерни единици за измерване на налягане, използвани в различни части на света.

 

Този сайт използва бисквитки

ProGumi